kele
perec1
garas1
64. évfolyam
46. szám
Megjelenés:
2020. 11. 19.
kiscim4620
 

Növekedett a beazonosított fertőzöttek száma

covid2520A járványhelyzet csillapodása utáni enyhítések következményei már látszanak az adatokon, a hét elején ugyanis egyetlen napon 13 új koronavírus-fertőzésről számoltak be. A veszélyt a külföldről behurcolt fertőzések jelentik, ezért a héten a kormány az adatok függvényében ismét szigorítások bevezetését helyezte kilátásba.

A szlovén kormány már a múlt héten három újabb országot – Szerbiát, Bosznia–Hercegovinát, Koszovót – sorolt be az úgynevezett piros, veszélyes övezetbe tartozó országok közé, mivel az új fertőzött személyek ezekben az országokban jártak. A listán azok az országok szerepelnek, ahol a járványügyi helyzetkép rossz, ezért az ezen országokból beutazók 14 napos karanténba kötelesek vonulni, az országos közegészségügyi intézet utasításait ezzel kapcsolatosan pedig már a határon megkapják. A karantén betartását az országos szervek felügyelik.  

Szlovéniában április 24-e óta hétfőn, június 22-én regisztrálták a legnagyobb fertőzésnövekedést. A napi 984 teszt elvégzése során 13 új fertőzést azonosítottak, egyet a Muravidéken is, Ljutomer környékén. Az új esetek közül hat fertőzött külföldről érkezett, öten a már beazonosított külföldi fertőzésekkel voltak kapcsolatban, az egyik fertőzés útvonalát még nem kutatták fel, míg egynek a forrását még nem tudták beazonosítani. A növekedést a szakemberek a hétvégéhez kötötték, amikor általában is kevesebb mintát tesztelnek. Azt állítják, amennyiben a fertőzések napi szinten ingadoznak, megfelelő felügyelet mellett még kezelhető a helyzet, ha azonban a számok elkezdenek tartósan növekedni, a kormány megfontolja a szükséges intézkedések bevezetését.

Szlovéniában június 22-ig összesen 94.165 kenetmintát vizsgáltak, ebből 1.534 esetben azonosították a koronavírus-fertőzést, az elmúlt egyhetes időszakban 39 újat. A Covid-19 okozta halálesetek száma változatlan, 109 maradt. Az aktív fertőzöttek száma 48 volt. A kórházi betegellátásból eddig 297 személy épült fel. A Muravidéken a fertőzöttek száma május 5-től június 22-éig nem növekedett, majd hétfőn eggyel nőtt. Így a Muravidéken eddig regisztrált fertőzöttek száma összesen 189.

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy ügyelni kell továbbra is a személyes kontaktusok kerülésére, a rendszeres és megfelelő kézmosásra, a fertőtlenítésre, az előírt távolságtartásra, valamint a többi óvintézkedés betartására. Saját magunk és mások egészségének megőrzése érdekében a jövőben is szükséges a felelősségteljes viselkedés – emelik ki.

 

 

MCSi Design