kele
perec1
garas1
64. évfolyam
27. szám
Megjelenés:
2020. 07. 09.
kiscim2720
 

Gondoskodjunk a füge védelméről

kertesz4017Az utóbbi években Muravidéken is egyre gyakrabban láthatunk fügefákat, fügebokrokat. Az egyik legősibb kultúrnövény a „nálunk is megterem” kategóriába sorolható, vagyis kellő figyelemmel a koraőszi időszakban különleges, édes termést biztosíthat.
A fügéről való kellő gondoskodásához mindenképpen hozzátartozik a megfelelő termőhely kiválasztása, amely elsősorban déli kitettségű, napos, fagytól és széltől minél inkább védett terület legyen. Mínusz 15 foknál ugyanis az ágai a földig lefagynak, de aztán mintha semmi sem történt volna, újra kihajtanak, elpusztíthatatlanok. Sajnos egy lefagyás után csak három év múlva teremnek, feltéve, hogy újabb fagy nem éri őket. Hazájában a talajban nem válogat, de vendégnövényként nálunk kedvezni kell neki, mert meghálálja a jó földet, a trágyát és a gyomtalanítást is. Tartós szárazságban öntözni is kell, mert különben a gyümölcsei aprók maradnak, sőt ledobja ezeket.
Mindenképpen ajánlatos a kétéves, gyökeres növények ültetése, mert ezek erednek meg a legbiztosabban. Az őszi ültetésű csemetéket alaposan öntözzük be és kupacoljuk fel földdel. A kiültetett csemetét az első évben hagyjuk szabadon növekedni. A második év tavaszán a vesszőket a föld színéig visszavágjuk, és a fejlődő 5–6 hajtásból alakítjuk ki a részarányos bokrot. Az egészséges fügebokor a későbbi években sok új hajtást nevel. Ha ezek sűrűn állnak, akkor megritkítjuk őket és a száraz ágakat tőből kimetsszük. Ha a vesszők visszafagynak, akkor a száraz részeket lombfakadás után vágjuk le. A füge a telepítés utáni 3–4. évben kezd el teremni. Az éves vesszőkön a rügyek későn, május közepén fakadnak ki, és ekkor már rajtuk vannak a kis fügék. Az áttelelt kis fügék augusztusra érnek be. A nyár folyamán azonban az új hajtás levélhónaljában is fokozatosan megjelennek a gyümölcskezdemények, amelyek októberig – ha hosszú és meleg az ősz – ugyancsak beérnek. A nálunk található fügék kivétel nélkül adriai típusúak; ezek megtermékenyítés nélkül, mag nélküli gyümölcsöket érlelnek. A gyümölcsök aszalásra nem alkalmasak. A fagy ellen a lombhullás után a fiatal bokrokat vegyük körül kukoricaszárral, náddal, szalmával, és az ágak közét töltsük meg falombbal. Az idősebb, terjedelmes bokroknál ez nagy nehézséget jelent, de nem is annyira szükséges. Tavasszal, a fagyok elmúltával a „télikabátot” vegyük le a bokorról. A fügebokor valóban téli védelemre szorul, de nem is annyira a hidegtől, hanem az ónos eső jégbevonatától kell megóvni, mert a hosszabb ideig megmaradó jégpáncél alatt a rügyek elpusztulnak.
MCSi Design