kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121
 

Nem hozzák meg a várt eredményt az intézkedések

covid4820November végére sem változtak a járványterjedést megelőző szigorú intézkedések Szlovéniában, hiszen nem csillapodott a helyzet, magas az elhalálozási szám. A Muravidéken enyhén javult a fertőzések arányszáma és a szlovéniai régiók között már nem a vezető helyen van a térség. Lendván és Dobronakon még mindig magas a megbetegedettek száma.

A szlovén kormány heti rendszerességgel értékeli a járványügyi helyzetet, s a mutatóktól függően dönt az intézkedések enyhítéséről. A múlt héten erre nem került sor, hiszen a beazonosított fertőzések, főleg pedig a betegek és az intenzív kezelésre szorulók, valamint az elhunytak száma nem tette lehetővé a lazítást. Hogy az intézkedések miért nem hoznak javulást, azt a szakma is csak találgatni tudja: a gondot inkább a jelenlegi korlátozások megszegése jelentheti (baráti látogatások, több fős csoportok, munkahelyi munkavégzés enyhe fertőzési tünetekkel). A helyzet csillapodásával az óvodák újranyitása várható.   

Ami a járvány miatti gazdasági károk enyhítésére irányuló intézkedéseket illeti, készül a hetedik kormánycsomag. A cégek számára már most különböző állami segélyek és pénzügyi rendelkezések, törlesztési haladékok állnak rendelkezésre. A legújabb gazdaságsegítő intézkedésekhez tartozik például az utazási utalványok beváltási határidejének (ez év december 31.) a jövő évre átnyúló meghosszabbítása is. A turisztikai szektor javasolja újabb utazási bónok bevezetését is 2021-ben, egyben pedig a felhasználási lehetőségek bővítését is. Mint ismeretes, eddig az utalványokat csak szállásra és reggelire lehetett beváltani.

 

 

MCSi Design