kele
perec1
garas1
65. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2021. 07. 22.
kiscim2921
 

A háziorvosnál kell feliratkozni az oltásra

covid0221A koronavírus-járvány terjedésének megfékezését és a megbetegedések arányának visszaszorítását a szakemberek szerint csak a védőoltás eredményezheti. Ezért fontos, hogy a lakosság minél magasabb arányban beoltassa magát. Az oltásra a saját háziorvosnál kell jelentkezni.

Az oltáshoz előzetes bejelentkezés kell, amit a kiválasztott háziorvosnál kell megtenni. Az oltás időpontjáról értesítést küldenek. A Nemzeti Közegészségügyi Intézetnél (NIJZ) tett regisztráció nem jelenti az oltási várólistára való kerülést. Az oltás önkéntes és ingyenes.

Szlovéniában (és a Muravidéken is) már decemberben elkezdődött a védőoltások beadása, elsőként az idősotthonok lakóit oltották be a Pfizer/BioNtech gyártmányú vakcinával. Őket az egészségügyben dolgozók követték. A féléves országos oltási stratégia szerint továbbra is az idősebb korosztály (sorban haladva a 80 év felettiek, a 75 év felettiek, a 60 év felettiek, a krónikus betegek) és az intézményeken kívüli idősek beoltása van előnyben. Utána azok a dolgozók, akik halaszthatatlan munkát végeznek a társadalom részére (oktatás, rendőrség…), majd következhet mindenki más – várhatóan tavasz előtt rájuk nem kerül sor. Szlovéniában a 70 százalékos beoltási arány a cél. A koncesszió alapján dolgozó és a magánpraxist folytató orvosok az egészségházakkal felvett kapcsolat alapján biztosíthatnak oltást. Az oltóanyagok elosztása az egyes régiók fertőzöttségi arányától függ. A javaslat még nem végleges.

Egyébként a járvány nem enyhül, a helyzet komolyságát jelzi az ország fekete zónába sorolása (heti 1.848 beazonosított Covid-fertőzött). Az átlépés a vörösbe kevesebb mint 1.350 heti beazonosított fertőzöttnél lenne lehetséges, ami intézkedésenyhítést is jelentene. Nem javul az egyébként igen súlyos helyzet a Muravidéken sem, sem a beazonosított fertőzések, sem az elhalálozások arányában. Így a múlt héten nem enyhültek a járványügyi intézkedések.

 

 

MCSi Design