kele
perec1
garas1
65. évfolyam
3. szám
Megjelenés:
2021. 01. 21.
kiscim0321
 

Koronavírus: a misék előtt összegyűjtik a hívek elérhetőségeit

koronavirus2920Szlovéniában a hét elején 238 aktív fertőzöttet tartottak számon. Egyre több a fertőzött a Muravidéken is: az új gócpontot Odrijánc jelentheti, ahol lezárták az óvodát és 71 személyt házi karanténba küldtek. Szigorítások léptek életbe a szentmisék látogatásakor, a házi karanténról szóló végzést minden határátkelőn kézbesíthetik.

 

koronavirus29202Fölső képünkön a petesházi szlovén–horvát átkelő, alsó képünkön a pincei. A rendőrség július 20-tól már az összes határátkelőhelyen kézbesíti a házi karantén elrendeléséről szóló végzéseket a vörös listás országokból érkező személyeknek és mindazoknak, akik nem tudják bizonyítani, hogy nem ezekből az országokból érkeztek.    

 

A Muravidéken a radányi idősotthon mellett új koronavírus-gócponttá vált Odrijánc Község, miután pozitív lett egy óvónő tesztje, aki alkalmi munkát vállalt az egyik szomszédos község kocsmájában. Ennek következtében rögtön lezárták az odrijánci óvodát és 71 személyt házi karanténba helyeztek. Az óvodában öt alkalmazott fertőzött. A Muravidéken egyre több községben regisztrálnak új fertőzéseket, egy hét alatt kilenccel növekedett a szám, az aktív fertőzöttek száma (lapzártai adatok) régiónkban 24. A legmagasabb Muraszombatban (7), amit Odrijánc (4), Radány (3), Cserencsóc (2), Nagypalina (2), Sveti Jurij ob Ščavnici (2) követ. Egy fertőzést azonosítottak Puconcin, Tišinán és a nemzetiségileg vegyesen lakott területen a lendvai és a maráci községben.

Hétfőtől a rendőrség az egészségügyi minisztérium képviselőivel együttműködve kézbesíti a hatósági házi karantént elrendelő határozatot a vörös övezetből érkező személyeknek és mindazoknak, akik nem tudják bizonyítani, hogy nem ezekből az országokból érkeztek. A rendőrség emellett felhatalmazást kapott belföldön a karantént megsértő személyek igazoltatására is, valamint az adatok továbbítására az egészségügyi minisztériumba, amely átveszi a további ügyintézést.

A kormány módosította a vörös és a sárga országok listáját is. A vörös listán maradt továbbra is többek közt Szerbia, Bosznia–Hercegovina, Montenegró, Koszovó, Portugália, Oroszország, Albánia, Svédország és Luxemburg. Magyarország, Ausztria és Olaszország a zöld országok listáján szerepel, míg Horvátország maradt a sárga listán.  

A koronavírus terjedésének megelőzése érdekében a szlovén püspökség a közegészségügyi intézet ajánlása értelmében újabb óvintézkedéseket határozott meg a szentmisék látogatását illetően. Így július 21-től a hívek a vasárnapi és az ünnepnapi szentmisék előtt a kijelölt helyen kötelesek leadni a telefonszámukat név és cím nélkül. A plébános az összegyűlt cédulákat egy lezárt borítékban dátum szerint 30 napig őrzi arra az esetre, ha netán az istentiszteleten fertőzött személy vett részt. Az oratóriumok és egyéb nyári gyülekezések, műhelyek az országos intézmények előírásainak betartásával szervezhetők és több mint 50 részvevő esetében kisebb csoportokban bonyolíthatók le.  

 

Önköltséges tesztelés

A járványügyi orvosok figyelmeztetnek, hogy a fertőzések legnagyobb veszélyét a nagyobb magán- vagy családi ünneplések jelentik, ahol több ember gyülekezik és nem tartják be a szükséges egymásközti távolságot. Ennek kapcsán egyre többen vállalják az önköltséges tesztelést, amelyre a Muravidéken a Muraszombati Általános Kórházban (90 euró) és a Muraszombati Egészségházban (83 euró) van lehetőség.

 

MCSi Design