kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821

Új bérlakások épülnek a Župančič utcában Lendván. Az elsősorban a fiatalok első lakhatási igényeinek kielégítését ...

A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) és Lendva Község viszonya néhány éve már nem mondható felhőtlennek, a ...

Augusztus 11-én a Bánffy Központ teraszán bemutatkozott a Vajdasági Irodalmi és Képzőművészeti Karaván. Dudás Károly ...

A Lendvai Galéria-Múzeum (GML) a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma által kiírt pályázaton 7.000 euró ...

Három tömbház épül 24 bérlakással
Górcső alatt a KKK ügyvitele
A fiatalokon a sor
Elhanyagolt hagyaték?
 

A málna metszése  

kertesz4118Hogy hogyan kell a málnabokrot megmetszenünk, attól függ, mikor terem – évente egyszer vagy kétszer. A málnának két fő típusát ismerjük, attól függően, mikor hoz gyümölcsöt. Ezek szerint vannak egyszer termő nyári málnafajták és kétszer termő, úgynevezett őszi vagy folyton termő málnafajták.

A piros gyümölcsű málna lehet egyszer vagy kétszer termő, a fajtától függően, míg a sárga gyümölcsű málnafajták kétszertermők. A feketemálna – nem összetévesztendő a szederrel – és a bíbormálna viszont egy szezonban csak egyszer terem.

A málnavesszők legfeljebb kétévesek – azaz két évig élnek. Az egyszer termő nyári málnafajták azokon a vesszőkön hoznak termést, amelyek az előző nyáron fejlődtek ki, majd szépen átteleltek. A kétszer termő vagy folyton termő málnafajták az előző nyáron kifejlődött vesszőkön is, valamint az adott évben kihajtott fiatal, új vesszőkön is teremnek gyümölcsöt.

A málnabokor metszése lényegében abból áll, hogy visszametsszük a már letermett vesszőket. Az egyszer termő nyári málna vesszőit közvetlenül az érett gyümölcsök leszüretelése után metsszük vissza. A vesszőket egészen a talaj szintjéig vágjuk vissza, de vigyázzunk arra, hogy a nyár folyamán kihajtott új vesszőket ne metsszük meg! Miután a gyümölcstermő idős vesszőket lemetszettük, az új vesszőket futtassuk karóra vagy karók közé vízszintesen kifeszített egy-két dróthuzalra. Ezek a fiatal vesszők a következő évben fognak teremni. Ha egy sorban termesztünk málnát, az új vesszőket ritkítsuk meg úgy, hogy a megmaradó vesszők közötti távolság 15 centiméter legyen. Így a gyümölcstermő vesszők a következő szezonban nem állnak majd túlzsúfoltan.

A kétszer termő vagy folyton termő málnabokrok az új vesszők felső harmadán vagy csúcsán hoznak gyümölcsöt az első idényük őszén, majd a második idényük tavaszán oldalirányban ugyanezen vesszők alsó kétharmadán. A kétszer termő málna letermett vesszőinek a végét metsszük le. Addig a legalacsonyabban lévő pontig metsszük vissza a vesszőt, ahol még volt rajta gyümölcs (ez általában a talajtól számítva 100–120 centire van). Hagyjuk meg a vessző alsó részét, hogy a következő tavasszal vagy kora nyáron teremni tudjon. Miután a vesszőnek ez a része is letermett a második évben, vágjuk vissza a talajig. Ezzel egy időben a fiatal, új vesszőket, amelyek már az ősszel teremni fognak, futtassuk fel karóra vagy rácsos futtatóra. Általános gyakorlat, hogy a következő tavasszal vagy kora nyáron gyümölcsöt hozó folyton termő málnafajták vesszőinek alsó kétharmadát kikarózzák vagy növénytámaszra futtatják. Ha nem szeretnénk ezt a gyakorlatot követni, az őszi szüret után metsszük vissza az összes vesszőt; ez azzal jár, hogy csak egyszer fogunk tudni gyümölcsöt betakarítani a kétszer vagy folyton termő málnabokrunkról.

 

 

MCSi Design