kele
perec1
garas1
64. évfolyam
2. szám
Megjelenés:
2020. 01. 16.
kiscim0220
 

ruzic0220Megdöbbenve ért bennünket a szomorú hír, hogy életének 79. évében elhunyt Ružič Ernest újságíró, író és költő, a Szlovén RTV muravidéki, majd rábavidéki és magyarországi tudósítója, számos nemzetiségi műsor szerkesztője, a szlovén–magyar kapcsolatok szószólója.

Bővebben...

urisk0220Meghatódottan, könnybe lábadt szemekkel vettem tudomásul, hogy valamikori (1954–61) tanítványom elköltözött az elmúlás útvesztőibe.

A dobronaki Urisk Erzsébet, korábbi iskolaigazgató volt a hímes tojások egyik királynője, akivel (és nem csak vele) megismertettem a rajztanításom alatt a hímes tojások készítését, annak ellenére, hogy az akkori társadalom nem igazán viselkedett szépen a vallási dolgokkal.

De az évi előírások szerint csak népi dolgokkal lehetett a rajztanításon foglalkozni. Mivel a hímes tojás eredetileg nem volt hivatalosan tiltott, így, mivel húsvét közeledett, megkérdeztem a tanulóimat, akarnak-e hímes tojásokat rajzolni-festeni? És mivel ők szinte mindannyian kicsit már ismerték ennek a készítését, nekifogtunk tojásokat díszíteni, de nem eredetiben, hanem csak mint rajzolatokat. Nagyon sok hazai mintát rögzítettek a rajzlapokra, melyeket még az év végi kiállításon is bemutattunk. Az iskola falai tele voltak nemcsak tanulóim festményeivel, rajzaival, hanem a hímes tojások kifestett rajzaival is.

Bővebben...

Berden Mario jogász vagyok, és sikeresen pályáztam a budapesti székhelyű Kisebbségi Jogvédő Intézet által kiírt feladatkörre a Muravidéken, illetve Szlovéniában. A feladatom állandó jogsegélyszolgálat biztosítása a muravidéki magyarság kisebbségi jogvédelme érdekében.

Bővebben...

Értesítünk minden kedves érdeklődőt Horváth Ferenc magyar nemzetiségi országgyűlési képviselő Lendvára kihelyezett képviselői irodájának az elérhetőségeiről.

A lendvai képviselő iroda címe:

Fő utca 124., 9220 Lendva;

telefonszáma: 02/620 3600.

Ügyfélfogadás: az illetékes referens munkanapokon elérhető a képviselői iroda székhelyén, illetve a 02/620 3600-as telefonszámon, valamint a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ímélcímen.

Találkozási lehetőség a képviselővel a referenssel történő előzetes egyeztetést követően.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben