kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121
 

Augusztustól mobilapplikációs fertőzéskövetés

covid2820Szlovéniában előreláthatólag augusztus elején bevezetésre kerül a koronavírus-fertőzés nyomon követését szolgáló mobilalkalmazás. Ennek letöltése viszont az előzetes tervekkel ellentétben a karanténban lévők, a fertőzöttnek ugyanúgy önkéntes lesz, ahogy mindenki másnak. A fertőzések újbóli növekedése miatt a szlovén–magyar határátkelőkön szerdától szigorított ellenőrzést végeznek, de korlátozásokra egyelőre nem kell számítani.

A koronavírus-fertőzöttek számának újbóli növekedése, illetve a betegség második hulláma egyre jobban szükségessé teszi a fertőzések nyomon követését, amelyet németországi példára vezetünk be. Az applikáció letöltése egyelőre mindenki számára szabadon választható lesz, és amennyiben a lakosság megfelelően fogadja, akkor további szigorított intézkedésekre – amellyel a karanténban lévőket és a fertőzötteket köteleznék a letöltésére – nem lesz szükség.

Ami az új intézkedéseket illeti, a szlovén–magyar határátkelőkön továbbra is szabad az átjárás, miután Magyarország Szlovéniát a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából a zöld, alacsony fertőzöttségű övezetbe sorolta, így a szigorított határellenőrzés mellett további óvintézkedéseket egyelőre nem vezetett be Szlovéniával szemben.

Az új beazonosított fertőzések száma a hét vége óta kissé mérséklődött Szlovéniában, növekedik viszont a muravidéki régióban. Országos szinten a július 13-i tesztelések például tíz új fertőzést mutattak ki, kórházi ellátásra 17 beteg szorult, egyet az intenzív osztályon kezeltek, a betegség újabb áldozatot nem követelt. Egy hét leforgása alatt így 120 új fertőzést azonosítottak Szlovéniában, ezen belül egyre többet a Muravidéken. Az aktív fertőzöttek száma régiónkban a múlt heti hat személyről 19-re ugrott, és Muraszombat, Cserencsóc, Odrijánc, Radenci, Puconci, Tišina, Nagypalina, Sveti Jurij ob Ščavnici községek mellett egy esetet regisztráltak a nemzetiségileg vegyesen lakott területen Marác községben is. Mint már beszámoltunk róla, a Muraszombati Általános Kórházban július 4-étől határozatlan időre ismét teljeskörű beteglátogatási tilalom lépett érvénybe, míg a Lendvai Idősebb Polgárok Otthonában július 6-tól rendeltek el látogatási tilalmat.

 

 

MCSi Design