kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

Szlovénia és Magyarország zászlós projektje

cirkovce4220Janez Janša szlovén és Orbán Viktor magyar miniszterelnök, valamint Gordan Grlić Radman horvát külügyminszter október 14-én részt vett a Cirkovce–Pince távvezeték alapkőletételi kidričevói ünnepségén. A tervezett 2x400 kilovoltos távvezeték – amely a Szlovénia–Magyarország–Horvátország összeköttetés része – az egyik fő prioritás az energetikai infrastruktúra közös fejlesztésében.

– A távvezetékprojekt teljes előkészítése, környezetbe és rendszerbe helyezése több mint tízszer annyi időbe telt, mint amennyi ideig tart majd az építés, amit két évre terveznek. A hiányzó szakasszal létrejön az első kapcsolat a magyar átviteli hálózattal, növeli Szlovénia villamosenergia-rendszerének, az átviteli hálózatnak és az import-átviteli kapacitásnak a megbízhatóságát. Nem utolsó sorban pedig javítja az ellátás megbízhatóságát is előre nem látható események vagy működési problémák esetén – mondta Janez Janša a távvezeték alapkőletételi ünnepségen.

A Cirkovce–Pince között 80 kilométer hosszú, 264 oszlopon álló vezeték épül. A nyomvonal tíz községet érint, köztük a Muravidéken Ljutomert, Belatincot, Cserencsócot, Nagypalinát és Lendvát. A beruházás értéke 130 millió euró, amit 50 millióval az EU is támogat, hiszen a távvezeték – a projektben három ország működik együtt – szerepel a közös érdekű infrastrukturális fejlesztések (PCI) listáján, Szlovéniában pedig kiemelt jelentőségű energetikai fejlesztést jelent. A távvezeték megépítésével Szlovénia két szomszéd országgal hoz létre elektromos összeköttetést: Magyarországgal a Cirkovce és Hévíz, Horvátországgal a Cirkovce és Žerjavinec közötti szakasz révén.

A tervezési időszak elhúzódását részben a túlbonyolított adminisztratív eljárások okozták, de más okok is közrejátszottak ebben. Meg kellett ugyanis oldani többek közt a vonal Gyertyánost és Kapca határát átszelő részének kérdését, ahol ez a horvát kataszteri községen halad át.

– A felmerülő kérdések megoldódtak, júniusban az Eles Kft. a horvát Dalekovod szolgáltatóval együttműködési szerződést kötött. A 2x400 kilovoltos nagyfeszültségű távvezeték része az országos területrendezési tervnek, melynek 2009-es közvitáját 2012-ben a rendelet jóváhagyása követte. A beruházásra 2018-ban adták meg a környezetvédelmi és építési engedélyt – sorolta Aleksander Mervar, a kivitelező Eles Kft. igazgatója.

 

 

Janez Janša és Orbán Viktor ünnepi beszédeikben a két ország gazdasági, elsősorban az energetika területén folyó együttműködésének jelentőségét méltatta.

– A frázisok hangoztatása, a szerződések aláírása nem elegendő az előrelépéshez, az adott országokban ezeket konkrét tetteknek is kell követniük azért, hogy összeköttetésünk legyen energetikai és infrastrukturális téren, a fejlesztési projektek szintjén, az energiaellátás biztonságát illetően – fejtette ki Janez Janša kormányfő. Orbán Viktor magyar miniszterelnök az alapkőletételen kijelentette:

– Közép-Európa felszállóágban van, erősödik, a jelentősége nő, az egész EU növekedési centruma keleti irányba tolódik, Közép-Európába. Már régen nem a német– francia tengelyről szól csak az EU, úgy látom, az egész közép-európai térség felértékelődik. Közismert, hogy a geopolitikai játszmáknak Közép-Európában az energiapolitika a kitüntetett terepe és eszköze. Amikor összekötjük a két ország elektromos rendszerét, erősítjük ezek önállóságát, szuverenitását, növeljük a térség erejét és a geopolitikai játszmákkal szemben is védettebbé tudnak válni. Ez egy zászlós projekt, a legnagyobb szlovén–magyar együttműködési keret az elmúlt évtizedekben, a szlovén–magyar barátság zászlóshajója – fejtette ki a magyar miniszterelnök.

– A Cirkovce–Pince távvezeték az EU számára is kiemelt jelentőséggel bír, fontossága Közép-Európa energiaellátásbán tükröződik, különös tekintettel Magyarországra, Szlovéniára és Horvátországra, erre a három baráti országra, melyek geostratégiai jelentőségét ez a fejlesztés is növeli – fejtette ki Grlič Radman horvát külügyminiszter, aki megemlítette a Három Tenger Kezdeményezés regionális politikai, gazdasági, infrastrukturális, energetikai és biztonsági jelentőségét.

A kidričevói alapkőletételi esemény Janez Janša és Orbán Viktor munkatalálkozójával zárult, melyen véleményt cseréltek a koronavírus-járványról, valamint a két országot és az EU-t érintő aktuális kérdésekről.

 

Gázvezeték és vasút

Janez Janša szlovén és Orbán Viktor magyar miniszterelnökök kidričevói munkatalálkozójukon kitértek a két ország gázvezetékrendszerét összekötő, mintegy 70 kilométer hosszú vezeték és a kidričevói kompresszorállomás létrehozására is. A fejlesztés szintén a EU PCI projektek listáján szerepel – tette közzé a Delo szlovén napilap. Továbbá Magyarország még mindig érdekelt a szlovén–magyar vasúti összeköttetések bővítésében, elsősorban a koperi kikötőt is érintő második vágány kiépítésében. A népszavazáson elutasított magyar közreműködési terv újraélesztése érdekében Janez Janša most pozitív körülmények kialakítására törekszik.

 

 

MCSi Design