kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821

Új bérlakások épülnek a Župančič utcában Lendván. Az elsősorban a fiatalok első lakhatási igényeinek kielégítését ...

A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) és Lendva Község viszonya néhány éve már nem mondható felhőtlennek, a ...

Augusztus 11-én a Bánffy Központ teraszán bemutatkozott a Vajdasági Irodalmi és Képzőművészeti Karaván. Dudás Károly ...

A Lendvai Galéria-Múzeum (GML) a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma által kiírt pályázaton 7.000 euró ...

Három tömbház épül 24 bérlakással
Górcső alatt a KKK ügyvitele
A fiatalokon a sor
Elhanyagolt hagyaték?
 

Nárcisz – egyszerű, de mégis nagyszerű

kertesz1220A kora tavasszal nyíló virágok egyik legszebbje a nárcisz, melynek világos szirmai igazán üdítően hatnak a téli, kora tavaszi szürkeségben. Több mint tízezer nárciszfajta létezik a világon, fajtától függően március és május között virágzik.

A nárciszhagymákat ősszel kell ültetni, de most, tavasszal lehetőség van cserépben hajtatott növényeket vásárolni, ami természetesen drágább megoldás a nárcisz beszerzésére. A cserepes nárcisz lakásban gondozásához mindenképp tudni kell, hogy a nárcisz tartósan nem nevelhető lakásban. Ha az elvirágzás után nem kerül a hagyma szabadba (kertbe, erkélyre), akkor csak egyetlen szezonban virágzik. A tavasszal vásárolt cserepes nárcisznak hűvös és világos helyet keressünk a lakásban, melegben hamar elnyílik. Amíg virágzik, rendszeresen öntözni kell, legyen a földje folyamatosan nedves, de ne álljon vízben. Az elszáradt virágot virágszárral együtt kell levágni, a leveleket viszont hagyni kell megsárgulni. A növényt elvirágzás után – már fagymentes időben – ki kell ültetni a szabadba.

A kertben a nárciszhagyma ültetése szeptember közepétől november közepéig tart, mindenképpen még a fagyok érkezése előtt. A nárcisz – akárcsak a többi hagymás növény – akkor mutat igazán jól tavasszal, ha csoportosan ragyogják be a kertet. Szokták a gyepbe is ültetni, ez esetben arra kell figyelni a virágzás után, hogy a fűnyíróval ne vágjuk le.

A magasabb fajtáknak szélvédett helyet keressünk, mert a szárukat a tavaszi szél könnyen eltörheti. Tápanyagigényes növény, ezért amint kihajt, óvatosan dolgozzunk a talajba érett komposztot vagy istállótrágyát. A növekedési és virágzási időszakban – száraz időben – rendszeresen öntözzük. Elvirágzás után igen fontos a hagymák regenerálódása, fejlődése a következő évi virágzás szempontjából. A hagymákat éveken át hagyhatjuk ugyanazon a helyen. A virágzás érdekében javasolt 4–5 évente a levelek elszáradása után felszedni őket és a fiókhagymákat leválasztani róluk. A kiszedett, valamint leválasztott hagymákat pihentetés céljából hűvös, száraz, sötét helyen kell tárolni kartondobozban vagy ládában, majd ősszel újra ki lehet ültetni.

 

 

MCSi Design