kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

A bazsarózsa teleltetése  

kertesz40181A májustól júniusig virágzó bazsarózsa a virágzási ideje miatt kapta a pünkösdi rózsa nevet. A színes, gyakran illatos növény frissessége, üdesége a lélek megújulását, a kert kiteljesedését jelképezi. Hosszú életű, akár 100 évet is megélő növény, amely némi odafigyeléssel könnyen teleltethető.  

A bazsarózsák vagy peóniák erős gyökértörzzsel rendelkező lágyszárú évelők, egyes fajtái azonban elfásodnak, sőt lombhullató cserjét is találunk köztük. Kínában körülbelül 2000 évvel ezelőtt már gyógynövényként termesztették. Európában a kora középkorban terjedt el gyógy- és dísznövényként. Minden része mérgező, ezért otthoni gyógyászati felhasználása nem javasolt.

kertesz40182Nagyanyáink idejében az évelő, illat nélküli piros pünkösdi rózsa (Paeonia officinalis) volt az egyik legkedveltebb falusi virág. Ma már sokkal gyakoribbak az illatos, rózsaszín vagy fehér virágú fajták (P. lactiflora). Vágott virágként is nagyon mutatósak, sokáig díszítenek. Napsütéses helyet igényel. Legalább fél napig érje a napsütés, egyébként a virágzása elmarad. Tápanyagban gazdag, agyagos vagy vályogos talajban fejlődik a legjobban. Enyhén savanyú vagy semleges kémhatású talajt igényel. A homokos talajt komposzttal lehet feljavítani. Nedvességkedvelő növény, meghálálja az öntözést. Ősszel tőosztással, a gyökértörzsek feldarabolásával szaporítható. A felszedett növényeket azonban rögtön ültessük vissza. A hosszú életű peóniák minimális karbantartási igényelnek. Készítsük fel a virágágyást, hogy megvédjük őket a téltől, betegségtől, hogy tavasszal elkápráztassanak bennünket virágjaikkal. Először is hagyjuk, hogy a levelek és virágszárak maguktól elszáradjanak, majd ezeket távolítsuk el a talajtól 5 centi magasságban. A száraz növényi részeket semmisítsük meg, ne hagyjuk az ágyásban és ne tegyük a komposztra. Ezzel megakadályozzuk, hogy a kórokozók átteleljenek a bazsarózsatő mellett. Távolítsuk el az év folyamán a törzs köré tett mulcsot, szerves anyagot. Ezzel szintén csökkentjük a kórokozók, betegségek visszafertőződési lehetőségét. Gyomláljuk ki a tő környékét. Figyeljünk, hogy a talajfelszín alatt levő gumókat, gyökereket ne sértsük meg eközben. Végül terítsünk friss szalmamulcsot a bazsarózsatövek köré 5 centis magasságban. Ezzel stabilizáljuk a talaj téli hőmérsékletét és biztosítjuk azt is, hogy a talaj megőrizze a nedvességet a téli hónapokban.
MCSi Design