kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821

Új bérlakások épülnek a Župančič utcában Lendván. Az elsősorban a fiatalok első lakhatási igényeinek kielégítését ...

A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) és Lendva Község viszonya néhány éve már nem mondható felhőtlennek, a ...

Augusztus 11-én a Bánffy Központ teraszán bemutatkozott a Vajdasági Irodalmi és Képzőművészeti Karaván. Dudás Károly ...

A Lendvai Galéria-Múzeum (GML) a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma által kiírt pályázaton 7.000 euró ...

Három tömbház épül 24 bérlakással
Górcső alatt a KKK ügyvitele
A fiatalokon a sor
Elhanyagolt hagyaték?
 

Könnyű földimogyorót termeszteni a kertben

kertesz2020A bokorbabhoz hasonlóan termeszthető növény hüvelyes termésű, rendkívül tápláló magvakat érlel. Októberben a saját kertünkben is szüretelhetjük. A földimogyoró a világ második olajnövénye. A legnagyobb területen Kínában, Indiában és az USA-ban termelik. A magja 40–50 százalék olajat tartalmaz, de 25–30 százalék a fehérjetartalma is. A magból préselt olaj egyenértékű az olívaolajjal, tehát fontos étkezési alapanyag. Préspogácsája és lombja kiváló állati takarmány.

Vetni az érett, egészséges (nem pörkölt!) mogyorót lehet. A tokjával együtt elvetett mag egyenletesebben és biztonságosabban kel ki, de el lehet vetni a tokból kifejtett magot is. A vetés optimális időpontja április vége, május eleje. Termesztésére a könnyű, de tápdús homoktalajok, valamint a jó vízgazdálkodású, meszes vályogtalajok alkalmasak. Kötött, nehéz agyagtalajon, vízjárta vagy magas vizű területen nem is érdemes a termesztésével próbálkozni.

Igencsak nagy a fényigénye, ezért csak a kert napsütötte részén vessük! Vetési módja megegyezik a bokorbabéval. A magot állandó helyére vetjük 40x40 centis távolságra, 5–7 centi mélyen. Kelés után – kedvező időjárás esetén – a hajtások gyorsan fejlődnek, és rajtuk sárga színű, pillangós virágok nyílnak. Ekkor a növényeket a burgonyához hasonlóan földdel fel kell kupacolni. Ha a kupacokat a szél vagy az esővíz széthordja, akkor ezt meg kell ismételni. Erre azért van szükség, mert a virágok megtermékenyülése után a terméstartó 6–8 centiméter mélyen a laza talajba fúródik és a magkezdemény ott fejlődik hüvelyes terméssé.

Nyáron a földimogyoró ápolása a talaj gyommentesen tartásából, esetleg fejtrágyázásból és öntözésből áll. A termések október elejére érnek be; a hüvely héja ilyenkor sárgásfehér, a benne levő magvak pedig húspirosak. Úgy szedjük fel, hogy ásóval a bokor alá nyúlunk, megemeljük, majd a növényt a száránál fogva óvatosan kihúzzuk a földből, ügyelve arra, hogy a terméshüvelyek ne szakadjanak le. Ezután a töveket néhány napig a szabad levegőn szárogatjuk, majd a hüvelyeket lefejtjük a szárról és a termést hűvös, szellős helyen, vékony rétegben kiterítve tároljuk. Az éretlen mogyoró nagyon hajlamos a penészedésre; az ilyen mag fogyasztásra alkalmatlan, egészségtelen.

Sütőben akár hüvelyével együtt, akár abból kifejtve megpörköljük, de egyszerre csak keveset, mert gyorsan elveszti kellemes, friss ízét.

Talán kevesen tudják, hogy nemcsak a korgó gyomorra, hanem az egészségre is jó hatással van. Magja vitaminokban gazdag, értékes olajat tartalmaz, emellett pedig jelentős a fehérjetartalma is. Értékes összetevője a B-vitamin, az E-vitamin és a fitoszterol, amelynek gyulladáscsökkentő hatása van. A kozmetikai ipar és a gyógyszeripar egyaránt felhasználja a bőrszárazság, illetve az ekcémás elváltozások enyhítésére.

 

 

MCSi Design