kele
perec1
garas1
65. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2021. 07. 22.
kiscim2921
 

Elkezdődött a védőoltás beadása és a gyorstesztelés

covid korhaz 1Január 4-én országszerte megkezdődtek az egészségházakban az ingyenes koronavírus gyorstesztelések. Muraszombatban és Gornja Radgonán már hétfőtől, keddtől pedig elkezdte a szűrést a Ljutomeri és a Lendvai Egészségház is a hatáskörébe tartozó ellátási területeken. Lendván már beadták a védőoltást az idősek otthonában. A járvány (még) nem veszít az erejéből.

 

 A gyors antigén tesztelések időpontja és helyszíne a Lendvai Egészségház (www.zd-lendava.si) és az érintett községek honlapján tekinthető meg. Az ingyenes, gyors SARS-COV-e szűrűvizsgálatot antigén-teszttel az egészséges, fertőzési tünetek nélküli személyek számára szerveznek Lendván hétfőnként és péntekenként (az első január 8-án) 11.00-14.30 óra között a Védelmi és Mentési Központnál. Keddenként Dobronakon 11.00-tól 14,30 óráig szintén a Védelmi és Mentési Központnál. Pártosfalván pénteken, január 8-án 8 és 12 óra között lesz gyorstesztelés a helyi KÁI-ban, míg a hodosiak szintén pénteken, a sali kultúrotthonban tesztelhetik magukat 13 és 16 óra között.  A teszteléshez előzetes bejelentkezés nem szükséges, az igazoláshoz az egészségbiztosítási kártya és a személyi okmány elegendő. A szűrést más község területén is el lehet végezni, a tesztek ismétlései is ingyenesek. Az antigén gyorstesztek eredménye 15 percen belül ismert, az értesítés SMS üzenetben érkezik.  Lendván az első gyorstesztelést már december 30-án megszervezték, amelyen 200 polgár vett részt. 

Január 5-ével (közel három hónap után), a személyzet gyorstesztelését követően újra megkezdődhetett az oktatás a sajátos nevelési igényű gyerekek számára Lendván, a II. számú KÁI-ban is.  Muraszombatban, a IV. számú iskolában azonban az oktatás kezdetét elhalasztották, hiszen a kollektíva túlnyomó része – az előzetes gyorstesztek alapján – a határeset kategóriájába esett. Az ideális forgatókönyv szerint a többi tanuló január 12-től fokozatosan térhet majd vissza az iskolákba, először az I. harmad és az óvodások, majd a 4. és 5. osztályosok és a végzős tanulók, diákok. Két hét múlva pedig a többiek visszatérése várható az általános és a középiskolákba.

 

 

A szlovén–horvát határ átlépésekor karanténmentesítést jelent a negatív Covid gyorsteszt, amit egyelőre az Obrežje, Gruškovje, Metlika, Središče ob Dravi és a Jelšane átkelőn lehet elvégeztetni. Gyorstesztet követelnek a brniki reptéren és a szlovén sípályákon is.   

A járvány visszaszorításában, az egyéni és kollektív védettség megszerzésében nagy remények fűződnek a Covid elleni védőoltás beadásához, ám ez csak akkor lesz eredményes, ha a lakosság legalább 60 százaléka beoltatja magát. Az oltás önkéntes és ingyenes. Szlovéniába már újév előtt megérkezett az első 9570 adag vakcina szállítmánya, az amerikai Pfizer és a német BioNtech vállalatok gyártmánya. A Lendvai Egészségházban a nemzeti oltási stratégiával összhangban végzik az oltást, az elsők között az idősek otthonának lakóit és alkalmazottjait, valamint az első vonalban dolgozó egészségügyi dolgozókat oltják be, azokat, akik még nincsenek túl a fertőzésen. Esetükben is önkéntes a döntés. A lakosságnak a védőoltás iránti igényét előre kell jeleznie a NIJZ honlapján vagy a háziorvosnál. A lendvai idősek otthonában 40 lakót és 5 alkalmazottat oltottak be. December végétől a Muraszombati Általános Kórházban is az egészségügyi dolgozók oltását végzik, ahol az elsők között volt Korošec Bojan igazgató és Baligač Lipič Metka főnővér is, valamint a Covid-betegeket kezelő személyzet. A kórház 750 alkalmazottja közül 459-en jelezték oltási igényüket.

Bár némileg visszaesett a beazonosított Covid-fertőződtek száma, a járvány nem veszített erejéből, hiszen még mindig magas a megbetegedettek és az elhunytak aránya, a Muravidéken is. A keddi adatok szerint a 14 napos fertőzéssűrűség a Muravidéken 1199, az országban 972. Az, hogy tulajdonképpen milyen következményei lesznek az év végi járványmegelőzési intézkedések enyhítésének, majd csak január közepén mutatkozik meg.

MCSi Design