kele
perec1
garas1
64. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2020. 10. 15.
kiscim4120
 

A magvetés, a palántanevelés időszaka

kertesz0918Annak ellenére, hogy a tél február végére megmutatta az igazi erejét, február végén, március elején megérkezett a magvetés, a palántanevelés kezdetének időszaka. A lakásban, konyhában, világos, meleg helyen lehet jó minőségű, életrevaló zöldség- és virágpalántákat nevelni.
Ehhez mindenekelőtt edényre lesz szükségünk, a lényeg az, hogy az alján legyen nyílás, amelyen keresztül a felesleges öntözővíz kiszivároghat a talajból. Az edényt friss, tápdús virágfölddel töltsük meg; használt földben ugyanis gyakran vannak olyan mikroorganizmusok, amelyek a nagyon érzékeny palántákat megfertőzik, és megdőlésüket, pusztulásukat okozzák. Ajánlatos a földet kevés homokkal vagy tőzeggel keverni. Az elvetett magokat 1–2 milliméter vastagságú homok- vagy földréteggel takarjuk be, majd a palánták kikeléséig ajánlatos az edényt lefedni üveglappal vagy például háztartási fóliával. Az így előkészített palántanevelőt világos, meleg helyen tartsuk. A palánták 5–7 hét alatt lesznek kiültethetők.
Magvetés előtt érdemes utánanézni, hogy az adott növényfaj milyen hőmérsékletet igényel a csírázáshoz, amelyhez megfelelő fényre és vízre is szükség lesz. Ha ilyen feltételeket nem tudunk a lakóhelyünkön biztosítani, nem érdemes palántanevelésbe kezdeni. Ha lehetséges, érdemes a csávázott (növényvédőszerrel kezelt) magvakat előnyben részesíteni, mert a mag felszíne közelében a kórokozókat elpusztítja, azok nem kerülnek kapcsolatba a magvakkal. Ha saját gyűjtésű magvakkal rendelkezünk, ezeket magunk is „csávázhatjuk”, például a mankoceb hatóanyagú gombaölő szerek (Dithane) 0,2 százalékos oldatában áztassuk a magvakat negyedórán keresztül, majd több napon keresztül alaposan szárítsuk meg őket. Amennyiben nem használunk új, még előzőleg nem használt földkeveréket, a talajt egyszerűen hőkezeléssel fertőtleníthetjük: előzőleg beöntözve háztartási sütőben fokozott gőzfejlődés mellett 95–100 fokra melegítsük fel, és tartsuk így 30–40 percig. A gőz megfelelő hatását a föld befedésével tudjuk biztosítani. A sütő kikapcsolása után hagyjuk lassan kihűlni a talajt. 1–2 napos pihentetés után a földbe már vethetőek a magvak. A hőkezeléshez ne használjunk 100 foknál magasabb hőmérsékletet, mert a talaj szervesanyag-tartalmát elégeti, tönkreteszi.
MCSi Design