kele
perec1
garas1
63. évfolyam
25. szám
Megjelenés:
2019. 06. 20.
kiscim2519
 

cim2519Megnyílt a lendvai várhoz vezető lépcsősor. A 133 lépcső végénél kialakított platón pedig – ahonnan a vár új, eddig nem látható arcát mutatja – egy hatalmas fémlepke, Robert Jurak alkotása várja a látogatókat. A lepke többszörös szimbólum: nem csak az Európa Kulturális Fővárosa 2025 projekt védjegye, Gálics István képzőművészre és a várban található lepkegyűjteményére is utal.

Bővebben...

sloszaval24193A Dobronaki KÁI múlt pénteken rendezte meg a helyi művelődési házban a sorrendben már 9. hagyományos szlovén nyelvű szavalóversenyt, melyre a kétnyelvű iskolák mellett a szélesebb, Mariborig terjedő régió 18 iskolájából érkeztek versenyzők.

Bővebben...

kisoroszl2419Június 6-a és 8.-a között szervezték meg Szegeden a XXVIII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozót, ahol a 2018/19-es tanév legjobb gyermekszínjátszó csoportjai mutatkoztak be a helyi Szent-Györgyi Albert Agórában. A találkozó az eseménysorozat záró, reprezentatív rendezvénye volt, amelyre a szakmai értékelők a kiemelkedőnek talált előadásokat delegálták. A találkozón jelen volt a muravidéki Kisoroszlánok színjátszócsoport is, mely a közönségnek legújabb darabjával, a János vitéz című játékkal mutatkozott be Koter Gizi és Nađ Eva rendezésében.

Bővebben...

katja2419A lendvai Ferenc Katja, a Ljubljanai Zenei és Balett Konzervatórium végzős diákja számos rangos elismeréssel, kiemelkedő eredménnyel büszkélkedhet. Ősszel a Zeneakadémián folytatja tanulmányait, fuvolásként művészeti pályán, hivatásos zenészként szeretne érvényesülni.

Katja az elmúlt években számos versenyen részt vett. Sikerei megerősítették abban, hogy jó úton jár és kitartásra ösztönözték.

Bővebben...

kult kapca2419Szombaton került sor a színházteremben a Lendva községi kultúrcsoportok hagyományos találkozójára, melyen 11 csoport mutatkozott be „egymásnak”. A műsorban népdalkörök és szkeccs-jelenetek váltogatták egymást. A magyar népdalkörök – Csentéből, Kapcáról és Völgyifaluból – a hagyományos népdaléneklést mutatta be, a radamosi kórus pedig egy magyar és szlovén műdal-mixszel lépett fel, hasonlóképpen a gyertyánosiak, akiket a Mantraši együttes is elkísért. A szkeccsek – általában kétszemélyes –kérdezz-felelek vagy vallomásos műfaj keretében leginkább a nők nehéz életéről szóltak, akik éjjel-nappal mosnak, vasalnak, szabnak és főznek a családjuk számára. A rendezvény végén minden fellépő – már akik a szervezők, a Kultúregyesületek Községi Szövetsége utasítására a műsor végét is megvárták – emléklapot vehetett át azzal az ajánlással, hogy jövőre is találkoznak.

Bővebben...

pia2319A ljubljanai Glasbena Matica koncertciklusának keretében a Szlovén Filharmóniában rendezték meg május 25-én a legjobb fiatal énekesek hangversenyét, melyen az idei TEMSIG országos verseny aranyplaketteseként és első díjazottjaként fellépett a fiatal lendvai tehetség, Novak Pia is. Pia a Ljubljanai Zene- és Balettkonzervatórium első évfolyamának növendéke, fiatal kora ellenére számos rangos  versenyen bizonyított már, országos és nemzetközi szinten is

zeneisk2319A Lendvai Zeneiskola május 29-én rendezte meg a Színház- és Hangversenyteremben idei tanévzáró hangversenyét. Magyar Hajnalka igazgató zárszavában a mögöttünk lévő tanévet rendkívül sikeresnek nevezte, hiszen több olyan hangversenyt, balettelőadást is sikerült megszervezniük, amivel öregbíteni tudták intézményük hírnevét.

Bővebben...

fotoklub23191A lendvai Foto-video Klubnak a Polgárság Múzeumában megnyitott helyiségében pénteken Petar Sabol csáktornyai makro-fotós kiállítására, majd ennek folytatásában sajátos műhelymunka keretében a fotósnak és társának sok részlettel megtűzdelt előadására is sor került. 

