kele
perec1
garas1
64. évfolyam
20. szám
Megjelenés:
2020. 05. 21.
kiscim2020
 

Januári tavasz – vigyázzunk az örökzöldjeinkre!

kertesz0118A természetet, a kertészkedést kedvelő emberek többsége aggódva figyeli a „januári tavaszban” az orgonabokrok duzzadó rügyeit, az előbújó tulipánokat, a virágzó tőzikét, hóvirágot. Félő ugyanis, hogy az enyhe időjárást hideg időszak váltja fel, és jelentős fagykárok következnek be. Szerencsére ilyenkor januárban a mélyebben gyökerező növények nem hagyják magukat félrevezetni, a talaj alsóbb rétegei ugyanis nem melegedtek fel. Így például az egyébként korán ébredő kajszi- és őszibarack, a cseresznye és a meggy rügyei mélynyugalmi állapotban vannak, a nedvkeringés nem indult meg bennük.
Februárban a hasonló enyhe időjárás már nagyobb veszélyeket hordoz, ilyenkor ugyanis megindul a nedvkeringés, a szövetek a vízfelvétel következtében fellazulnak és a növény fagyra érzékenyebbé válik, a virágrügyek elfagyhatnak. Vagyis a januári tavasz jobb, mint a februári tavasz.
Súlyosbítja az enyhe téli időjárás a növényvédelmi helyzetet is. A kártevők tojásai és a betegségek spórái a telet károsodás nélkül vészelhetik át, tehát tavasszal nagymértékű elszaporodásuk várható. Természetesen addig még sok minden változhat, akár januárban, de februárban is még jöhet kemény hidegekkel járó tél, amely könnyíthet a helyzetünkön.
Addig is, különösen az esetleges száraz, csapadékmentes idő esetén ne feledkezzünk el örökzöldjeinkről. A tűlevelű örökzöldeknél gyakori a téli kiszárdás. Mivel az örökzöldek télen is aktívak, a vízben oldott tápanyagot felszívják a talajból, tovább folyik a fotoszintézis, a légzés és a párologtatás is. Ezért ha hideg időben hosszú ideig erős napsütés éri a növényt, a lomb a túlzott párologtatás hatására vizet veszít, amit a hideg, gyakran fagyott talajban nyugalomban lévő gyökérzet nem tud pótolni. Ezért száraz időben, a fagyok beállta előtt alaposan öntözzük be őket. Ha ugyanis beköszönt a fagy, a talaj mélyebb rétegei is átfagynak, s ekkor már nem képesek vízfelvételre. Fontos, hogy a dél körüli órákat válasszuk, mert ekkor már kicsi az esélye az azonnali visszafagyásnak és még az esti lehűléstől sem kell tartanunk, van idejük a növényeknek felvenni a vizet. Ilyenkor nagyon meghálálják azt is, ha tiszta vízzel lemossuk a felületükről a kormot, a füstöt és a port.
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben