kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821

Új bérlakások épülnek a Župančič utcában Lendván. Az elsősorban a fiatalok első lakhatási igényeinek kielégítését ...

A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) és Lendva Község viszonya néhány éve már nem mondható felhőtlennek, a ...

Augusztus 11-én a Bánffy Központ teraszán bemutatkozott a Vajdasági Irodalmi és Képzőművészeti Karaván. Dudás Károly ...

A Lendvai Galéria-Múzeum (GML) a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma által kiírt pályázaton 7.000 euró ...

Három tömbház épül 24 bérlakással
Górcső alatt a KKK ügyvitele
A fiatalokon a sor
Elhanyagolt hagyaték?
 

Nálunk is megterem – gránátalma

kertesz41201A gránátalma (Punica granatum) Kelet- és Dél-Ázsia növénye, jelentős gyümölcs Afganisztánban és Iránban, de elterjedt Amerikában és Kínában is. Melegebb tájakon, a mediterrán térségből ismerjük leginkább, de nálunk is simán termeszthető, rendszeresen gyümölcsöt is hoz.  

A gránátalmát egyébként lehet, hogy a honfoglaló magyarok hozták magukkal a Kárpát-medencébe, mert  igen elterjedt motívuma a népművészetnek. A kertekben, déli fekvésű, napos, védett helyen termetes bokorrá növekszik. Februárban, márciusban vágjuk vissza valamelyest a bokrot, hogy a jellegét megőrizze. Az öntözővíz mennyiségét igazítsuk a cserje fejlődéséhez, az idő előrehaladtával tehát egyre több vízzel öntözzük. Áprilistól kezdve hetente lássuk el emelt foszfortartalmú tápoldattal is. A helyesen gondozott gránátalma igen magas kort is megérhet. Arra ne számítsunk, hogy olyan hatalmas gyümölcsökkel örvendeztet meg, mint amilyenek az üzletek pultjain láthatók, ahhoz túl déli növény a mi klímánknak.

kertesz41202Dézsás növényként is tarthatjuk, de akkor télen 2–6 °C-os helyen világosban vagy sötétben pihentessük. Behordáskor érdemes a hajtásokat visszametszeni. A gránátalma fás dugványozással szaporítható, ennek február-március az optimális ideje. A dézsás gránátalma csak akkor hoz terméseket, ha egész évben biztosítjuk számára az optimális körülményeket. A fagymentes időszakban tehát feltétlenül tartsuk a szabadban, télre viszont vigyük be télikertbe vagy bármilyen hűvös, de fagymentes, világos helyiségbe.

Július közepén és augusztusban bontja skarlátpiros virágait. A teltvirágúak nem termékenyülnek meg, de a szimpla virágúakból sokmagvú bogyótermés érik. Az alapfaj 2–3 méter magas bokorrá fejlődik, míg törpe (Punica granatum Nana) változata 50–80 centinél nem nő magasabbra, és levele, termése is apróbb. A törpe változatnak a termése nem is ehető.

Gránátalma vásárlásakor kemény, fényes héjú gyümölcsöt válasszunk, a puha, nyomódott példányok már túlérettek. Éles késsel vágjunk le a gránátalma „kalapjánál” egy szeletet. A magvakat tartó hártyáknál vágjunk bele a gyümölcsbe, majd merítsük 4–5 percre víz alá, hogy az értékes hússal körülvett magvak épségben kinyerhetők legyenek. Óvatosan nyomkodjuk ki a magokat, melyek lemerülnek a víz aljára, míg a héj a víz tetején marad, ahonnan könnyen kidobhatjuk. Szűrjük le és már ehetjük is.

 

 

MCSi Design