kele
perec1
garas1
64. évfolyam
32. szám
Megjelenés:
2020. 08. 13.
cimlap
 

Ismét nem látogatható a lendvai idősotthon

covid2720A koronavírus-fertőzöttek számának emelkedésével a Lendvai Idősebb Polgárok Otthonában hétfőtől látogatási tilalmat rendeltek el. A közelmúltban a szlovén kormány a szomszédos Horvátországot levette a biztonságos országok listájáról, de a fertőzések növekedésével Szlovénia is a sárga övezet felé halad, ezért a héten újabb szigorított óvintézkedések várhatók.  

Az idősotthonok a beazonosított vírusfertőzések számának növekedésével újra magukra maradtak, hiszen a kormánytól nem kaptak intézkedési utasításokat. Keddi lapzártánkkor a kormány még nem rendelte el az otthonok lezárását, így az igazgatók a saját belátásukra hagyatkoztak és egyre többen az otthonok lezárása mellett döntöttek. Hétfőtől a lendvai idősotthonban is látogatási tilalom lépett érvénybe – nyilatkozta lapunknak Špilak Franc igazgató, ami visszavonásig érvényes: „A lendvai otthon jelenleg teltházas, és csupán az izolációs helyiséget tudjuk biztosítani a fertőzés esetleges megjelenésekor, de mindent megteszünk azért, hogy a vírus ne üsse fel a fejét az otthonban.” Az igazgatótól még megtudtuk, hogy egyelőre nincs tilalom az új lakók beköltözésénél.  

A külföldről behozott fertőzések miatt a hétvégén a pincei és négy horvát határátkelő mellett a ljubljanai reptéren is felállt a rendszer, amellyel az illetékes szervek a helyszínen adhatják át a karanténba utasító dokumentumot. Június 23-tól július 6-ig Szlovéniában 673 karantént rendeltek el. A karanténkötelezettség mindazokra vonatkozik, akik az úgynevezett „vörös övezetből” érkeznek, illetve akik nem tudják bizonyítani, hogy az Európai Unió tagállamaiból jöttek. A szlovénok Horvátországból kedden még korlátozások nélkül léphettek az országba, amennyiben bizonyítani tudták, hogy ténylegesen ott tartózkodtak. Ajánlatos viszont a kormány híreit napi szinten követni, hiszen a horvát határral kapcsolatban bármikor változások léphetnek érvénybe. A sok karanténsértés miatt a felügyelők a rendőrök segítségével szigorított ellenőrzéseket végeznek, a bírság pedig 400 és 4.000 eurót közötti lehet.

Hétfőn az országban 1325 kenettesztet vizsgáltak és a fertőzést 23 személynél állapították meg. A keddi adatok szerint 12 beteg személy feküdt kórházban, a halottak száma maradt 111. A „Covid-19 Sledilnik” portál adatai szerint Szlovéniában kedden 205 aktív fertőzött személyt tartottak számon, addig összesen 1739 személynél azonosították a fertőzést. A legutóbbi egyhetes időszakban 140 új fertőzést regisztráltak, a muravidéki régióban ötöt, mind a Cserencsóci községben. A régióban az aktív fertőzöttek száma hat (egy Ljutomerben), összesen pedig 195 a fertőzöttek száma.  Míg az első hullám esetében a legveszélyeztetettebb idősebb korosztályban terjedt leginkább a vírus, most elsősorban a fiatalabb korosztályt érinti.

 

 

MCSi Design