kele
perec1
garas1
65. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2021. 06. 17.
kiscimn2421
 

Cikória – gyom, kávépótló, saláta!

kertesznaptarA cikória ősét, a mezei katángot minden természetjáró ember ismeri, míg nemesített változatait kávépótlóként, illetve zöldségnövényként használjuk. Ma már télen is viszonylag könnyedén hajtatható.

A kávépótló cikóriát nálunk is termesztik; felaprított és megpirított gyökereiből kávéalapanyagot lehet készíteni. Erre a célra már a 17. század óta használják, és termelése főként a napóleoni zárlat idején lendült fel, amikor a tengerentúlról nem tudtak babkávét behozni Európába.

Május-júniusban elvetett magjaiból október közepére – ekkor kell kiszedni ezeket a földből – téli hajtatásra alkalmas gyökereket fejleszt. A gyökereket úgy lombtalanítjuk, hogy 2 centiméteres levélcsonk maradjon rajtuk. Egyszerre lehetőleg azonos vastagságú gyökereket állítsunk hajtatásba. A gyökereket a hajtatás megkezdéséig fagypont körüli hőmérsékletű, nem nagyon száraz levegőjű helyiségben, nyirkos homok között tároljuk. Erre a célra a legmegfelelőbb a pince, vagy ahol van, a melegágy.

Hajtatni november végétől február végéig lehet. A megválogatott és egészséges gyökereket műanyagvödörbe vagy -ládába ültetjük oly módon, hogy az edény aljába mintegy 20 centi vastagságú földréteget terítünk, s ebbe beleállítgatjuk a gyökereket úgy, hogy a koronájuk (felső, legvastagabb csúcsuk) ne legyen magasabban az edény szélénél. A gyökerek közötti hézagot ugyancsak jó minőségű kerti földdel kitöltjük és a földet megnyomkodjuk. Egy tízliteres műanyagvödörbe 8–10 darab, átlagos vastagságú gyökér fér el, és ez egyidejűleg elég salátát termel egy négytagú család számára.

A hajtatáshoz 18–22 °C hőmérséklet szükséges. Ha a föld száraz, akkor már a hajtatás kezdetén megöntözzük, de a későbbiekben csak mérsékelten öntözzük, és csak akkor, ha a talaj az edény felszínén száraznak látszik. A hajtatáshoz fény nem szükséges, sőt kifejezetten káros, mert a fény hatására a cikória hajtásai megsárgulnak, majd megzöldülnek, aminek következtében a levelek keserűek, fogyasztásra alkalmatlanok lesznek. Ezért az edény fölé fekete műanyagfóliát borítunk, és azt úgy kötjük le, hogy a gyökereket és a fejlődő hajtásokat fény ne érhesse, viszont a növekvő hajtásokat a fóliaborítás ne akadályozza.

Az így előkészített „hajtatóedényt” a konyhában vagy az előszobában helyezzük el. 18–22 °C-on tartva a hőmérsékletet három hét alatt kifejlődnek a fehér-sárgásfehér rügyek, hajtáskezdemények. Ezeket éles késsel vágjuk le a gyökerekről úgy, hogy ne essenek szét. Ha a hajtásokat hosszabb ideig kívánjuk hűtőszekrényben tartani vagy szállítani akarjuk őket, akkor ajánlatos mélyebben levágni. Ebben az esetben felhasználás előtt a gyökér koronáját a salátának használt részről le kell majd vágni. A hajtatást a tél folyamán többször is megismételhetjük a pincében tárolt gyökerek felhasználásával.

A cikóriából igen kellemes, jellegzetes ízű ételeket lehet készíteni. Ha a nyersen megízlelt levelek – előírásos fehér-sárgásfehér színük ellenére – keserűek lennének, akkor néhány órára sós-ecetes lében kell áztatni őket. A cikória jól segíti az emésztést, sok ásványi sót, emészthető rostokat, meszet és foszfort tartalmaz. Karotin- A-vitamin-tartalma alig valamivel kevesebb a sárgarépáénál, C-vitamin-tartalma azonban jelentéktelen. Táplálkozási értékét azonban nem is a beltartalma határozza meg, hanem az, hogy fogyasztható levélrózsája a lakásban, szemünk láttára teljesedik ki, méghozzá télen, amikor szervezetünknek olyan nagy szüksége van minden friss terményre.

MCSi Design