kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

Hatékony ez a módszer is, de van hiányérzet

egyetem17201Az egyetemeken, így a Maribori Bölcsésztudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén is távoktatás folyik március 16-a óta. A hallgatók visszajelzései szerint hatékony ez a módszer is, de már többször kifejtették, hogy hiányzik a tanár személyes jelenléte. A hiányérzet természetesen kölcsönös – mondja dr. Rudaš Jutka tanszékvezető.

egyetem17202– A tanszéken kialakult jó gyakorlatnak megfelelően mi már első nap emailben értesítettük a hallgatókat – nemcsak magyar szakos tanszéki hallgatóinkat, hanem a kurzusainkat látogató, más karokról és tanszékekről, főleg a Pedagógiai Karról, illetve a Germanisztika, a Pszichológia és a Fordítói Tanszékről jövő egyetemistáinkat, valamint Erasmus-hallgatóinkat is –, hogy minden kurzusra továbbra is érvényes a megadott tematika, hiszen előtte két hetet már dolgoztunk a tavaszi szemeszterben, tehát megvolt a szemeszter ütemterve. Ezt szakította meg a kialakult helyzet, és ehhez teljes mértékben alkalmazkodtunk, így azóta, most már több mint egy hónapja távoktatunk: otthonról, online formában irányítjuk a kurzusokat. Napi kapcsolatban vagyunk a hallgatóinkkal, nemcsak akkor, amikor a kontaktóráink lennének, hanem a nap bármelyik szakában, hiszen tudjuk, hogy a hallgatóinknak vannak más szakjaik is, ott is vannak követelmények, és ezek nem is kicsik. Úgyhogy ilyen szempontból nagyon rugalmasak vagyunk” – nyilatkozta a tanszékvezető.

Az egyetem az úgynevezett MS Teams oldalon valósítja meg a távoktatást, illetve a tanszékek profiljának megfelelően többféle platformot és módszert használnak az oktatók. A lektori órák például – ahol több nyelvi szinten folyik az oktatás és a szóbeliségre jobban kell figyelni – online folynak Skype-on, s leginkább hasonlíthatók a normál kontaktórákhoz. Emellett a magyar lektor, dr. Gaál Péter létrehozott egy Google Osztálytermet (Google Classroom), azaz csoportokat az egyes órákhoz, amelyeken keresztül a hallgatók megkapják az olvasnivalókat, feladatlapokat, folyamatosan nyomon követhetik a különböző határidőket is. – Tehát az órarend szerinti óráinkat megtartjuk online formában, Az órarend szerinti óráinkat megtartjuk online formában, de az élő kapcsolat most a virtuális térbe került át. A hallgatók visszajelzéseiből azt látom, hogy hatékony ez a módszer is, igaz, kifejtették már többször, hogy mégis hiányzik nekik a tanár személyes jelenléte. Ez nem véletlen, hisz a tanár személyisége fontos tényezője az oktatásnak. A hiányérzet természetesen kölcsönös” – fejtette ki Rudaš Jutka.

Egyébként a tanszéken folyamatosan figyelik az egyetem és a kar leveleit, utasításait a koronavírus miatt kialakult helyzetre vonatkozóan, és ennek megfelelően járnak el, s minderről szinte napi szinten értesítik hallgatóikat is.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben