kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

Enyhítések: egyelőre december 23-ig

korhaz5020A kormány december 15-étől 23-áig néhány gazdasági tevékenységre enyhítő intézkedéseket vezetett be, továbbá szabadban a maszk viselése már nem kötelező. A Muravidéket illetően a Covid-fertőződési helyzetről még mindig nincsenek biztató adatok.

A fertőzöttek száma némileg visszaesett, viszont még mindig magas a megbetegedettek és az elhunytak aránya. A Muraszombati Általános Kórházban már hosszabb ideje átlagban 140 Covid-beteget kezelnek. A múlt héten a kórházi pácienseknek és a kollektívának az Aeternum kvintett énekkel és a Piros Orr Bohócdoktorok csoportja humoros előadással kedveskedett (képeinken).

 

 

A járványhelyzet terítékre került a Muravidéki Fejlesztési Régió Tanácsának ülésén is. A polgármesterek fóruma a szakma és a kormány ajánlásainak követésére hívta fel a figyelmet, hiszen a régióban – mely a hét elején a beazonosított fertőzések aránya szerint az országban a 3. helyen állt – a „Hol fertőződhetett meg?” kérdésre a legmagasabb arányban volt a helyet be nem azonosító válasz. A Covid elleni oltás önkéntes lesz, de a polgármesterek ajánlják a vakcina beadatását.

A kormány és járványügyi szakcsoportjának döntése szerint egyes korlátozási intézkedések enyhültek, így néhány gazdasági tevékenység újra elindulhatott. December 15-étől 23-áig a korábban közzétett óvintézkedések mellett kinyithattak a fodrászatok, a kozmetikai szalonok, a virágüzletek, az autómosók, a vegytisztítók és végezhetők pénzügyi szolgáltatások. Közép-Szlovéniában, Goriška, Tengermellék-Karszt és Gorenjska régióban kinyithatnak még a textil- és cipőboltok, a sportboltok és a gépkocsiszalonok is. Az országban elindul a tömegközlekedés is, a korábbi járványszabályokkal összhangban, csökkentett utasszámmal. Érvényben marad a községek és régiók közötti határok átlépésének korlátozása, az átlépés továbbra is csak az eddigi szabályok szerint történhet, az ellenőrzést a rendőrség a Maradj otthon telefonos applikáció segítségével végzi. Nagy valószínűséggel várható a járványidőszak meghosszabbítása, hiszen Tomaž Gantar egészségügyi miniszter szerint körvonalazódik már a járvány harmadik hulláma.

A szlovén kormány már korábban kidolgozta az enyhítő intézkedések stratégiáját, amit fekete, vörös, narancssárga, sárga és zöld színnel jelölt. A fekete besorolás és a teljes zárlat több mint 1.350 beazonosított fertőzött és több mint 1.200 kórházi kezelésre szoruló – hétnapos átlag – esetében lép életbe. A vörös besorolás kevesebb mint 1.350 fertőzöttet és kevesebb mint 1.200 kórházi beteget jelent, ami a tömegközlekedés korlátozott feloldását, a múzeumok, könyvtárak, galériák, fodrászatok, kozmetikai szalonok újraindítását jelenti. A narancssárga osztály esetében a hétnapos fertőzések átlagának és a kórházi kezelésre szorulók számának 1.000 alá kell csökkennie, ami a szervizek, boltok, óvodák, iskolák (alsó tagozat), sporttevékenységek beindítását és a községek közti átlépési tilalom feloldását jelenti azokban a régiókban, ahol ezt az adatok lehetővé teszik. Ha a vírusfertőzöttek száma 600, a kórházi betegeké pedig 500 alá esik, akkor a sárga intézkedések lépnek életbe, indul az oktatás, megszűnik a községek határátlépési tilalma minden régióban, megszűnik az éjjeli mozgáskorlátozás. A zöld intézkedések kevesebb mint 300 Covid-fertőzöttnél lépnek életbe, ami a korlátozások visszavonását jelenti, de a higiéniai intézkedések érvényben maradnak. A bárok és a diszkók továbbra is zárva lesznek. A keddi, lapzártai adatok szerint a Muravidéken a fertőzéssűrűség 1.347 volt.

 

 

MCSi Design