kele
perec1
garas1
64. évfolyam
27. szám
Megjelenés:
2020. 07. 09.
kiscim2720
 

Slam poetry? Miért is ne!

ifi17202Hogy mi a slam poetry?  Egy önálló előadói műfaj. Nem versfelolvasás, mert első hallásra is érthető a szöveg, melyet többnyire fejből mondanak színpadi elemekkel tarkítva. Nem színházi előadás, mert nincs előzetes forgatókönyv, bárki felmehet a színpadra. Nem rap, mert nincs alatta zene és nem is szükséges a kötött, ütemes lüktetés. Aztán kicsit mégis rap, mert az utca nyelvén szól aktuális témákról, hétköznapi emberektől hétköznapi embereknek. Kicsit mégis színház, mert az egyes versek előre megtervezettek, begyakoroltak és az előadók a szavakon kívül az egész testüket is bevethetik a mondanivaló érdekében. Kicsit mégis vers, mert többnyire van benne rím, hasonlat, metafora és sok egyéb költészeti elem. Ez egy kötetlen stílus, amiben az egyetlen szabály, hogy a slammernek három perce van a színpadon a szavalásra, hogy érveljen, meggyőzzön, megnevettessen, szórakoztasson, elgondolkodtasson és sikert arasson!

Általában kieséses fordulókban bonyolítják le a versenyeket. Az első fordulókban több csapat/egyén is felléphet, majd ezeket pontozva a továbbjutók részt vehetnek a következő fordulókban. A műveiket legalább három perc alatt kell előadni a lehető legjobb performansszal. A bírák, illetve a közönség döntenek a továbbiakról. Egy verseny akár több napig is eltarthat. És hogy miért lehet érdekes a slammelés pont ebben a karaténos időszakban? Azért, mert a közösségi média ehhez is jó felületet kínál, így ti is szervezhettek slam poetry-versenyt. Izgalmas kihívás a versenyzőknek és a szervezőknek is.

Mit kell tenni? Hozzatok létre egy zárt muravidéki fb-csoportot, küldjetek meghívókat a jó beszélővel rendelkező ismerőseiteknek. Nem kell, hogy jó szavaló legyen, de persze nem árt, ha ki mer állni a saját versével. Ez nagyon fontos: saját vers vagy átirat legyen, nem egy már megírt költemény! A vers szólhat bármiről, a barátságról, a szerelemről, a hazaszeretetről vagy éppen a világpolitikáról. A lényeg, hogy elgondolkoztassa, szórakoztassa a hallgatóságot. Adjátok meg a határidőt, a jelentkezők pedig töltsék fel a videót az oldalra, majd indulhat is a verseny. A szavazás nagyon egyszerű: ahány lájk, annyi pont. Jó slammelést, muravidéki fiatalok!

 

 

MCSi Design