kele
perec1
garas1
64. évfolyam
39. szám
Megjelenés:
2020. 10. 01.
kiscim3920
 

donq3920A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet értesíti a kedves látogatókat, hogy a LESZSZ Társulat Don Quijote című bemutató előadásai 2020. október 2-án és 3-án – tekintettel a (koronavírus miatt) kialakult helyzetre – elmaradnak.

Bővebben...

ertek39201Szúnyogh Sándor 1942. március 3-án született egy alsólakosi paraszti családban. „Első nagy élménye volt a háború utáni szegény világ megélése, ahogy ő fogalmaz: a ’jegyes világé’. Általános iskolába a szülőfalujában járt, majd 1963-ban elvégezte a muraszombati tanítóképzőt. A goricskói Domonkosfán tanított 1970-ig. Később a maribori pedagógiai főiskolán, majd pedig Szombathelyen tanári oklevelet szerzett.” (Lendva-vidéki művészeti arcképcsarnok)

Bővebben...

malibu3920A 2018-ban létrejött lendvai Újvidék Kulturális és Turisztikai Egyesület a Kultúregyesületek Községi Szövetsége támogatásával idén már harmadik alkalommal szervezte meg a Barátság hídja című nemzetközi művésztelepet.

Bővebben...

film39201Két európai filmfesztivál is műsorra tűzte Horváth Botka Áron fiatal lendvai filmrendező Delčki/Részecskék című kétnyelvű játékfilmjét, melynek premiervetítése augusztus elején volt Lendván. Most a szeptember 24-től október 1-ig tartó Lucas – a fiatal közönség 43. nemzetközi filmfesztiválja – online-közönsége láthatta (a fesztivál a járvány miatt idén a világhálón folyt), illetve versenyműsorában vetíti majd a legnagyobb gyermekfilmfesztivál, a holland Cinekid is, melyre október 7-e és 25-e között kerül sor. De ott lesz a 23. Szlovén Filmfesztiválon is október elején.

Bővebben...

bronz3820A ljubljanai Magyar Kulturális Intézet galériájában szeptember 17-től tekinthető meg a lendvai bronzöntő művésztelep alkotásaiból készült kiállítás Tűzben született címmel. A tárlat a művésztelep 15. évfordulójára jött létre azzal a céllal, hogy az egyedi művészeti műhelyt és a gyűjteményt szélesebb körben is bemutassa.

Bővebben...

zeneiskola37202A Lendvai Zeneiskolában a járványügyi óvintézkedések betartásával és a szükséges tantermi átszervezésekkel zökkenőmentesen indult a tanév és folyik a hangszer- és balettoktatás. Az idén is folytatódott a növekvő beiratkozási trend: az iskolát 335 tanuló látogatja.   

Bővebben...

CROfestok3720A lendvai Pomurje Horvát Kulturális Egyesület működésének 15. évfordulóját muraközi képzőművészek kiállításával ünnepli. A Színház- és Hangversenyteremben a vidék festőművészei középgenerációjának alkotásai tekinthetők meg   Pohižek Stjepan sesvetei műgyűjtő gyűjteményéből.

Bővebben...

salamon3620Salamon Árpád, a szabadkai születésű, ma Slovenske Konjicén élő és alkotó festő-grafikus, nyugalmazott pedagógus szeptember 7-én ünnepelte 90. születésnapját. Az életének egy meghatározó részét pedagógusként a Muravidéken töltő művész – aki a mai napig kötődik az itteni tájhoz és a muravidéki magyar kultúrához – a szlovén ex libris legnagyobb hatású képviselőjévé vált. Jubileuma alkalmából augusztusban a Velenjei Galériában, szeptember 10-én a konjicei könyvtárban tisztelegtek előtte kiállítással.

Bővebben...

cim banf2820„Nem adom fel, míg egy darabban látsz, nem adom fel, míg életben látsz…” – énekli a legendás LGT zenekar az egyik legismertebb slágerében. A dal szövege az idei nyári események, találkozások, zenés estek és rendezvények – melyekre a járványügyi helyzet rányomta a bizonytalanság bélyegét – mottója is lehetne. A Bánffy Nights lendvai koncertsorozat indító koncertje a múlt hétvégén (képünkön) a Hot Club of Lendava felállás gipsy-jazz ritmusaival már ezt is sugallta: elővigyázatosak, felelősek leszünk, de nem adjuk fel!

Bővebben...

goncz1A falusi életképek megörökítője volt  

A Bánffy Központban Lendván július 12-től augusztus végéig tekinthető meg Göncz János hídvégi születésű naiv festő születésének 85. évfordulója tiszteletére rendezett emlékkiállítás.  

Bővebben...

lindart27191A hét közepétől vasárnapig tartott Lendván a Galéria-Múzeum szervezésében a Lindart Junior ifjúsági képzőművészeti tábor az egykori polgári iskolában. Idén a szobrászat került előtérbe, a 13 résztvevő általános iskolás Lipovics János szobrászművész vezetésével alkotott.

Bővebben...

nimam2418A Lendvai Nyugdíjas Egyesület Nimam časa – Nem érek rá nevű vegyeskórusa múlt pénteken este a Lendvai Zsinagógában adott önálló koncertet. A kórus Pucko Matej tornisai kórusvezető irányításával folytatja az aktív gyakorlást és fellépést. Gazdag repertoárjukban népdalok, népdalfeldolgozások és műdalok egyaránt szerepelnek. Az est vendége a cserencsóci Belmura oktet volt. 

Bővebben...

szavalo2418A Dobronaki Kétnyelvű Általános Iskola szervezésében pénteken került sor a 8. szlovén nyelvű szavalóversenyre, melyen 15 szlovén általános iskola alsós és felsős tanulói mérték össze tudásukat szavalásból, előadókészségből.

Bővebben...

aa promenad2418A Lendvai Zeneiskola idén 15. éve volt a házigazdája a muravidéki zeneiskolák fúvószenekarai szabadtéri hangversenyének, melyekhez hagyományosan szomszédos zenekarok is csatlakoznak. A péntek késődélutáni hangversenyen a lendvai Színház- és Hangversenyterem nyári színpadán öt zenekar mutatkozott be, valamint a muraszerdahelyi mazsorettek. Az egybegyűlteket és a résztvevő zeneiskolák vezetőit, karmestereit Magyar Hajnalka, a Lendvai Zeneiskola igazgatója köszöntötte, kiemelve az ilyen jellegű zenés találkozók fontosságát és hagyományát. Idén a ljutomeri Slavko Osterc zeneiskola, a muraszombati, a Gornja Radgona-i, a lendvai intézmény fúvósai, valamint a Muraszerdahelyi Fúvószenekar a már említett mazsorettcsoport kíséretében szórakoztatta a közönséget változatos repertoárral.

Bővebben...

MCSi Design