kele
perec1
garas1
65. évfolyam
8. szám
Megjelenés:
2021. 02. 25.
kiscim0821
 

Kinyitottak az iskolák, óvodák

covid0421Három hónap távollét és távoktatás után kedden, január 26-án ismét megnyíltak az általános iskolák és óvodák kapui: a termekbe visszatérhettek az ovisok, míg az iskolapadokba csak az általános iskola első harmadának tanulói ülhettek be. Lendvára elegendő vakcina érkezett az emlékeztető oltások beadására.

Szlovéniában kilenc, a vörös zónába, illetve járványügyi fázisba sorolt régióban – köztük van a Muravidék is – az óvodások és az első harmad tanulói visszatérhettek a nevelési-oktatási intézményekbe. A fekete zónára megszabott körülmények miatt nem indulhatott be a tantermi oktatás Goriška, Délkelet és Posavje régiókban.

 

 

Az oktatás újraindítása előtt kötelező volt a tanintézetek alkalmazottainak gyors Covid-tesztelése, a tanárokon kívül a műszaki személyzet esetében is. Ennek visszautasítása esetén a tanár nem folytathat közvetlen tanítást, sőt a szabályszegésért bírság is kivethető.

A Lendva-vidéken az iskolai személyzet tömeges szűrését a Lendvai Egészségház három helyszínen, Lendván, Dobronakon és Cserencsócon biztosította. Összesen 361 személyt teszteltek, közülük három pozitív lett. Szűrést végeztek a Pártosfalvi KÁI-ban is.  

Az elmúlt tíz napban visszaesett a fertőzöttségi sűrűség a Muravidéken is, így az oktatás beindítása mellett az intézkedések enyhítése a múzeumok, a galériák, a könyvtárak, az autószerelőműhelyek, a gyerekholmikat árusító boltok kinyitását is jelentette. A többi intézkedés – mint a kötelező maszkviselés zárt helyiségekben, kézfertőtlenítés és távolságtartás, az éjjeli kijárási tilalom, a csoportosulás tiltása, a vendéglátóipari létesítmények, a nem létfontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a kulturális intézmények zárva tartása – nem enyhültek.

A vakcinamennyiség akadozó szállítása miatt országos szinten is lelassult a védőoltások üteme, hiszen nem a megrendelt mennyiségben érkezik a Pfizer-BioNtech készítménye és a Moderna vakcinája. Az AstraZeneca oltószerének biztosítása körül is gondok jelentkeztek. Szlovéniában eddig mintegy 49 ezer személy olttatta be magát (2 százalékos átoltottság), ami a nemzeti oltási stratégiával szemben elmaradást mutat. A Muravidéken a 116 ezer lakos közül eddig 2.352 személy kapott védőoltást, ami 2,1 százalékos arányt jelent. A továbbiakban az oltásban még mindig a veszélyeztetett csoportokhoz tartozók és a 80 év feletti korosztály részesül.

Dr. Požgai Horvát Olga, a Lendvai Egészségház igazgatója elmondta, hogy a védőoltás a vakcinák érkezésének függvényében zajlik. Kedden újabb Pfizer–BioNtech-készlet érkezett Lendvára, mégpedig 13 fiola. A megérkezett készletet az emlékeztető oltásokra használják fel, és 78, a rizikócsoporthoz tartozó személyt oltanak be az idősotthonban, a szociális foglalkoztató központban és az egészségügyi dolgozók körében, valamint a 80 év felettiek között. Mint mondta, Lendvára pontosan annyi oltóanyag érkezett, amennyi az újraoltáshoz szükséges.

A járvány görbéje is elkezdett laposodni: a beazonosított fertőzöttek aránya csökken, viszont még mindig magas a kórházi és intenzív kezelésre szoruló Covid-betegek, valamint az elhunytak száma is. A járványhelyzetet nehezíti új vírusmutánsok megjelenése is, mint a brazil és az afrikai, valamint a brit törzs, amely már Szlovéniában is felbukkant.

 

 

MCSi Design