kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821

Új bérlakások épülnek a Župančič utcában Lendván. Az elsősorban a fiatalok első lakhatási igényeinek kielégítését ...

A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) és Lendva Község viszonya néhány éve már nem mondható felhőtlennek, a ...

Augusztus 11-én a Bánffy Központ teraszán bemutatkozott a Vajdasági Irodalmi és Képzőművészeti Karaván. Dudás Károly ...

A Lendvai Galéria-Múzeum (GML) a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma által kiírt pályázaton 7.000 euró ...

Három tömbház épül 24 bérlakással
Górcső alatt a KKK ügyvitele
A fiatalokon a sor
Elhanyagolt hagyaték?
 

Most ültesse el a koratavaszi virágok hagymáit!

kertesz3520A tulipán, a jácint, a nárcisz, a gyöngyike és a többi, korán tavasszal pompázó virágok hagymáit most – és nem később – kell elültetni, hogy még ősszel gyökeret fejleszthessenek. A megtisztított, egészséges hagymákat olyan mélyen kell a felásott talajban elhelyezni, hogy felettük legalább kétszer olyan vastag földréteg legyen, mint a hagyma magassága. Figyeljünk a hagymák őszi ültetésénél, mert a szép virágzást a helyes ültetéssel alapozzuk meg.

A hagymák helyét készítsük elő ásással, a talaj javításával. Készítsünk kis gödröt a számukra, amihez hagymaültetőt ajánlatos és praktikus használni. A kis hagymákat 5–10 centi mélyen kell elhelyezni. Minél nagyobb a hagyma, annál mélyebbre kerüljön: a tulipán csak 8–10 centire, de a nagy hagymájú császárkorona 25–30 centire. Az ilyen mélyen ültetett hagymából fejlődött növények nem dőlnek ki és erőteljes virágokat nyitnak. A hagymák „okosak”, ha fejjel lefelé kerülnek a talajba, akkor is megfordulnak és kihajtanak, de ezzel sok erejüket elveszítik, gyengébben virágoznak!

Különös növények olyan tekintetben, hogy az első meleg napok után váratlanul kibújnak a földből, látványosan virágoznak, majd néhány hét múlva a levelük is elszárad, teljesen eltűnnek, annyira, hogy rendszerint meg se tudjuk mondani, hogy hol is voltak. A legkorábbi a citromsárga virágú téltemető, őt követi a krókuszok sokasága és a hóvirág, amely gyakran a hó alól bújik elő. A később, március-áprilisban virágzók szeretik a napos helyet, de jól érzik magukat a nagyobb cserjék és a kisebb fák árnyékában is, hiszen mire ezek kilombosodnak, addigra a virágok már el is nyíltak. Ilyen a tulipán, a nárcisz, a jácint.

Az elültetett hagymák rövidesen meggyökeresednek, sőt a zöld hajtásuk is megjelenik a talaj felszínén. Ezeket ne féltsük a zord időjárástól, nem fagyérzékenyek, károsodás nélkül átvészelik a telet.

A tavaszi hagymásokat csoportosan szép ültetni, élénk színeikkel így mutatnak a legjobban. Virágágyban, később nyíló évelők között, sziklakertben, sőt még a pázsitban is szépek. Az utóbbi esetben a hagymások elnyílásáig a gyepet óvatosan kell nyírni!

 

 

MCSi Design