kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

Az ősz a tisztító metszés időszaka

kertesz3717A gyümölcsöskertben most ismét a metszőollóé a főszerep. Kevesen tudják, hogy a meggyfákat rendszeresen metszeni kell, mert enélkül felkopaszodnak, ostorokat fejlesztenek, amelyeknek a végén csak néhány levél és egy-két szem gyümölcs terem. A nagyon felmagasodott cseresznyefák vezérágát is ilyenkor a legidőszerűbb visszavágni a kívánt magasságra. Ügyelni kell azonban arra, hogy az ág végén lévő sebhelyet nagyon alaposan védjük a beszivárgó nedvesség ellen.
Sokan tapasztalják, hogy az őszibarackfák egyes hajtásai, ágai elszáradnak, a vastagabb ágakon mézgacseppek tűnnek elő, a régebbi sebek körül rákos szövetburjánzás indul meg. Ezt megelőzendő nagyon ajánlatos még most elvégezni az őszibarackfák zöldválogatását, mert ezzel csökkentjük a télvégi metszéskor szükségképpen ejtett sebzések számát. Vágjuk ki tőből a fákon levő hajtások közül azokat, amelyek túlságosan sűrűn állnak, befelé törekednek a korona belsejébe, egymást keresztezik vagy betegesen fejlődnek.
A mézgásodást nem gomba, nem vírusfertőzés és nem is kártevő okozza, hanem összetett élettani folyamatok. Ilyenkor jó megvizsgálni az idős ribiszke- és köszmétebokrokat, és a felkopaszodott, letermett, elöregedett ágakat tőből eltávolítani, ahogy a kétéves málnavesszőket is. Most lehet a diófákról lefűrészelni vagy ollóval levágni a száraz, illetve fölösleges ágakat. Más időpontban nem szabad a diófához ollóval, illetve fűrésszel még közeledni sem, mert olyan erős a gyökérnyomása, hogy a seben keresztül literszám veszti el a nedvét.
Az ősz egyértelműen a faültetés ideje is. Ne feledjük az általános szabályt, miszerint a kipusztult, elöregedett, kivágott fák helyére nem szabad ugyanolyan gyümölcsfát ültetni! A fák ugyanis hosszú évekig, esetleg évtizedekig álltak ugyanazon a helyen, és felhasználták a talajban levő tápanyagokat, főleg a mikroelemeket. Ezen kívül életműködésük, tápanyagcseréjük során olyan anyagokat választottak ki, amelyek az utánuk ültetett, azonos fajú fák számára mérgezők.
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben