kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

Kerti avar – semmiképp se tüzeljük el!

kertesz4517Habár az utóbbi években, úgy tűnik, alábbhagyott, de vidékünkön még mindig széles körben elterjedt „népbetegség” a kerti hulladékok és az avar égetése. Pedig ez a tevékenység káros a környezetre és az emberi egészségre, emellett pazarló is. Az értékes szerves anyagból az égetés során hamu keletkezik, ez pedig csak korlátozottan jó trágyázásra. Ezzel szemben komposztáláskor maradéktalanul elbomlanak a növényi részek és hasznos humusz keletkezik.
Egy átlagos kerti tűz, melyben vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket és gallyakat, óriási légszennyezést okoz. A nagy szennyezést elsősorban a rossz légellátás, az alacsony égéshőmérséklet, a magas nedvességtartalom okozza. Valamennyi kerti hulladék és avar komposztálható. A folyamat során az elhalt növényi részeket mikroorganizmusok bontják le és alakítják át humusszá. A humusz hosszú távon tárolja és a növények számára könnyen felvehető formában adagolja azokat az ásványi anyagokat, melyek a növekedéshez szükségesek, emellett a tömegének sokszorosát kitevő víz megkötésére, tárolására képes. A komposztálás során elkerüljük a hatalmas légszennyezést, értékes humuszhoz, növényi trágyához jutunk. Komposztálni mindenki tud. Mindössze néhány négyzetméter árnyékos helyre és egy kis türelemre van szükségünk a kertben. A komposztálás alapvető szabálya a komposztálandó anyag megfelelő aprítása, a komposzt rendszeres keverése, nedvesen tartása és a tűző nap elleni védelme. Fontos, hogy a komposzt közvetlen kapcsolatban legyen a talajjal, hiszen a lebontó mikroorganizmusok onnan költöznek bele. A komposztálás folyamata általában 1 év, de bizonyos növények, vastagabb ágak komposztálása ennél több időt is igénybe vehet. Nélkülözhetetlen szerszám a vasvilla vagy ásóvilla, mellyel a komposzt keverését végezzük. Hasznos segédeszköz a komposztálóedény, az aprítógép, de ezek hiányában halomba rakva is komposztálhatunk, s az aprítást metszőollóval is végezhetjük.
Az avar egyébként felhasználható a fagyérzékeny növények védelmére is. Egy részét célszerű a nyírott vagy szabad növekedésű sövény alá tölteni, mert ezeknek a gyökérzete is kárt szenvedhet szigorú fagyok esetén. Az ilyen avarban szívesen készítenek maguknak téli szállást a sünök és egyes nálunk telelő madárfajok is. A veteményeskertbe kiültetett salátapalánták, őszi borsóvetések, póréhagymák sorközét is védhetjük avarréteggel, sőt a felásott talaj is jobban porhanyósodik a levélréteg alatt. A tiszta avar között sikeresen tárolhatunk sütőtököt, laskatököt és gyökérzöldségeket is.
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben