kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Ruha teszi az embert?! – A díszmagyar és a bocskai

ruhateszi48201Mikor azon gondolkodtunk, mi is lenne legméltóbb lezárása viselettörténeti sorozatunknak, szinte már adta is magát a válasz: a díszmagyart, a magyar öltözködés-kultúra csúcstermékét, a magyar történelmi viseletek legszebbikét mutassuk be! A díszmagyar, ez a 19. századra kikristályosodott nemzeti díszöltözék lényegében egy összművészeti alkotás, amely közös kultúrkincseink közé tartozik. Bár az előzményei korábbi korokban keresendőek, de a díszmagyar elsősorban a reformkor, a nemzeti öntudatra ébredés korának szülötte. Ez a korszak volt az, ami mindennapi viseletté alakította és a nemzeti öntudat kifejezésére használta fel ezt az öltözéket.

 

Képünkön: balról dr. Magyar Károly, Veszprém vármegye főispánja (1922–1926) díszmagyarban, az alsólendvai Isoó Ferenc ügyvéd veje (Őrffy Richárd fotógyűjteménye), jobbról Bocskai viselet (http://hungarikum.hu/hu/bocskai-viselet).

 

A 19. századra kialakuló férfi díszöltözethez hozzátartozott, ahogyan már a 16–18. században is, a felsőkabát, azaz a mente, az alatta viselt dolmány és a vele egyező színű testhezálló nadrág, a süveg tollforgóval, a nyakkendő, a csizma, sok esetben a zsinóröv. A férfias erőt, a harci kedvet, az előkelőséget és a hatalmat is szimbolizálta az elmaradhatatlan díszfegyver, az ékköves szablya. Ötvösmívű övvel, mentekötővel, ékköves-zománcos csatokkal és gombokkal a korábbi századokban is díszítette a ruháit a tulajdonos. Az 1860-as évektől kezdve azonban az öltözethez illő, készletbe komponált ékszerkészletet is vásárolhatott hozzá. Teljessé akkor vált ez az öltözet, ha a hozzávaló „kis” vagy „nagy” ékszerkészlet is megvolt. Ennek részei a mentekötő, az öv, a süvegre való forgó, a mentére való nagyobb, a dolmányba illeszthető kisebb gombok és a sarkantyú. A nagy ékszerkészletbe beletartozik a díszszablya is, felkötéséhez az övre kardkötő láncokat csatoltak.

Ami pedig a női díszmagyar viseletet illeti, az kevésbé volt szabályozott. Színvilágában, formáiban és anyagaiban mindig is igyekezett követni az aktuális divatot és egyes elemeket beemelni abból. A 16–17. században a váll és az ing még a női díszöltözet különálló részei voltak, ám a 19. századra már egyetlen ruhadarabbá olvadtak össze. A női díszmagyar részei emellett a szoknya, a fátyol, a kötény és a 19. század végére a vállra vetett mente voltak. A ruhához rendszerint pártát vagy főkötőt is készíttettek. Nem tartozott hozzá előírásos cipő és nem alakult ki kötelező ékszerkészlet sem, ezt ki-ki rangjának megfelelően, illetve az alkalomhoz illően választotta ki. A nők számára a kiemelkedően fontos ünnepeken, mint például amilyen egy-egy koronázás volt, előírásszerűen az ékszerekkel és hosszú fátyollal kiegészített uszályos ruha volt kötelező. Egyéb ünnepeken azonban a fátylat többnyire nem viselték. Aki jobban szeretné megismerni ezen öltözék színpompás történetét, annak jó szívvel ajánljuk Tompos Lilla A díszmagyar című gyönyörű képes albumát.

A díszmagyar túlélte a 19. századot, az 1848-as forradalom utáni megtorlást, sőt a két világháború között teljesen elfogadott és a nagyvilág által gyakran megcsodált alkalmi öltözet maradt. A díszmagyarból alakult ki a bocskai nevű viselet, hogy a hétköznapokon is lehessen magyaros ruhát ölteni. Az 1848-as forradalom után a fekete volt a meghatározó szín, mint a gyász színe, így ez a fekete zsinórozott viselet a nemzeti ellenállás jelképe lett. A bocskait alapvetően hétköznapi viseletnek szánták, csak később lett társasági öltözet, ami kiváltotta a frakkot és a díszmagyart. Az 1920-as évektől néhány helyen kötelezővé tették a viselését, ezzel is megvallva a magyarságot. A II. világháborút követő kommunista hatalomátvétel azonban – mint annyi más nemzeti és emberi értéket – a díszmagyart és a bocskait is száműzte. Napjainkban azonban egyes elemei ismét életre keltek és kezdik visszanyeri a helyüket a magyarság értékeinek sorában. A férfi és női díszmagyar ruha a nemzeti öntudatot volt hivatott képviselni évszázadokon át, nem véletlen, hogy a bocskai viselet mára a hungarikumok sorába emelkedett.

 

 

 

MCSi Design