kele
perec1
garas1
62. évfolyam
50. szám
Lendva 
2018. 12. 13.
kiscim5018
 

lirika5018A lendvai Újvidék Kulturális és Turisztikai Egyesület szombaton ünnepváró zenés estet szervezett a Lendvai Zsinagógában: a közönségnek – akiket hangulatos fény és rendhagyó ülésrend várt – a lendvai Lirika vegyeskórus és a Csáktornyáról érkezett Guitar Duo mutatkozott be külön-külön és közös produkcióval is.  

Bővebben...

golja5018A lendvai várgalériában pénteken megnyílt Klementina Golija, a kortárs szlovén festőművészet egyik meghatározó alkotójának a kiállítása.  

Bővebben...

kraljic50181A Murakon muraszentmártoni fesztivál vezetője, Zlatko Kraljić íróként és festőként is igen termékeny időszakát éli, hiszen sorra ontja a verseket és a prózákat szlovénul és horvátul. 

Bővebben...

griff5018Vasárnap délután a zalaegerszegi Griff Bábszínház „A fiú, akit Karácsonynak hívnak” című előadásában a lendvai gyermekek sok időszerű, a közeledő ünnepekhez kötődő kérdésre kaphattak választ.

Bővebben...

kerka5018Advent második vasárnapján ünnepélyes hangulatban zajlott a VII. Kis-Kerka menti dalos találkozó Domonkosfán. A hagyományos hímzéskiállítás mellett ezúttal könyvkiállítás is gazdagította a programot.

Bővebben...

cim5018A muravidéki magyar szavalóverseny az általános iskolások és középiskolás diákok számára – melyet az idén is hagyományosan az ünnepi december első felében szervezett meg a művelődési intézet – már rég nem csak verseny, annál sokkal több: mozgalom. Idén is sikeres kétnapos rendezvényről, szép eredményekről számolhatunk be. És amint a rangos szakmai zsűri is kiemelte, nagyon fontos, hogy szavalóink egy klasszikus szöveget aktualitásánál fogva maivá tudjanak tenni.

Bővebben...

jskd4918Az idei Kultúra vidám napja december 3-án Lendván az „Ünnepeljünk együtt” gálaműsorral zajlott a Színház- és Hangversenyteremben, melyen a Lendvai Közigazgatási Egység területén működő legsikeresebb csoportok mutatkoztak be.

Bővebben...

szepzala4918A lendvai Bánffy Központban pénteken megszervezett, Szép Zalában születtem című gyermek népdaléneklési verseny területi fordulóján hat muravidéki és egy lenti, illetve letenyei csoport és szólista mérte össze énektudását.  

Bővebben...

kontra48181Pénteken a pártosfalvi közösségi ház takaros kis színpadán a muravidéki-ljubljanai Kontrabant együttes koncertezett. A közönség a produkciót lelkesen fogadta.

A Prekmurje, moje Prekmurje (később magyarul Muravidék, Muravidék) című dala sikerszámmá vált a kezdetben csak feldolgozásokat játszó „zsúr-zenekarnak”, 2005-től pedig már megzenésített versekkel is színpadra áll az együttes. Karel Turner, Feri Lainšček, majd néhány muravidéki népdalfeldolgozás után Bence Lajos versei kerültek egy CD-re Távozóban címmel. A koncert első fele ezekről szólt, majd szlovén szerzők nyelvjárásban és roma nyelven írt versei következtek.

Bővebben...

drama4818Az elmúlt két hónapban közel 420 lendvai gyermek vett részt a Kaleido Egyesület szervezésében zajló drámapedagógiai műhelyeken: az óvodásoknak az óvoda helyiségeiben, az iskolásoknak pedig a Színház- és Hangversenyterem színpadán tartották meg a foglalkozásokat.

Bővebben...

oklahoma4818Hosszú idő után a lendvai színházban ismét a bérletes előadások elvárt nívójához illő előadásra került sor a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház Augusztus Oklahomában című vendégjátékával, parádés szereposztásban, Susán Ferenc rendezésében.

Bővebben...

torten48181A középiskolások magyar történelmi vetélkedőjén, melyet kedden szerveztek meg a Lendvai Kétnyelvű Középiskolában, ismét szép eredmények születtek. A feladatsor egyrészt a Mátyá-évfordulóhoz kötődött, másrészt pedig Zala György életművéhez.

Bővebben...

himzo48181Szombaton ismét megtelt a göntérházi faluotthon szebbnél szebb terítőkkel, hímzésekkel és horgolt kézimunkákkal, valamint a falusiakkal és az innen elszármazottakkal, vagy éppen csak olyanokkal, akik a jó társaság miatt érdeklődtek a kézimunkaszakkör hagyományos kiállítása iránt.

Bővebben...

MCSi Design