Sijarič Biserka, a lendvai klub tagja köszöntőjében Petar Sabolt a világ 50 fotós-kiválósága között említette, s ezt a nagyszámú, világversenyeken és szemléken elért eredményei, a tisztségek és zsűritagi felkérések is alátámasztják. A lendvai kiállítást is hosszabb mediterrán (legutóbb éppen Splitben és Pulában dolgozott) körút előzte meg. A makro-technikával készült mintegy 30 fotó itthon készült, s a rovarok nászát – ahogy később maga a fotós is kifejtette –, romantikáját örökíti meg.

Bővebben...

sztl tanch2319A Muravidéki Táncház rendezvénysorozat keretében péntek este a szentlászlói kultúrházban várták az érdeklődőket. A Bojtorján népzenei együttes élő zenéjére Toplak Rudolf és Toplak Alenka vezetésével a magyar néptánccal és a vidékre jellemző tánclépésekkel ismerkedhettek meg az érdeklődők. Este hat órától a legkisebbeké volt a terem, ők a népi körjátékokba és az alap tánclépésekbe kóstolhattak bele. A táncház programjával párhuzamosan kézműves foglalkozást is tartottak, bemutatva a hetési hímzés motívumait és a krepp-papírvirágok készítését. Este nyolc órától a felnőtt táncosoké volt a parkett. A jelenlévők a táncok mellé népdalokat is tanulhattak. A rendezvény kimondottan sikeres volt, sok érdeklődőt vonzott, határon innen és túlról egyaránt érkeztek vendégek. A táncház éjszakába nyúló mulatsággá alakult.

Bővebben...

eros2319Pénteken mutatták be a zsinagógában a Lendva- és Muravidék szakrális emlékeit feldolgozó, az Erős vár a mi Istenünk címmel bemutatott kiállítás anyagáról szóló, monografikus igényű kétnyelvű kiadványt, a Lyndvamuseum folyóirat 13. számát, Kepéné Bihar Mária és Lendvai Kepe Zoltán munkáját.

Bővebben...

pisnjak23191A magyar nyelvi és irodalmi Petőfi Sándor tanulmányi verseny a szlovéniai magyar közösség legrangosabb versenye, mely felöleli a kétnyelvű oktatás szinte összes diákját. A csökkenő létszámú generációk ellenére a versenyzők száma növekvő tendenciát mutat, ami már önmagában – az eredmények mellett – kitűnő közösségi hír. Pisnjak Mária, a Szlovén Köztársaság Oktatási Intézetének magyar nyelvi szaktanácsadója, a verseny országos versenybizottságának elnöke a kezdetektől irányítja a verseny előkészítését és lebonyolítását. Vele elemeztük a 20 éves versenytörténelmet.

Bővebben...

nimam2418A Lendvai Nyugdíjas Egyesület Nimam časa – Nem érek rá nevű vegyeskórusa múlt pénteken este a Lendvai Zsinagógában adott önálló koncertet. A kórus Pucko Matej tornisai kórusvezető irányításával folytatja az aktív gyakorlást és fellépést. Gazdag repertoárjukban népdalok, népdalfeldolgozások és műdalok egyaránt szerepelnek. Az est vendége a cserencsóci Belmura oktet volt. 

Bővebben...

szavalo2418A Dobronaki Kétnyelvű Általános Iskola szervezésében pénteken került sor a 8. szlovén nyelvű szavalóversenyre, melyen 15 szlovén általános iskola alsós és felsős tanulói mérték össze tudásukat szavalásból, előadókészségből.

Bővebben...

aa promenad2418A Lendvai Zeneiskola idén 15. éve volt a házigazdája a muravidéki zeneiskolák fúvószenekarai szabadtéri hangversenyének, melyekhez hagyományosan szomszédos zenekarok is csatlakoznak. A péntek késődélutáni hangversenyen a lendvai Színház- és Hangversenyterem nyári színpadán öt zenekar mutatkozott be, valamint a muraszerdahelyi mazsorettek. Az egybegyűlteket és a résztvevő zeneiskolák vezetőit, karmestereit Magyar Hajnalka, a Lendvai Zeneiskola igazgatója köszöntötte, kiemelve az ilyen jellegű zenés találkozók fontosságát és hagyományát. Idén a ljutomeri Slavko Osterc zeneiskola, a muraszombati, a Gornja Radgona-i, a lendvai intézmény fúvósai, valamint a Muraszerdahelyi Fúvószenekar a már említett mazsorettcsoport kíséretében szórakoztatta a közönséget változatos repertoárral.

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben