kele
perec1
garas1
63. évfolyam
7. szám
Lendva 
2019. 02. 14.
kiscim0719
 

berkes07192A múlt hét közepén a lendvai Bánffy Központban bemutatták Berkes József zalabaksai költő és prózaíró munkásságát. Az alkotó a „mezőgazdaság irányából” jött az irodalomba, agrármérnöki végzettsége révén vezetői beosztásban dolgozott nyugdíjazásáig. Bár magát ma is városi embernek tartja a keszthelyi születésű költő, úgy döntött, élete hátralévő részében a vidéki élet lesz a meghatározó számára. Vogl Mária méltató szavaival: „A költő ír, mert örömét leli az alkotásban, mert vannak olyan gondolatai, melyeket közzé kíván adni, mert valamilyen belső késztetés miatt írnia kell…” Ezért – utalva a bemutatóra szóló invitálásra – azt javasolta, fogadjuk el tőle a kínálást, és az sem baj, ha egy kicsit mássá (jobbá) válunk tőle, mint előtte voltunk.

Bővebben...

kulturunn0719Február 8-a, a szlovén kultúrünnep előestéjén a lendvai színházban ünnepi műsorra került sor, amelynek keretében hagyományosan kiosztották a községi kulturális elismeréseket. Az idei kitüntetettek Štefan Kardoš és Janja Magdič.

Bővebben...

aa nemes07191A lendvai kultúrotthon előcsarnokában február 6-án nyílt meg az augusztusban a Lendva-hegyi Vinarium toronynál szervezett „Kilátás a négy égtájra” című  műkedvelő képzőművészeti alkotótábor tárlata.

Bővebben...

pannon ujhelyi0619A Pannonia Reflections 2018 műveiből rendezett kiállítás nyílt meg pénteken a lendvai várgalériában, a Lendvai Galéria-Múzeum, a Pannonia Fotóklub, a Szlovén Fotóművészek Szövetsége, a FIAP (Amerikai Fotósok Szövetsége) és más nemzetközi fotótársaságok közös rendezésében. 

Bővebben...

domonk0619A Sali községben nem csak hogy békességben megfér egymás mellett a két kultúra, de szépen ki is egészíti egymást. Ékes bizonyítéka ennek, hogy Domonkosfán a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület a kultúra napja alkalmából évről évre közös ünnepéllyel kedveskedik a helyieknek.

Bővebben...

cimmutaj0619A Muravidéken éledező irodalmi életnek fontos mérföldköve volt a ma 30. évét ünneplő, 1988-ban elindított Muratáj folyóirat elindulása. Ez olyan esemény, amelyhez hasonló a térségben – sem a Muravidéken, sem Zalában – nem volt, s a folyóiratok hanyatlásának időszakában félő, hogy nem is lesz követője a jövőben. A Muratáj sokakat indított el az irodalmi pályán, társadalomtudományi tanulmányoknak, kritikai írásoknak adott helyet és Kárpát-medencei szintű fórummá vált.

Bővebben...

koter05191„Minden perc, amit valakivel eltöltünk, azt ajándékba kapjuk tőle, az ő életéből, én ezt így fogom fel. A színjátszásban is az a legszebb számomra, hogy együtt vagyunk és történik velünk valami, amit közösen élünk meg” – mondta beszélgetőtársam, Koter Gizella, akit a falusi színjátszásról faggattam.

Bővebben...

mnni misi0519Évek óta Zenta ad otthont a magyar kultúra napja táján a Kárpát-medencei kulturális intézmények találkozójának a már hagyományos Kárpát-medencei Kerekasztal tanácskozással és a folyó évre vonatkozó összmagyar vonatkozású kulturális stratégia elfogadásával. A tanácskozáson idén is részt vett a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI).

Bővebben...

kapca05191A hét végén a magyar kultúra ünnepének keretében a kapcai József Attila Művelődési Egyesület megemlékezéssel, illetve együttműködési megállapodás aláírásával egybekötött műsort szervezett, amelyen a Himnusz születésének a körülményeiről és annak máig ható, az alkotókra kifejtett hatásáról is szóltak.

Bővebben...

kult hodos0519A magyar kultúra napját és a szlovén kultúrünnepet egy rendezvény keretében tartotta meg a Hodosi Őrség Művelődési és Turisztikai Egyesülte. A műsorban minden generáció bemutatkozott, a családi táncházba pedig a nézőközönség is bekapcsolódhatott.

Bővebben...

nivodij0419 065Idén a magyar kultúra napján négy muravidéki kultúrapártoló és kultúraéltető kapott kitüntető elismerést, nívódíjat: Bažika Magda sokoldalú kultúraépítő és fáradhatatlan egyesület-vezetői munkájáért (képünkön), Herman László képzőművész a képzőművészeti nevelés terén és a ljubljanai magyarok nyelvi megmaradásáért végzett tevékenységéért érdemelte ki a díjat, Kovač Tünde a néptánc szerelmeseként számít példamutatónak a fiatal nemzedék körében, Koša Klára pedig elődeinek nyomdokaiba lépve vállalt oroszlánrészt Felsőlakos kulturális fejlődésében. A kultúra éltetői nem csak fogyasztják, de ápolják is a reájuk bízott értékeket – hangzott el.

Bővebben...

nimam2418A Lendvai Nyugdíjas Egyesület Nimam časa – Nem érek rá nevű vegyeskórusa múlt pénteken este a Lendvai Zsinagógában adott önálló koncertet. A kórus Pucko Matej tornisai kórusvezető irányításával folytatja az aktív gyakorlást és fellépést. Gazdag repertoárjukban népdalok, népdalfeldolgozások és műdalok egyaránt szerepelnek. Az est vendége a cserencsóci Belmura oktet volt. 

Bővebben...

szavalo2418A Dobronaki Kétnyelvű Általános Iskola szervezésében pénteken került sor a 8. szlovén nyelvű szavalóversenyre, melyen 15 szlovén általános iskola alsós és felsős tanulói mérték össze tudásukat szavalásból, előadókészségből.

Bővebben...

MCSi Design