kele
perec1
garas1
64. évfolyam
32. szám
Megjelenés:
2020. 08. 13.
cimlap
 

Csak azért is Útra, Kamasz!

taborhodos3020A múlt héten 11 kamasz vette birtokba a Hodosi Ifjúsági Központot. Az MNMI szervezésében idén rendhagyó módon, összevonva, és hogy a már belénk vésődött szlogennel éljünk, „itthon maradva” valósult meg a muravidéki diákok által különösen kedvelt tábor, az Összetartozunk és az Útra, Kamasz!

 

 

 

– A szükség hozta így – vagyis a járványhelyzet –, de legalább megvalósulhatott a tábor, ráadásul bentlakásos, ami idén kiváltság. Mint egy nagy család, idén olyanok vagyunk – mondta Štampah Misi, az egyik táborkísérő, akinek most egészen más módon kellett elkészítenie az ütemtervet. – A programok idén is izgalmasak, szerveztünk kerékpáros kirándulást, a környék és a falu felfedezése kimozdította a fiatalokat a tábor falai közül. A közös foglalkozások, mint a kézműves műhelyek, sportolás, játék, illetve a különféle beszélgetős, elmélkedős, érzékenyítő foglalkozások pedig összekovácsolták a csapatot – mondta.

 

tabor Ales3020

– Nekem ez az első táborozásom. Amikor az iskolában hallottam a lehetőségről, és arról, hogy is zajlik, mi minden történik egy ilyen táborban, én is kedvet kaptam és jelentkeztem. Nem csalódtam, nagyon jól érzem magam – mondta el Gjergjek Aleš, a Göntérházi KÁI végzős tanulója arra a kérdésünkre, hogy érzi magát a táborban.

 

tabor dzsenifer3020

A lányok sem kucorogtak össze kettesével, hanem a közös, csoportos időtöltést keresték. Čuka Dzsenifer, szintén a Göntérházi Kái végzőse tavaly is táborozott, és már akkor tudta, hogy a barátnőjével idén is jönni fognak. – Alig vártam már a tábort. Az igazat megvallva egy kicsit csalódtam, amikor megtudtam, hogy nem utazunk el messzebbre és itt maradunk a Muravidéken. De amikor megérkeztünk és láttam, milyen szép ez a hely, már tudtam, hogy nagyon jól fogom érezni magam idén is. Hodos nagyon tetszik, jártunk a faluban és elbicikliztünk Szalafőre is. A programokat nagyon élvezem, a játékot és a beszélgetéseket is, mert olyankor mindenki egy kicsit megnyílik és jobban megismerjük egymást. Vannak új diákok is, már mind összebarátkoztunk – osztotta meg velünk a gondolatait.

 

tabor matyi3020

De hogy mindenkinek legyen kedvére való program és valóban összekovácsolódjon a társaság, ahhoz a táborkísérők is kellenek. Misi mellett Nađ Éva, Solarič Doris és Tóth Matyi mindent meg is tett azért, hogy tartalmasan teljen az idő. – Már öt éve kísérem a táborozókat, de én is úgy kezdtem, mint ezek a fiatalok. Minden táborban ott voltam, a Kelepelőben, az Útra, Kamaszban, az Összetartozunkban. Egyet sem hagytam ki – mondja Matyi. – Most a másik oldaláról tapasztalom meg a tábori életet, ami a táborkísérőnek azt jelenti, hogy huszonnégy órán keresztül a gyerekekre koncentrálunk. A munka felelősséggel is jár minden szempontból. De ami fontos, hogy a gyerekekkel megtaláljuk a közös hangot, jó élményeket szerezzenek, feltöltődjenek. Ez nekem minden évben egy remek gyakorlat is, hiszen a pedagógiai pályát választottam.

Matyi még elmondta, hogy az idei csoport nagyon lelkes. Aktívan részt vesznek mindenben, odateszik magukat a sportban, figyelnek, amikor arra van szükség és felhőtlenül szórakoznak a játékban. – Jó velük táborozni! – zárta gondolatait.

 

 

MCSi Design