kele
perec1
garas1
64. évfolyam
13. szám
Megjelenés:
2020. 04. 02.
kiscim1320
 

konyvtar1320A zárva tartó Lendvai Könyvtár és Kulturális Központban (KKK) nem állt meg a munka. – Intézményünkben a helyzethez alkalmazkodás és az átállás után intenzíven nekiláttunk a honlapjaink frissítésének, átszerkesztésének. Az első jelentősebb változások már elérhetők, a tartalmak folyamatosan frissülnek. A fordítások bevitele is folyamatos – tudtuk meg Halász Albert igazgatótól. A késedelmi díjak, értesítések és más automatizált beállítások megfelelő átállítása és a kölcsönzésen kívüli munka zökkenőmentesítése után a legtöbb könyvtár lehetővé teszi a távolról történő ingyenes beiratkozást. Mint az igazgató kifejtette, a Lendvai Könyvtárban ezt a Cobiss rendszergazdája, az IZUM segítségével hajtják majd végre. Az igényt bejelentették, várják a kivitelezést.

Bővebben...

carkonyv12200PAZU (Pomurska akademsko znanstvena unija), 2020. 216 oldal

Január végén jelent meg a Muravidéki Művészeti és Tudományos Akadémia (PAZU) gondozásában Cár Jenő regényes, sok-sok önvallomást és személyes életrajzi vonatkozásokat tartalmazó műve. A Muravidék első akadémiát végzett, 2006-tól nyugállományba vonult színművészének nem kevés megpróbáltatással teli életpályájáról e kötet több is, kevesebb is egy szokásos művészpálya képének a megrajzolásánál.

Bővebben...

tavaszvar1220Az 50 éves Tavaszvárás antológia íróinak

Van valami sorszerű abban, hogy idén írt hosszabb-rövidebb tanulmányaim alcímében többször is a „nehéz idők” szókapcsolat szerepel. A 20. század legnagyobb alakjának, Ady Endrének szentelt tanulmányomban a nehéz idők krónikásaként jellemezve a költőt az első világháború alatt írt publicisztikájának a témáit vettem górcső alá, a demokratikus, független és szabad szellem szárnyalását ünnepelve a sorsdöntő, nehéz időkben. A másik írás az újabb idők hőse, az ugyancsak rokonlélek Balkányi Ernő előtt emel süveget, aki nem csak a lendvai sajtó és nyomdászat elindításában, hanem főleg az első világháborút megelőzően a polgárosodásban, a kisváros gazdasági-kulturális felemelésében töltött be rendkívül fontos szerepet. S tette mindezt nehéz időkben, Istentől és királytól távoli vidéken, Alsólendván, a nyugati végeken.

Bővebben...

lavina1120Múlt szombaton zajlott a Lavina Kultúrklub rendes évi közgyűlése. A koronavírusra való tekintettel a gyűlés rendhagyó módon videókonferencián keresztül folyt. Az egyesület elnöke, Nađ Eva köszöntötte a tagokat, majd miután megválasztották a közgyűlés lebonyolítójának, megkezdte a 2019-es év beszámolóját.

Bővebben...

mesaric1120Március 8-án 81 éves korában elhunyt Franc Mesarič muravidéki festőművész, a hiperrealizmus festői irányzat első hazai képviselője. Tanulóéveiben, a 60-as évek végén a ljubljanai képzőművészeti akadémián olyan mestereket tudhatott magáénak, mint Božidar Jakac vagy Riko Debenjak, akik képzőművészek nemzedékeinek mutatták meg a belülről való építkezés, a motívumépítés, az új, sajátos festői világ képzőművészeti lehetőségeit, megvalósíthatóságuk módját.

Bővebben...

jasna1120A hosszúfalui Fehér Jani Művelődési és Turisztikai Egyesület eddigi elnöke, Bači Jasna 2015-től vezette az egyesületet. Mandátuma alatt újjáélesztették a Fehér Jani-emléknapot, a falunapot, aktívan részt vettek számos rendezvényen. Az egyesület közgyűlésén azonban benyújtotta lemondását.

