kele
perec1
garas1
65. évfolyam
3. szám
Megjelenés:
2021. 01. 21.
kiscim0321
 

Nyitva tartsanak-e vasárnap a boltok?

bolt2920– Többet ér a családdal töltött idő és a pihenés, mint a néhány eurós juttatás a vasárnapi és ünnepnapi munka után – ez az eladók véleménye, amelyben jobbára támogatja őket a közvélemény is. Nem így vélekednek a kereskedelmi cégek, akiknek a vasárnapi zárva tartás bevételkiesést jelent. Ismét országos ügy lett a boltok vasárnapi nyitva tartása, a végső döntés szeptemberre várható.

Szeptemberben az Országgyűlés elé kerül a boltok nyitva tartását szabályozó törvény: ez a 2003-as népszavazás eredményét tükrözi, amellyel a választópolgárok és az eladók a boltok vasárnapi és ünnepnapi zárva tartását támogatták. A Levica párt a koronavírus-járvány alatt bevezetett nyitvatartási szabályozás nyomán törvénymódosítási kezdeményezést nyújtott be a boltok vasárnapi és ünnepnapi zárva tartására vonatkozóan. A javaslattal július 7-én foglalkozott az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága. Mivel a kezdeményezés a pártok többségénél pozitív véleményt váltott ki, a közvélemény szinte biztosra várta, hogy a változtatást már most elfogadja az Országgyűlés. A döntést azonban a szeptemberi ülésre halasztották, amelyen figyelembe veszik az SMC Párt kiegészítését is, miszerint a kisebb boltokban – ideiglenesen – diákokat és nyugdíjasokat is lehessen alkalmazni. Így a boltok nyitva tartásával kapcsolatos helyzet őszig változatlan marad.

Az alapkezdeményezés szerint a boltok vasárnapi zárva tartása alól kivételt jelentenének a kisebb üzletek maximum 200 négyzetméternyi területtel. Nyitva tarthatnak a boltok a töltőállomásokon, a pályaudvarokon (autóbusz, vasút), a reptereken, a kórházakban, a kikötőkben és a határátkelőhelyeken. Működhetnének vasárnaponként a 200 négyzetméternél nagyobb területű üzletek is, de itt ekkor a munkát magának a vállalkozónak, üzemeltetőnek kell felvállalnia. A törvénymódosítás fő célja elfogadhatóbbá tenni az eladók munkaidejét, emellett viszont biztosítani a jó ellátást a kisebb településeken és a turisztikai helyeken is, valamint megélhetést nyújtani a kisebb boltosoknak is.

A kezdeményezést, mely tulajdonképpen megőrizné a koronavírus-járvány alatti vasárnapi zárva tartást, támogatja a kereskedelmi dolgozók szakszervezete is. Mint mondják, a járvány alatt bebizonyosodott, hogy az emberek így is el tudták intézni a heti bevásárlásukat, nem maradtak árucikkek nélkül. Sőt, a boltokban elbocsájtásokra sem került sor. A vasárnapi szünet pedig az eladók pihenésére ad lehetőséget, akiknek túlterheltsége a betegállományok mértékében is tükröződik.

 

 

Más a véleménye a Kereskedelmi Kamarának és a kereskedelmi vállalatok társulásának, amelyek a forgalomcsökkenésre és az esetleges munkaerő-elbocsájtásra mint veszélyre figyelmeztetnek. Szerintük nem a nyitvatartási idő korlátozása, hanem a gazdaság újraélesztése a fontosabb ügy, amit a nagyobb fogyasztás előidézhet. Erre a véleményre azonban több szakmai elemzés is rácáfol, hiszen a bevásárlást az emberek más napokon is el tudják végezni. Az üzletek forgalma ugyan visszaeshet, de nem lényegesen. Ésszerű lenne azonban ismét elgondolkodni az ügyeletes boltok bevezetéséről. Az üzletek forgalmára vonatkozó előrejelzések megtévesztőek lehetnek, hiszen ez a mutató az autókereskedelmet is magába fogalja.

A törvénymódosítás szerint a Lendva-vidéken a Prekmurec Kft. boltjai azok közé az üzletek közé tartoznának, amelyek az előírt feltételeknek is megfelelnének a vasárnapi nyitva tartásra. Arról, hogy fontolóra vették-e a lehetőséget, Magyar Alent, a kft. igazgatóját kérdeztük.

bolt magyar2920– Három boltot működtetünk, a Market üzletet és a Hungarikumot Lendván, valamint a gyertyánosi üzletet. Jelenleg nem tervezzük a vasárnapi nyitva tartás bevezetését. Még a készülő új törvény tükrében sem, mely szerint a Hungarikumot ki tudnánk nyitni vasárnap. Az elvünk a vásárlóink kiszolgálása mellett az eladóinkra való odafigyelés is. A vasárnap és az ünnepnap a pihenés ideje, a család is ekkor van együtt, ami fontos szempont. A vasárnapi munka nem jelentene akkora pluszt a boltjainkban, hogy ez irányba terelné a gondolkodásunkat, hiszen ez más költségeket gerjesztene. Most vasárnap mind a három üzletünk zárva tart, szombaton pedig kora délután zárunk. Igaz az is, hogy a vásárlóink részéről nem érzékelünk igényt a vasárnapi nyitva tartásra, mert ezt természetesen figyelembe vennénk – fejtette ki Magyar Alen.

 

 

bolt bognar2920

Bognár Etelka, Dobronak:

– Helyesnek tartom a boltok vasárnapi zárva tartását, mással töltsük el az időt, ne bevásárlással, sétafikálással a bevásárlóközpontokban. Az üzletből pénteken és szombaton délig mindent be lehet szerezni. Ha pedig valami hiányzik, alkalmazkodunk, pótoljuk. Szerintem nagyon elkényelmeskedtünk, nem kell minden apróságért vasárnap is boltba menni. Jellemző lett a bevásárlási láz, ami hajt bennünket. Nem értek egyet azzal az érvvel sem, hogy a boltok forgalma emiatt visszaesik. Dehogy, hiszen azt a mennyiségű élelmiszert, tisztítószert akkor is megvásároljuk a hét többi napján, és pénzünket végül is a boltban hagyjuk.

 

 

MCSi Design