kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

Majomfa, pénzfa, pozsgafa...

kertesz0518A több elnevezéssel is rendelkező népszerű pozsgás növény nagyon egyszerűen tartható. Elágazó, fásodó törzse fa alakú. Fényes sötétzöld levelei gyakran vöröses szélűek, oválisak és húsosak, különösen, ha a növény teljes napsütést élvezhet. A törpe vagy lassú fejlődésű fajtákból nagy tűrőképességű, különleges formájú bonsai-fák is nevelhetők.
A majomfa kerekded levelei érmékre is hasonlítanak, a hiedelem szerint amíg a növény szépen fejlődik, a tulajdonos is jólétben él. Néhány év után télen apró, csillagos virágok csoportja jelenik meg rajta, amelyek rózsaszínbe mennek át elvirágzáskor. Lassan növő szobanövény, a felnőtt egyedek viszont elérhetik az egy-másfél méteres magasságot is.
Jól áteresztő talajt, napfényt, friss levegőt, a növekedés szakaszában vizet, a pihenés időszakában hideget és szárazságot igényel. Ha azt akarjuk, hogy virágozzon, létfontosságú a téli nyugalmi időszak, nyáron pedig lehetőség szerint tartsuk a szabadban. Mivel fontos, hogy egy kis közvetlen napfényt is kapjon, a legjobb helye az ablakpárkányon van. Télen világos, hűvös helyen teleltessük, majd a fagyok után edzetéssel a szabadba is kivihetjük, ahol árnyékos, félárnyékos tartás után tegyük csak napra. Szukulens növényként szereti, ha érezhető különbség van a nappali és az éjszakai hőmérséklet között. Télen tartsuk a majomfát hűvös, napos helyen: az ideális hőmérséklet 10–12 °C, de 5 °C-on sem történik baj. Tavasztól őszig bánjunk vele egyszerű szobanövényként: öntözzük meg 1–2 hetente egyszer, ha a földje kezd kiszáradni. Télen elég havonta egyszer meglocsolni. Esetleg, ha fényszegényebb helyen tartjuk, figyeljük, hogy gyengék-e az új hajtások, és ha igen, ritkábban öntözzük. A felkopaszodott növény sok új hajtást és levelet nevel tavaszra, a gyökérzet viszont elrothadhat a felesleges öntözéstől.
A leveleket nem kell permetezni, fontos azonban a friss levegő. Nyáron a szabadban vagy nyitott ablaknál tartsuk. A majomfa átlagos talajt igényel. Az átültetés attól függ, mit szeretnénk a növénytől. Ha minél nagyobbra szeretnénk nevelni, akkor a rendszeres (egy-két év) átültetés előnyös, ha pedig inkább kicsin szeretnénk tartani, csak akkor ültessük át, amikor túlnövi a cserepet. Bonsaiként is lehet nevelni, ekkor minden átültetésnél erősen visszavágjuk a gyökérzetet, majd ugyanabba a cserépbe ültetjük vissza, egyúttal a növényt is tetszés szerint metsszük.
Gazdag elágazási hajlamának köszönhetően úgy alakíthatjuk a majomfát, ahogy csak kedvünk tartja. Ami a gondozást illeti, a legnagyobb probléma általában a virágzás. Valakinél rendszeresen, minden télen virágzik, valakinél soha. Mi lehet az oka? Pontos válasz erre nincs. Ha fagymentes időben kint tartjuk a növényt, ne cipeljük be a szobába vagy más telelőhelyre túl korán, a fagyokig nyugodtan kibírja, és akkorra már fejlődésnek indulnak a bimbók is.
Még egy tényező van, a túlhajtatás... Nyár vége felé a hajtásvégeket hagyjuk „beérni”, ne kényszerítsük sűrűbb öntözéssel, tápanyagpótlással további növekedésre. A dugványok könnyen meggyökeresednek. Készíthetünk hajtás- vagy levéldugványokat. Fontos, hogy a dugványokat néhány napig hagyjuk kiszáradni, mielőtt a földbe helyezzük őket. A növényeket ritkán öntözzük, és ne takarjuk le őket üveggel vagy műanyag fóliával.
MCSi Design