kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821

Új bérlakások épülnek a Župančič utcában Lendván. Az elsősorban a fiatalok első lakhatási igényeinek kielégítését ...

A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ (KKK) és Lendva Község viszonya néhány éve már nem mondható felhőtlennek, a ...

Augusztus 11-én a Bánffy Központ teraszán bemutatkozott a Vajdasági Irodalmi és Képzőművészeti Karaván. Dudás Károly ...

A Lendvai Galéria-Múzeum (GML) a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma által kiírt pályázaton 7.000 euró ...

Három tömbház épül 24 bérlakással
Górcső alatt a KKK ügyvitele
A fiatalokon a sor
Elhanyagolt hagyaték?
 

Hogyan maradjon a karácsonyfa sokáig friss?

kertesz4820Advent első és második hete között talán már aktuálissá kezd lenni a karácsonyfa vásárlása. Íme néhány tipp, mire ügyeljünk, hogy lakásunk karácsonyi dísze sokáig friss maradjon.

Ha lehetséges, vásároljunk frissen vágott fát. Sok fenyő, amit árulnak, már hetek óta ki van vágva. Egy jól tartott, vágott fenyőfa körülbelül öt hétig marad életben. Ha azt látni az árusnál, hogy sok tűlevél van a földön, ne ott vegyünk fát. A fenyőfa frissességét úgy lehet ellenőrizni, hogy a kezünket végighúzzuk egy ágon. Nem szabad ilyenkor sok tűlevélnek leesnie.

A víznek nagy jelentősége van. A vágott fenyőt ugyanúgy kell gondozni, mint a vágott virágot. A növénynek szüksége van vízre, hogy elég nedvességhez jusson, ezért érdemes olyan fenyőfatartó állványt vásárolni, melyben víztároló edény is van. Amikor hazavisszük a fát, fűrészeljünk le néhány centit a törzse végéből, mielőtt vízbe állítanánk. Amikor a fát kivágták, utána a törzséből a fagyanta kifolyt és elzárta a pórusait. Amikor lefűrészelünk róla és úgy tesszük vízbe, lehetővé tesszük, hogy a pórusok nyitva maradjanak és képes legyen ismét felszívni a vizet. A vágott fa 24 óra alatt akár fél liter vizet is felszívhat. Amikor hazahozzuk a fát és először vízbe állítjuk, számíthatunk rá, hogy hirtelen sokkal több vizet fog felvenni ennél, mert már ki volt száradva. Ilyenkor figyeljünk a gyakoribb vízpótlásra. A fokozott vízfelvétel egy adott ponton meg fog állni. Ha tudunk, ügyeljünk arra is, hogy ne tegyük a fát fűtőtest közelébe. Valójában a fának annál jobb, minél alacsonyabb a hőmérséklet.

Jó, ha csak szenteste visszük a fát a lakásba, addig   az erkélyen vagy a kertben tároljuk. Egyrészt a babona szerint szerencsétlenséget jelent, ha szenteste előtt bekerül a fa a lakásba, másrészt a meleg levegő kiszárítja a növényt.

Hagyományos tartó esetén érdemes a fa szárát beállítás előtt nedves rongyba tekerni, majd úgy elhelyezni, hogy az alja egy kis vízzel töltött tálkába lógjon, azonban ezzel óvatosan kell bánni, nehogy az elektronika és a nedvesség véletlenül összetalálkozzon és bajt okozzon.

Természetesen az is jó megoldás, ha nem vágott, hanem élő fenyőt vásárolunk. Ez biztosan nem fogja hullatni a levelét és sokáig szép marad, ráadásul az ünnep után a fa kiültethető a kertbe.

 

 

MCSi Design