kele
perec1
garas1
65. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2021. 07. 22.
kiscim2921
 

„Nemzeti Régiók”: egy országra a sikertől

nemzetiregiok 3Már csak egy országból kell a szükséges számú aláírás, hogy sikeres legyen a Székely Nemzeti Tanács által a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés. A héten immár a hatodik országban, Svédországban is összegyűltek a szükséges támogatások. Szlovéniában jelenleg 40 százalékon tartunk, aláírni február 7-ig lehet. 

 

A kezdeményezés célja, hogy az Európai Unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket a nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok – köztük a határon túli magyarok lakta régiók is – megkülönböztetnek az őket körülvevő régióktól, megőrizhessék nemzeti identitásukat szülőföldjükön, és ahhoz az Európai Uniótól is kapjanak forrásokat. A polgári kezdeményezést a 27 uniós tagország közül legalább hétből származó, legkevesebb 1 millió uniós polgárnak kell aláírásával támogatnia. A hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni az adott országra vonatkozó minimálisan szükséges aláírást.

A koronavírus-világjárványra való tekintettel az Európai Bizottság három hónappal meghosszabbította a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított polgári kezdeményezés határidejét, amely így 2021. február 7-re módosult. Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult; a járványra tekintettel egyszer már meghosszabbították annak határidejét hat hónappal, november 7-ig. Pesty László, az akció kampányfőnöke felidézte: a szükséges egymillió aláírás már május elején összegyűlt, de ekkor még a hét országból csak háromban érték el az előírt támogatási küszöböt: ezek Magyarország, Szlovákia és Románia. Ősszel Litvániában és Horvátországban, most pedig Svédországban is összegyűlt a szükséges mennyiségű aláírás. Az eredményességhez legközelebb Spanyolországban áll a petíció: ott az elvárt támogató aláírások közel kétharmada már összegyűlt. Szlovéniában a szükséges 6.000 aláírásból a hétfői napig 2393 aláírás gyűlt össze, ami nagyjából 40 százalékot tesz ki, Ausztriában eddig 2.563-an támogatták a nemzeti régiók védelmében indított kezdeményezést. Ez a szükséges 13.500 aláírás 19%-a.

Az aláírás, amely 1-2 percet vehet igénybe a  https://www.signiteurope.com/sl/ webcímen található. Az aláírási weboldal elérhető a Népújság weboldalán is 

nemzetiregiok 1

MCSi Design