kele
perec1
garas1
64. évfolyam
46. szám
Megjelenés:
2020. 11. 19.
kiscim4620
 

Megvívták a harcot a vírussal

anket4520Vannak, akik enyhe lefolyással esnek át a betegségen, mások komoly tünetekről panaszkodnak. Egyre többünknek lesz ismerőse, aki megfertőződött a Coviddal. Ezúttal olyan muravidékieket szólítottunk meg, akik megtapasztalták a koronavírust és hajlandók voltak beszélni róla.

 

Kranjec Magdus Domonkosfán él, nyugdíjas, korát tekintve a veszélyeztetettek közé tartozik. Már túljutott a betegségen, de még mindig érzi a nyomait.  

anket kranj4520– A betegség első tünete nálam a láz, fejfájás, fülfájás és hidegrázás volt. Amikor már negyedik napja sem javult a közérzetem, a háziorvosom elküldött Covid-tesztre a férjemmel együtt, aki szintén nem érezte jól magát. Mivel nagyon gyengék voltunk, így a lányunk, Sandra vitt el bennünket. Az ő orvosa azt javasolta, hogy neki is csinálják meg a tesztet, habár semmilyen tünete nem volt. Miközben vártuk az eredményét, még gyengébb lettem, fájtak az izmaim, a forgóim, kellemetlen íz jelent meg a számban és elment az étvágyam. A teszt eredményét elsőként a lányom kapta meg, pozitív lett. Ezen nagyon meglepődtünk, mert akkor neki még mindig nem volt semmi baja. Aztán én is megkaptam a pozitív leletet, furcsamód a férjemé pedig negatív lett. A lányom estére belázasodott és napról napra társultak nála is tünetek. Én tíz napig 38 körüli lázzal voltam folyamatosan, a lányomnak szerencsére csak éppen hogy hőemelkedése volt. Voltak olyan napok, amikor annyira fáradt és gyenge voltam, hogy csak aludtam. A tizenegyedik nap után a meglévő tünetek mellé még a hányinger és a hasmenés is elért, ami méginkább legyengített. Lassan épültem fel abból is, és habár már négy hét telt el a betegség kezdetétől, még mindig nem érzem magam teljesnek: gyenge vagyok és hamar elfáradok. A betegség alatt nagyon vigyáztam arra, hogy ne fertőzzem meg a férjemet. Maszkot viseltem otthon is, nem tartózkodtunk egy helyiségben, nem ettünk együtt. Azt kell mondjam, nem kellemes és nagyon megviseli az embert ez a furcsa betegség.

Soós Mihály, a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatója szintén elkapta a vírust. Hosszú ideig tartott a felépülése.

anket soos4520– Nálam derékfájással kezdődött, de mivel a szőlőben dolgoztam, a megerőltetésnek tudtam be. Csakhogy estére belázasodtam, így azonnal jelentettem a tüneteimet az orvosnak, aki berendelt Covid-tesztre. Az eredmény pozitív lett. A lázam nem csitult, folyamatosan 38,5 volt, és ehhez társult még a nagyon erős, száraz köhögés, a nehézlégzés és a hátfájás. Nekem a betegség alatt hasmenés is jelentkezett, ami szintén tipikus tünet, illetve rendkívül gyöngének éreztem magam, bármit csináltam, nagyon hamar elfáradtam. Körülbelül két hétig tartott a betegség, majd kellett egy újabb hét, hogy kicsit visszanyerjem az erőmet. Aztán amikor már kezdtem jobban érezni magam, újra ledöntött valami a lábamról, az orvos szerint ez már nem Covid volt. Ismét belázasodtam, folyamatosan fájt a derekam, a torkom és fülgyulladást kaptam. A lázam akkor csak egy napig tartott, de tíz napig antibiotikumot szedtem. Azt gondolom, hogy a betegség nem csak testileg, lelkileg is nagyon megterhelő. Egy házban élünk a nagyszülőkkel, és aggódtam, nehogy megfertőzzem őket. Az is nyomasztó volt, hogy a munkámból kifolyólag a tüneteim jelentkezése előtt több emberrel is találkoztam, és féltem, hogy valakinek esetleg átadtam. Miután kiderült, hogy pozitív vagyok, minden fizikai kapcsolatot megszüntettem. Izoláltam magam egy szobába és senkivel sem érintkeztem. Ez is rettentő nehéz volt, hiszen tudtam, hogy a gyerekek, a feleségem ott vannak egy másik helyiségben, de nem találkozhatunk, csak videóchat-en beszélgethetünk. A betegség alatt tudatosan kerültem a Coviddal kapcsolatos híreket, próbáltam pozitív maradni, filmeket néztem, olvastam és pihentem.

Glavač Robert Dobronakról szintén elkapta a vírust, már túlvan rajta, de ő sem úszta meg tünetek nélkül.

anket glav4520– A betegség izomfájdalommal kezdődött, bár akkor még nem gondoltam, hogy ez Covid lehet, majd két napra rá belázasodtam, és akkor elmentem tesztelésre. Kiderült, hogy pozitív vagyok. Mivel előtte is komolyan betartottam a megelőzésre vonatkozó előírásokat, nem találkozgattam, nem jártam össze másokkal, elképzelni sem tudtam, hogy honnan kaphattam el. 39,5 volt a legmagasabb lázam, napokon keresztül fájt a hátam, főleg a hátgerincem mentén éreztem, mintha szét akart volna hasadni. A láz néhány nap múlva elmúlt, de a fáradékonyság, gyengeség megmaradt. Volt, hogy egyszerűen nem bírtam talpra állni. Nekem van alapbetegségem, sclerosis multiplex, valószínűleg ezért fájt annyira a gerincem is. A feleségem szintén pozitív lett, neki nem volt láza, inkább felső légúti tüneteket produkált, orrfolyás, torokfájás, de ő is nagyon rosszul érezte magát. A betegséget a saját tapasztalatom alapján a tüdőgyulladáshoz tudnám hasonlítani. Nekem volt már egyszer, és akkor hasonlóan éreztem magam.

Amint megtudtuk, hogy betegek vagyunk, azonnal izoláltuk magunkat a külvilágtól és házon belül is, hiszen egy házban lakunk az idős szülőkkel. Mindent megtettünk, hogy elkerüljük a találkozást velük és mindenki mással. A karantén ideje alatt sehova nem mentünk, nem hagytuk el a házat, az élelmiszert a boltból házhoz hozattuk.

 

 

MCSi Design