kele
perec1
garas1
64. évfolyam
27. szám
Megjelenés:
2020. 07. 09.
kiscim2720
 

A citromfa teleltetése

kertesz 4916A gyönyörűen termő citromfa titka többek között a sikeres teleltetésben rejlik, hiszen ezen múlik a nyári citromtermés is.
Aki szeretne citromfát nevelni és gondozni kertjében, még a vásárlás előtt gondolja át, hol fogja a növényt télen tartani, hiszen mint mediterrán növény a mi hideg téli időjárásunkat nem bírja a növény elviselni. Vannak egészen kemény teleket a szabadban kibíró citrusfélék is, ezek gyümölcsminősége azonban igencsak rossz, alig van benne lé, gyümölcshús, tele van maggal. Más fajtát kell tehát választanunk, s ezt télen védett helyre kell szállítani, ahol megfelelőek a növény számára a viszonyok. A teleltetésre alkalmas lehet egy fagymentes világos terasz, egy üvegezett balkon, egy télikert, vagy egy zárt, de világos veranda is. Minél több fényt kap a fa (ami beindítja a fotoszintézist), annál melegebbre van szüksége, hogy az anyagcseréje a kellő sebességgel tudjon működni, és ez fordítva is igaz, minél több hőt kap a fa (ami felgyorsítja az anyagcserét), annál több fényre van szüksége az elégséges fotoszintézishez.
A citrusféléket a téli hónapokban sem hagyhatjuk magukra, ebben az időszakban is gondos ápolást és gondozást igényelnek. Télen is igénylik a fényt, bár nem annyit, mint nyáron, mégis fontos a jó megvilágítás az adott helyiségben. Az öntözés mértéke is nagyon fontos, télen csak annyit öntözzük a növény földjét, hogy a teljes kiszáradást megakadályozzuk. Alacsonyabb hőmérséklet mellett elég, ha háromhetente gyengén megöntözzük, míg egy melegebb helyen akár kéthetente is adhatunk kevés vizet. Mivel télen a citrusok nem növekednek és nem hoznak új hajtásokat, épp ezért tápoldatozásra sincs szükség. A teleltető helyiséget rendszeresen szellőztessük, figyeljünk oda a megfelelő páratartalomra is, hiszen a citrusoknak 40–60 százalékos relatív páratartalomra van szükségük. De a fűtés miatt a levegő gyakran túl szárazzá válik, így a levelek elsárgulnak és lehullnak. Épp ezért a fűtött helyiségben gondoskodjunk a párásításról is egy radiátorra akasztott párologtatóval vagy más készülék elhelyezésével.
Hagyjuk, hogy a citromfánk metszés nélkül szabadon nőjön, amennyire csak lehetséges. Csak az elhalt, sérült vagy beteg ágakat távolítsuk el szükség szerint, de ha muszáj a fa növekedésének korlátot szabnunk, a lehető legkevesebb vágást ejtsük az ágain! Ameddig csak lehet, hagyjuk kint a fát, és amint lehet, helyezzük ki újra. Főleg késő télen és kora tavasszal jó, hogyha találunk a fa számára egy védett helyet odakint. Ennek azonban nem szabad túlzottan felmelegednie, nehogy túl nagy legyen a különbség az éjszakai és a nappali hőmérséklet között. Január végén ügyeljünk a kártevőveszélyre, a pajzstetvek ilyenkor már aktívak. A levéltetvek jelennek meg utolsóként, de márciustól már velük is számolni kell.
MCSi Design