kele
perec1
garas1
64. évfolyam
21. szám
Megjelenés:
2020. 05. 28.
kiscim2120
 

Az átfertőzöttek aránya alacsony az országban

helyzetk1920A járványügyi helyzet a Muravidéken pozitív tendenciát mutat, hiszen a régióban egy hét alatt csupán két új fertőzést regisztráltak, így a fertőzöttek száma a hét eleji adatok szerint 188.  A nemzetiségileg vegyesen lakott területen nem azonosítottak új beteget. Az országos átfertőzöttség alacsony, mintegy 2–4 százalékos.

Az országos kutatócsoport illetékes szakemberei – Miroslav Petrovec, Mario Poljak és Blaž Zupan – bemutatták a koronavírus terjedéséről országos szinten elvégzett kutatás hivatalos eredményeit. A teszteléseket két héten belül bonyolították le. Az eredmények szerint Szlovéniában minden harmincadik lakos fertőződött meg a vírussal, az átfertőzöttség pedig alacsony, mintegy 2–4 százalékos. A szakemberek szerint a kutatásban részvevők száma elég nagy volt a reprezentatív elemzéshez.

A felmérésben 3000 polgárt szólítottak fel arányosan az ország minden részéről, korosztályok szerint, s a vizsgálatban végül 1386 személy vett részt önkéntesen. A közreműködést 448 személy utasította vissza, 1146 pedig nem reagált a felszólításra. A felmérés során 1367 személytől vettek kenetmintát, valamint 1318 résztvevőtől vérmintát is. A teszt két személynél – egy új esetnél és egynél, akinél már korábban beazonosították a kórokozót – mutatta ki a fertőzést. A vérvizsgálat ellenőrzésével pedig 41 részvevőnél állapították meg az átfertőzöttséget, amely egyedülálló a világon, hiszen eddig csak Szlovéniában végeztek ilyen kutatást. A következő hathónapos időszakban a kutatásban részvevő személyek esetében a szakemberek kéthetente telefonon keresztül ellenőrzik egészségi állapotukat, októberben pedig újra felszólítják őket a vérminta-vételre, ekkor már a kialakult változásokra figyelnek elsősorban a kutatócsoport szakemberei.

A kutatásban hat intézmény 150 szakembere, valamint 50 külső munkatárs és önkéntes működött közre.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben