kele
perec1
garas1
65. évfolyam
3. szám
Megjelenés:
2021. 01. 21.
kiscim0321
 

cimkult0321Január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját. Idén rendhagyó módon, „távünnepléssel”, hiszen a járványügyi korlátozások miatt a virtuális térbe költöznek az események. Az ünneplés módja és lehetősége megváltozik, de az ünnep jelentősége és üzenete nem. Idén csendesen, otthonainkban ünnepeljük meg kultúránk napját, olyan kitartóan ragaszkodva értékeinkhez, mint amilyen türelemmel és gondosan készül a hetési hímzés…

Bővebben...

birsa0221Dare Birsa Kámaházán született akadémikus festő, grafikus, illusztrátor és pedagógus, aki több mint 100 csoportos és 30 egyéni kiállítást tudhat maga mögött. Az egyik közülük a Lendvai Zsinagógában tavaly októberben felállított tárlata, melynek megnyitása a napról napra változó járványügyi intézkedések miatt ugyan elmaradt, de a kiállítás vár a galériák újbóli megnyitására.

Bővebben...

cim szs0221Az idei Szúnyogh Sándor Fogalmazási Verseny sok szempontból rendkívüli volt. A már közel két évtizede megszervezett megmérettetés nyertesei idén először nem a nagyközönség előtt vették át a kiérdemelt kitüntetéseket és díjakat, valamint a díjkiosztással összekötött, „Felhők úsztak” című emlékműsor szintén nem hagyományos módon, hanem az online térben jutott el a közönséghez. És rendkívüli az is, hogy az idei versenynek két Szúnyogh Sándor-díjasa lett.

Bővebben...

galic darkang01Galič Tomaž, lendvai fotóművész első fotókönyvének lapozása során a fehér, havas tájakról – amelyekbe beleolvadnak a fehér angyalok –, a lepusztult mezőkön és sötét erdőkön át megérkezünk az elhagyatott épületek komor falai közé, ahol már a fekete angyalok uralkodnak. A Dark Angel (Sötét angyal) című album az azonos nevű fotókiállítás képeiből jött létre egy projekt keretében.

Bővebben...

orban peti 50Mindig is szerette a meséskönyveket és a rajzfilmeket, ezért szeretett volna animátor lenni. A sors fintora volt, hogy végül nem az lett, de a képalkotást és a képkészítést nem hagyta el. Könyveket tördel, logókat tervez, plakátokat készít, de elmondása szerint leginkább a mesekönyveket, azon belül is az állatos meséket szereti illusztrálni. Orbán Péter neve az elmúlt másfél évtizedben összeforrt a lendvai és muravidéki illusztrációval és tervezőgrafikával. Kollégaként és régi ismerősként a beszélgetésünk természetesen tegeződve folyt.

Bővebben...

horvath aron 06Horváth Botka Áron fiatal lendvai filmrendezővel és forgatókönyvíróval könnyen folyt a beszélgetés. A legtöbb szó persze a Részecskék/Delčki című alkotásról, a Szlovén Filmfesztivál (FSF) ide fődíjas rövidfilmjéről esett, de közben érintettük egyetemi éveit, a filmpolitikát, Tarantinót, a közösségi médiát...

Bővebben...

szunyogh5120A 2020/21-es tanév Szúnyogh Sándor fogalmazási versenyének két győztese van: Abraham Alida Kiara, a Pártosfalvi KÁI 9. osztályos tanulója és AbrahamSarah, a Lendvai Kétnyelvű Középiskola negyedikes gimnazistája. A két testvér azonos pontszámot ért el, és a zsűri rendhagyóan mindkettőjüket javasolta a fődíjra.

Bővebben...

tutu5120A Szlovén Balettművészek Társasága (DBUS) idén már ötödik alkalommal szervezte meg a TUTU balettversenyt – az első kettőnek Lendva volt a házigazdája –, amelyen a 9 és 19 év közötti balett-táncosok kizárólag saját koreográfiával vehettek részt.

Bővebben...

konyvelo rofusz4920Rofusz Kinga: Doma (Otthon), Hart Kiadó, Ljubljana, 2019

A tavalyi Szlovén Könyvvásár keretében a Hart Kiadónál szlovén nyelven megjelent Rofusz Kinga Otthon (Doma) című könyve idén ősszel kiérdemelte az „Aranykörte” címkét, amely Szlovéniában az ifjúsági irodalom minőségi védjegyének számít.

Bővebben...

galeria4920A 2020-as év nagyon nehéz a kulturális intézmények számára, a galériák és múzeumok is ismét zárva tartanak. Ennek ellenére a tevékenységük nem állt le, a kiállítások, különböző rendezvények és projektek a világhálóra költöztek.

Bővebben...

konyvelo48200Első népzenei füzetem / Moj prvi zvezek ljudske glasbe, Humán Esély Tanácsadó Nonprofit Kft., 2020, Szerkesztette: Laposa Julianna, illusztráció: Füle Viktória.

Bővebben...

pannonia48204November végén befejeződött a Szlovén Fotográfiai Szövetség és a lendvai Pannonia Fotóklub szervezésében meghirdetett Pannonia Reflections fotóművészeti pályázat. A már igen népszerűvé vált projektre az előző hat évhez hasonlóan idén is rendkívül magas volt a beérkezett alkotások száma: mintegy 350 amatőr és professzionális fotográfus közel 50 országból összesen 5.000 fotóval jelentkezett.

Bővebben...

balazs geza4720A magyar nyelv napja alkalmából prof. dr.Balázs Géza nyelvészprofesszor, egyetemi tanár, az ELTE BTK Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézetének oktatója, a Magyar nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának elnöke november 17-én online előadást tartott „A magyar nyelv a 21. században” címmel a Lendvai Magyar Főkonzulátus, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet és a Muravidéki Pedagógusok Egyesülete szervezésében.

Bővebben...

bibliobusz47201A Muraszombati Területi és Tanulmányi Könyvtárban idén a szlovén közkönyvtárak napja alkalmából megemlékeztek a bibliobusz elindulásának 25. évfordulójáról is. A minden generáció által szívesen látogatott könyvtárbusz a goricskói magyarlakta falvakba is eljut.

A könyvtárban már 1975-ben voltak arra irányuló törekvések, hogy a könyvtári szolgáltatások azokra a településekre is eljussanak, amelyeken addig nem voltak elérhetők. A mozgókönyvtár ötletét végül 1995-ben valósították meg – 1975 májusában egy kisebb, átalakított autóbusz 2.500 könyvvel kezdte látogatni a nehezen megközelíthető falvakat, amelyek a muraszombati könyvtár mint körzeti központi könyvtár szolgáltatási körébe tartoznak.

Bővebben...

salamon4620A járványügyi korlátozóintézkedések következtében az 1930-ban Szabadkán született, számos díjjal és elismeréssel kitüntetett Salamon Árpád kiállítása a Bánffy Központban sajnos zárt ajtók mögött marad. A kamaratárlatot az online térbe költözve Pisnjak Atilla művészettörténész nyitotta meg.

Bővebben...

MCSi Design