kele
perec1
garas1
63. évfolyam
29. szám
Megjelenés:
2019. 07. 18.
2919

Az 1945. július 9-éről 10-ére virradó éjszaka, 74 évvel ezelőtt internálták a muravidéki magyarságot Hrastovecre, ...

A Lendvai Kétnyelvű Középiskola július 11-én a színházban szervezte meg a szakmai és az általános érettségi ...

A Lendvai Gyógyfürdő eladási folyamata már egy éve tart. Az üzleti megállapodás megkötése ellenére a magyar ...

A Lendvai Íjászklub szombaton hatodik alkalommal rendezte meg az Íjászat határok nélkül történelmi íjászversenyt a ...

Mert magyar voltál, ezért…  Emlékezünk…
Magas arányban sikeresek voltak a diákok
A fennakadás most a koncessziós jog átvitele
Felszabadult küzdelem folyt a pályán
 

Májusban is telepíthető a gyep

kertesz1717Amennyiben az optimális őszi, illetve áprilisi fűvetés elmaradt, a májusi időszak is megfelel még a fűtelepítésre. Válaszunk megfelelő fűmagkeveréket, attól függően, hogy milyen célra szeretnénk használni a gyepet, illetve milyen a területünk adottsága.
 
A házikertek talaját célszerű minél jobban előkészíteni a telepítésre, hogy tartós, szép gyepünk legyen. Ásás előtt szórjunk a felszínre trágya- és talajjavító anyagokat. Erősen kötött (agyagos) talajokat homok és szalmás istállótrágya bekeverésével tudjuk lazítani. A nagyon könnyű homoktalajokhoz tőzeget vagy agyagos talajt keverjünk. A felásott talaj felszínét egyenletesen dolgozzuk el és hagyjuk leülepedni, csak azután vessük bele a fűmagot. Így a kikelt gyomokat még vetés előtt kiirthatjuk.
Abban az esetben, ha a vetést rendszeres öntözéssel állandóan nedvesen tudjuk tartani, elvileg a tenyészidőszakban bármikor telepíthetünk. Száraz, meleg időszakban vigyázzunk, mert ha a talajfelszín kiszárad, a csíranövények igen rövid idő alatt elpusztulnak. Vetéskor figyeljünk arra, hogy az időjárás legyen enyhe és szélcsendes.
Vetés előtt a talajfelszínt hengerezéssel tömörítsük. Nagyon fontos, hogy a magvak egyenletes elosztásban és ne túl mélyre kerüljenek a földbe. A magkeveréket a talajra szórjuk, sekélyen (0–1,5 cm) bemunkáljuk, majd alaposan lehengerezzük. Igen kedvező, ha hengerezés előtt vékony komposztréteget szitálunk az elvetett területre.
Általánosan elfogadott irányelv, hogy 30–40 gramm magot vetünk négyzetméterenként. Vetés után az öntözővizet finom eloszlású permet formájában juttassuk ki, nehogy összemossuk a sekélyen vetett magvakat. Soha ne öntözzünk a déli hőségben, ilyenkor a kijuttatott víz akár 40 százaléka is elveszik. Öntözésenként 20 l/m2 (20 mm) vizet adjunk. A talajt legalább 8–10 centi mélységig áztassuk át. Soha ne öntözzünk úgy, hogy csupán a felszín nedvesedjen át.
Ne vágjuk le túl alacsonyan a füvet (minimum 4–5 cm), hagyjuk valamivel hosszabbra száraz időben.
A nyiradékot hagyjuk a gyepen szárazság idején.
Rendszeresen végezzünk tápanyagutánpótlást. Évente egyszer juttassunk ki foszfortartalmú műtrágyát a gyökérzet egészséges fejlődése érdekében. Ősszel távolítsuk el az elhalt fűmaradványokat.
A gyepnövényeknek elsősorban nitrogénre van szükségük, melyet tenyészidőszakban több részletben (4–5-szöri megosztásban) kell kiszórni, de használhatunk tartós hatású nitrogénműtrágyát is. A foszfor- és káliumműtrágyát ősszel, a tél beállta előtt kell kijuttatni.
Az első nyírás 8 centiméteres magasságnál ajánlott, vigyázva arra, hogy ne életlen késsel dolgozzunk, mert az gyökerestől kitépheti a füvet. Szárazságra hajló viszonyok között kedvezőbb, ha 5 centi magasan tartjuk a pázsitot.
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben