kele
perec1
garas1
65. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2021. 06. 17.
kiscimn2421
 

Medvehagyma, akár otthon is

kertesz medve1416A medvehagyma jótékony hatásairól, illetve a különböző medvehagymás receptekről valószínűleg már mindenki hallott, kevesebben tudják azonban, hogy viszonylag könnyedén a házikertbe is telepíthető, nem csak gyűjthető, illetve vásárolható.
A medvehagyma fiatal leveleit és hagymáját használják gyógyászati célokra. Hagymáját a vöröshagymához hasonlatosan tárolják, fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Vérnyomáscsökkentő és vérzsírcsökkentő hatása ismert, C-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenállóképességét is. A hagyma rendszeres fogyasztása a koleszterinszint csökkentésének és így számos szív- és érrendszeri megbetegedés megelőzésének természetes gyógymódja.
A termesztett, házikerti medvehagyma előnye a kényelem mellett az is, hogy így nem téveszthető össze a gyöngyvirággal és a kikericcsel, amelyek elfogyasztva igencsak mérgezők lehetnek – a legjobb gyűjtéskor megdörzsölni a levelét, hiszen csak a medvehagymának van fokhagymaillata.
A medvehagymának a beszerzése után mindenképpen ajánlatos mielőbb a földbe kerülnie azért, hogy a hagymák ne száradjanak ki. Így ha nincs időnk elrakni, akkor homokban tárolható vödörben, pincében, virágcserépben – hetekig is. Tavaszig fejlődnek új hajszálgyökerek, tehát a gyökereknek nincs jelentőségük. Ha el van ültetve, elméletileg nincs jelentősége a locsolásnak, hisz tavaszig bőven van ideje felkészülni a medvehagymáknak a gyökeresedésre. Kivétel a nagyon aszályos nyár, amikor azért jó megöntözni. Ültetni júniustól október végéig lehet körülbelül 7–10 centi mélyen (2–3 centi mélyen legyen a hagyma csúcsa), 10–20 centi tőtávolságra, hiszen fiókhagymáról és magról is szaporodik. Az árnyékosabb helyeket kedveli, de erősen kötött talajon árnyék nélkül is szépen zöldell, igaz, csak fele lesz a növények levelének mérete az eredeti (erdei) élőhelyiekhez képest. Igénytelen növény, szinte biztos, hogy sikerül megtelepíteni bárhol.
MCSi Design