kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821

Új bérlakások épülnek a Župančič utcában Lendván. Az elsősorban a fiatalok első lakhatási igényeinek kielégítését ...

A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) és Lendva Község viszonya néhány éve már nem mondható felhőtlennek, a ...

Augusztus 11-én a Bánffy Központ teraszán bemutatkozott a Vajdasági Irodalmi és Képzőművészeti Karaván. Dudás Károly ...

A Lendvai Galéria-Múzeum (GML) a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma által kiírt pályázaton 7.000 euró ...

Három tömbház épül 24 bérlakással
Górcső alatt a KKK ügyvitele
A fiatalokon a sor
Elhanyagolt hagyaték?
 

Kúszó csoda: a hajnalka

kertesz14192A hajnalka (Ipomoea) nemzetségbe több mint 600 egynyári, kétnyári és évelő, lágy, valamint fás szárú faj tartozik. Mindenki ismeri a kúszóhajnalkákat, de a nemzetségbe tartozik például a batáta is. 

kertesz14191A nálunk legismertebb talán a kerti vagy bíboros hajnalka (Ipomoea purpurea), amely kúszó növekedésű növényként könnyedén felfuttatható, ha támasztékot biztosítunk számára. Tölcsér alakú virágaival nyáron, valamint ősz elején díszít. Napos, világos, szélvédett helyen érzi magát a legjobban. Átlagos igényű növény, mely meghálálja a mérsékelt öntözést. Szaporítani magról lehet a legegyszerűbben. Önvető képessége is jó, elszórja a magjait és kihajt. Előnevelhetjük cserépben, de vethetjük állandó helyére is. Magjait ültetés előtt érdemes egy éjszakára beáztatni a könnyebb csírázás érdekében. A hajnalka szabadban is könnyen nevelhető, azonban ha március végén vagy áprilisban cserépbe vetjük, akkor már május közepére kiültethető növényeket kapunk. Cserepenként ültessünk el 1–3 darab magot, majd amikor már nagyobbak a magoncok, ültessük őket szét egyesével. Május közepén már kiültethetjük a fiatal növényeket támaszték mellé. Szabadban április végétől vethetjük a magjait. Az előkészített talajban készítsünk kis fészekszerű mélyedéseket, egymástól körülbelül 15 centire, ezekbe kerüljenek a magok. Tartsuk a földet mérsékelten nedvesen. A hajnalka később is meghálálja a mérsékelt öntözést.

Ismert a kék hajnalka (Ipomoea tricolor), más néven a nagyvirágú hajnalka vagy háromszínű hajnalka. Gyors növekedésű, egyszerűen nevelhető növény, mely szív alakú élénkzöld leveleivel, valamint tölcsér alakú virágaival díszít. Kék, világoskék, lila vagy fehér árnyalatú virágai nyáron és ősszel díszítenek. A virágok rövid életűek, azonban a növény folyamatosan gondoskodik az utánpótlásról. Fontos megemlíteni, hogy a növény magja, valamint egyéb részei is mérgezők. Ápolása hasonló, mint az előbb említett hajnalkafajé.

Nem sokan tudják, de a hajnalkák közé tartozik a batáta, vagyis az édesburgonya (Ipomoea batatas) is. Természetesen leginkább gyökérgumójáért termesztjük, de rendkívüli változatosságot mutató leveleivel is díszít. Hasonló igényű, mint a többi hajnalka.
MCSi Design