kele
perec1
garas1
64. évfolyam
39. szám
Megjelenés:
2020. 10. 01.
kiscim3920
 

Júniusra várható a szlovén–magyar határ megnyitása

slo hu2020„Szükséges a koronavírus-járvány miatt a határokon bevezetett korlátozó intézkedések feloldása” – közölte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, miután egyeztetett Zdravko Počivalšek szlovén gazdasági miniszterrel.

Szijjártó Péter bejegyzése szerint a két tárcavezető kölcsönös elismerését fejezte ki egymásnak a világjárvány kezeléséért. „Mind Szlovénia, mind Magyarország időben hozta meg a szükséges intézkedéseket, így sikerült megfékezni a járvány terjedését, és most már a gazdaságok újraindításáról esett a legtöbb szó” – közölte a magyar tárcavezető. Hozzátette: a gazdaságok újraindítása azonban nem lehetséges a nemzetközi együttműködés újraindítása nélkül. Ezért az egészségvédelem prioritását nem veszélyeztetve szükség van a határokon bevezetett korlátozó intézkedések feloldására – hangsúlyozta a miniszter.

Ismertetése szerint Szlovénia és Magyarország között az éves kereskedelmi forgalom meghaladja a 2,5 milliárd eurót, emellett határmenti közösségeink között sokoldalú és aktív kapcsolat jött létre, valamint nemzeti kisebbségeink élnek a határ mindkét oldalán. Mint jelezte, mindezeket figyelembe véve megkezdték a munkát a határátlépést korlátozó intézkedések fokozatos kivezetéséről, amelynek céldátumaként június elsejét jelölték ki.

 

 

MCSi Design