kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821

Új bérlakások épülnek a Župančič utcában Lendván. Az elsősorban a fiatalok első lakhatási igényeinek kielégítését ...

A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) és Lendva Község viszonya néhány éve már nem mondható felhőtlennek, a ...

Augusztus 11-én a Bánffy Központ teraszán bemutatkozott a Vajdasági Irodalmi és Képzőművészeti Karaván. Dudás Károly ...

A Lendvai Galéria-Múzeum (GML) a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma által kiírt pályázaton 7.000 euró ...

Három tömbház épül 24 bérlakással
Górcső alatt a KKK ügyvitele
A fiatalokon a sor
Elhanyagolt hagyaték?
 

A nyári metszés előnyös is lehet

kertesz2520Mindenki tisztában van a gyümölcsfák tavaszi és őszi metszésének fontosságával. Az azonban kevésbé ismert tény, hogy főleg a nagyobb fák megmetszése nyáron is igen előnyös lehet.

Nyáron nem kell a tavaszihoz hasonló durva metszést végezni, de ha a friss hajtásokat kissé megritkítjuk, sokkal jobb terméshozamot érhetünk el, ráadásul a fa méretét is korlátozhatjuk. Erre főleg kisebb kertekben lehet szükség. Ilyenkor elsősorban a lombkoronát, a levelek mennyiségét csökkentjük, ezáltal a fa szellősebb lesz, jobban áramlik majd az ágak között a levegő, amivel sok betegséget és fertőzést is megelőzhetünk. Ráadásul a fa belső részein lévő gyümölcsöket is jobban éri majd a nap, ami az érést segíti elő. A levélmennyiség csökkentése a fa vízigényét is mérsékli, hiszen a leveleken keresztül párolog el a talajból felvett nedvesség legnagyobb része. Ha a leveleket megritkítjuk, a fa a gyümölcsök fejlődésére tudja fordítani szűkös víztartalékait. Ez forró kánikulák esetén igen hasznos dolog lehet. Szintén a nyári metszés előnyére írható, hogy az ilyenkor szokásos melegebb és szárazabb időben a sebek gyorsabban gyógyulnak, kevesebb esélyt adva a betegségek megjelenésének.

Az egyetlen nehézség, amibe ilyenkor ütközhetünk, hogy a levéllel borított lombkorona ilyenkor sokkal nehezebben áttekinthető, mint tavaszi, kopasz állapotában, ezért többször is át kell gondolnunk, hogyan akarjuk formálni.

Minden ág végén érdemes levágni az idei friss hajtásokat. Ezek még nem fásodtak el, üdébb, zöld színűek a tavalyikhoz képest. A vágást közvetlenül egy levél felett végezzük el. Ez elősegíti majd az oldalhajtások fejlődését, és megakadályozza, hogy a fa törzsétől eltávolodó, hosszú, egyenes ágak nőjenek. Az oldalhajtások ritkítása is igen fontos. A jövő évi gyümölcsök itt teremnek majd, így fontos, hogy rövidek, de erősek maradjanak. Ehhez az idei friss hajtásokat a tövük utáni harmadik levél után közvetlenül vágjuk le. Ha a tavaszi metszéskor elkerülte volna a figyelmünket néhány, a fa belsejében keresztbe növekedő ág, ezeket érdemes most tőből kivágni. A fejlődő gyümölcsöket természetesen ne vágjuk le. Találkozunk majd olyan ágrészekkel, ahol a gyümölcshozó rész felett még friss hajtásokat találunk. Ilyenkor csak a puha, el nem fásult részt vágjuk le úgy, hogy a gyümölcskezdemény fölött még legalább egy-két levél maradjon. Nyáron jól metszhető az alma, a birs, a cseresznye, a körte és a különböző barackok is.

 

 

MCSi Design