kele
perec1
garas1
64. évfolyam
27. szám
Megjelenés:
2020. 07. 09.
kiscim2720
 

A muskátli teleltetése

musktli2Az első hidegebb éjszakák hozzák a virágzás végét a teraszokon is, s a télre való felkészítés a balkonnövényeink esetében is elkerülhetetlen. Meg kell kezdeni a telelésre szánt növények előkészítését és behordását. Emellett a kinn maradó érzékenyebb példányok téli védelméről is gondoskodnunk kell. Ezek közül is a leggyakoribb és leghálásabb a muskátli.
A muskátlikat szedjük ki a földből vagy az erkélyládából és sűrűn egymás mellé állítva rakjuk be ládába. A gyökereket takarjuk be teljesen földdel, és a ládát állítsuk fagymentes helyre, ahol némi fényhez is jut. Így igen kevés öntözéssel beéri, nem hajt vékony hajtásokat, a téli hónapokban nyugalomban marad, és tavasszal kiültetve, visszavágva újra virágozni fog. Mielőtt a muskátlitöveket elhelyeznénk a teleltető helyen, le kell vágnunk a nyíló virágokat és az összes bimbót is, valamint meg kell szabadítanunk a növényt a száraz, beteg, sárguló levelektől. A növényeket csak február közepe után kell visszavágni. Ekkor a legerősebb 3–4 hajtást kell csak meghagyni és ezeket is 3–4 szemre vágjuk vissza. Ezután ültessük friss földbe a töveket és helyezzük őket kicsit melegebb helyre. Fokozatosan megkezdhetjük az öntözést is. Akinek nincs elegendő helye a nyár folyamán nagyra nőtt muskátlik teleltetésére, az már augusztusban gondoskodjon dugványokról. A fiatal növények sokkal kevesebb helyet igényelnek, ugyanakkor maradéktalanul tovább hordozzák az anyanövények jellemző tulajdonságait.
Ha a nyár óta megerősödött dugványokkal teli szaporítóládák számára sincs elegendő helyünk, akkor is van megoldás: úgy hívják, hogy száraz teleltetés.
A kis növényeket egyenként emeljük ki a földből és tekerjük őket óvatosan újságpapírba. Az így előkészített csomagocskákat lazán egymásra fektetve helyezzük el egy ládában, amelyet a tél folyamán hűvös, sötét helyiségben tárolhatunk. A dugványok előkészítésénél különösen fontos, hogy a földlabda teljesen száraz legyen. Ha a föld nedvességét átveszi a papír és nem szárad ki megfelelően, akkor könnyen rothadni kezdenek kincset érő dugványaink. Ezzel a módszerrel kis helyen is sok növényt tárolhatunk, amelyek azután tavasszal friss földbe kerülve szinte azonnal új életre kelnek.
MCSi Design