kele
perec1
garas1
65. évfolyam
8. szám
Megjelenés:
2021. 02. 25.
kiscim0821
 

Egyre több a kórházi beteg

covid4420Az október 27-én bevezetett és még hatályban lévő járványintézkedések (éjjeli kijárási tilalom, községek közti mozgáskorlátozás, maximálisan hat főre korlátozott csoportosulás, az őszi szünidő meghosszabbítása…) nyomán kimutathatók pozitív jelek, de a járvány igazán nem csillapodik.

Egyre több a kórházi kezelésre szoruló beteg, Muraszombatban is folyamatosan növelik a Covid-ágyak számát.

A Covid-fertőzöttek számának némi visszaesését a csak a rizikós csoportokba tartozók tesztelése is előidézheti, ezért a járványügyi szakcsoport kezdeményezésére a járvány terjedését már a megbetegedettek számával és az intenzív kezelésre szorulók arányával mérik. A leteszteltek között a fertőzöttek aránya például a Lendvai községben régiós viszonylatban is folyamatosan magas értéket mutat és általában az első öt között van. (A Muravidéken tesztelést Lendván, Muraszombatban és már Ljutomerben is végeznek, önköltséges ára 90 euró.)

Egyre jobban telítődnek a kórházak. A Muraszombati Általános Kórházban szinte hetente növelik a Covid-ágyak számát, az intenzív osztályon is. Az egészségügyi személyzetre a kórházakban és a primáris ellátásban egyre nagyobb nyomás nehezedik, a fertőzések miatt egyre gyakoribb a személyzethiány.

Hasonlóan megterhelt a Lendvai Idősek Otthona is, ahol felbukkant a fertőzés a lakók és a személyzet körében is. Az otthonnak egészségügyi személyzettel a Lendvai Egészségház nyújt segítséget.

A járvány második hulláma még mindig nagy erővel tombol, ezért fontos az óvintézkedések betartása. A felkészültség azért is nagyon fontos, mert a járványügyi szakorvosok már a decemberben várható harmadik hullámra figyelmeztetnek. Ezt a megfázásos betegségek emelkedése és az influenzajárvány is súlyosbíthatja, ezek kezdeti tüneteit nehezen lehet megkülönböztetni a koronavírusos megbetegedéstől.

A szlovén kormány a járványügyi korlátozások miatt bekövetkezett gazdasági károkat különböző intézkedésekkel kívánja csökkenteni. Néhány tevékenységet – kéményseprés, karbantartás és szerelés, tetőfedés, kertészeti szolgáltatások – feloldott a zárlat alól. A gazdaságot segíti és a munkaerő-elbocsátás megelőzését szolgálja a jelenlegi kárenyhítési intézkedések meghosszabbítása is.

 

Segítség a rászorulóknak Lendván és Dobronakon

Dobronak Község segítséget nyújt azoknak a polgároknak, akik ételre, orvosságra vagy higiéniai eszközökre szorulnak és képtelenek az önellátásra az önizoláció miatt vagy a rizikós csoportokba tartoznak. Az igényt Dobronak Községnél a 02 577 68 80-as telefonszámon lehet bejelenteni hétköznap 8 és 14 óra között.

Lendva Község is segítséget nyújt: az igényt a Vöröskeresztnél (575 11 27 vagy 041 438 726), Lendva Községnél (080 48 47), illetve sürgős esetekben a Polgári Védelem parancsnokánál (031 395 654) lehet bejelenteni.

Pszichológiai segítségért a Lendvai Egészségházhoz lehet fordulni a (02) 5789 290-as telefonszámon hétköznapokon 8 és 12 óra között.

 

 

 

 

MCSi Design