Bővebben...

konyvelo1020Farkas Róbert: Első könyvem az univerzumról – Hogyan születnek a csillagok?, Kolibri Kiadó, 2017

Róbert Farkaš:  Moja prva knjiga o vesolju, kako se rodijo zvezde, MIŠ kiadó, 2019, fordította: Maja Likar

Rókapapa meséje a világ keletkezéséről, melyet Farkas Róbert grafikus először angol nyelven, közösségi finanszírozással valósított meg, aztán 2017-ben a Kolibri Kiadó karolta fel, tavalytól pedig a világmindenséget fürkésző szlovén gyerekek is választ kaphatnak kérdéseikre.

Bővebben...

lovaszi1020Április 17-ig tekinthető meg a Bánffy Központ kiállítótermében Lovászi Tóth Józsefnek, Gálics István grafikus unokatestvérének, a Budapesten élő fényművésznek a fotókiállításra, aki a fa helyett a követ választotta csodás lenyomatai alapjául.

Bővebben...

dechirico1020A lendvai Várgalériában március 6-án megnyílt a 2020-as év nagy kiállítása: a híres olasz mester, Giorgio de Chirico (1888–1978) késői metafizikus korszakának alkotásait láthatja a közönség. A tárlathoz szorosan kapcsolódik a lendvai „tanítványról és követőről”, Gábor Zoltánról készült kamarakiállítás is.

Bővebben...

goncz1A falusi életképek megörökítője volt  

A Bánffy Központban Lendván július 12-től augusztus végéig tekinthető meg Göncz János hídvégi születésű naiv festő születésének 85. évfordulója tiszteletére rendezett emlékkiállítás.  

Bővebben...

lindart27191A hét közepétől vasárnapig tartott Lendván a Galéria-Múzeum szervezésében a Lindart Junior ifjúsági képzőművészeti tábor az egykori polgári iskolában. Idén a szobrászat került előtérbe, a 13 résztvevő általános iskolás Lipovics János szobrászművész vezetésével alkotott.

Bővebben...

nimam2418A Lendvai Nyugdíjas Egyesület Nimam časa – Nem érek rá nevű vegyeskórusa múlt pénteken este a Lendvai Zsinagógában adott önálló koncertet. A kórus Pucko Matej tornisai kórusvezető irányításával folytatja az aktív gyakorlást és fellépést. Gazdag repertoárjukban népdalok, népdalfeldolgozások és műdalok egyaránt szerepelnek. Az est vendége a cserencsóci Belmura oktet volt. 

Bővebben...

szavalo2418A Dobronaki Kétnyelvű Általános Iskola szervezésében pénteken került sor a 8. szlovén nyelvű szavalóversenyre, melyen 15 szlovén általános iskola alsós és felsős tanulói mérték össze tudásukat szavalásból, előadókészségből.

Bővebben...

aa promenad2418A Lendvai Zeneiskola idén 15. éve volt a házigazdája a muravidéki zeneiskolák fúvószenekarai szabadtéri hangversenyének, melyekhez hagyományosan szomszédos zenekarok is csatlakoznak. A péntek késődélutáni hangversenyen a lendvai Színház- és Hangversenyterem nyári színpadán öt zenekar mutatkozott be, valamint a muraszerdahelyi mazsorettek. Az egybegyűlteket és a résztvevő zeneiskolák vezetőit, karmestereit Magyar Hajnalka, a Lendvai Zeneiskola igazgatója köszöntötte, kiemelve az ilyen jellegű zenés találkozók fontosságát és hagyományát. Idén a ljutomeri Slavko Osterc zeneiskola, a muraszombati, a Gornja Radgona-i, a lendvai intézmény fúvósai, valamint a Muraszerdahelyi Fúvószenekar a már említett mazsorettcsoport kíséretében szórakoztatta a közönséget változatos repertoárral.

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben