kele
perec1
garas1
65. évfolyam
2. szám
Megjelenés:
2021. 01. 14.
kiscim0221
 

Fracking – harmadszorra sem tiltották meg

fracking5120Harmadszorra sem sikerült a hidraulikus palagáz-kitermeléssel összefüggő rétegrepesztés alkalmazásának betiltása Szlovéniában. Az Országgyűlés múlt csütörtöki ülésén ugyanis 41 támogató és ugyanennyi ellenszavazattal elutasította a bányászati törvény ilyen tartalmú kiegészítését, a támogató szavazatszám tehát nem volt elegendő ahhoz, hogy jogilag betiltsák a fracking alkalmazását. Így tehát a Levica és a kezdeményezést támogató LMŠ, SD és SAB pártok javaslata most sem kapott kellő támogatást, a bányászati törvényt nem módosítják.

Az országgyűlési szavazást megelőzően a módosítást véleményezte a parlamenti gazdasági bizottság is, és határozatba foglalta, hogy nem támogatja a jelenleg érvényben lévő bányászati törvény megváltoztatását.

A módosítás elutasítsa a petesházi gázmezőt is érinti. Az ellenzéki pártok kezdeményezését támogatja Lendva Község és a fracking betiltásával foglalkozó civilkezdeményezés, valamint a környezetvédelmi egyesületek is. A szlovén kormány szerint a törvénymódosítás szövegének megfogalmazása nem megfelelő, mert nem foglalja magába a már elnyert jogok visszavonásának pénzügyi következményeit. A gáz- és kőolaj kitermelésére kiadott egyetlen koncessziós szerződés hatálya 2022. május 28-án jár le.

Az infrastrukturális tárca azonban már elkészítette az új bányászati törvény tervezetét, s a közeljövőben közvitára bocsájtja.

 

 

MCSi Design