kele
perec1
garas1
63. évfolyam
49. szám
Megjelenés:
2019. 12. 05.
kiscim4919
 

etno49192A muraszombati Park Színházban novemberben ünnepelte az Ethnotrip muravidéki etnozenei együttes sikeres 10 éves fennállását. A zenekar korábbi tagjain kívül vendégcsoportot is hívtak az ünnepi koncertre.

Bővebben...

koncut49191Ivan Koncut Let v svobodo (Repülés a szabadságba) című regényének nem csak a címében, de a regényfolyam egészében is a szabadságvágy, a szabadság teljes megélésének az igénye áll. A könyv bemutatója múlt csütörtökön volt a lendvai könyvtárban.

A szabadság megélése pedig a muravidéki születésű főhősök szempontjából egy nehéz, háborús időben csak az anyaországban látszik lehetségesnek, ezért a nem mindennapi sportrepülőgépes szökés. Ivan Koncut a könyvbemutatón Robert Titan Felix szerkesztő-kiadóvezető kérdésére elmondta: a lökést a regény megírásához budapesti ismerőse adta, aki a főhőse a könyvnek és akinek nehéz sorstörténete még megíratlan és kevesek által ismert volt. Nem utolsósorban érdekelte az ilyen sorsok mögött húzódó tragikum, amelyet a szabadságvágy és a lépten-nyomon feltörekvő bűntudat elegye képez.

Bővebben...

cimvidam4919A Lendvai Galéria-Múzeum idén a Kultúra Vidám Napján és a városi adventi programok keretében szervezte meg első ízben a Nyitott műtermek programot azzal a céllal, hogy a művészetkedvelők bepillantást nyerhessenek a lendvai művészek műhelyeibe, a műtermek intim hangulatába… A nem mindennapi lehetőséget élénk érdeklődés övezte. Képünkön a látogatók Šinko Sabina képzőművész és bábos műtermében.

Bővebben...

alt4819A Közkönyvtárak Hete programsorozat keretében múlt csütörtökön a Lendvai Könyvtárban bemutatták Alt Lidija első, V objemu tišine (A csönd ölelésében) című verseskötetét. Az est moderátora, Paušič Olga elsőként arra volt kíváncsi, mikor írta le első alkotását, versét. Erre a nyugalmazott óvónő a gyerekeknek szerzett és a különböző alkalmakkor bemutatott rövid kis jelenetek írását hozta fel. Verseinek kiadási szándékához második lökésként pedig a Harmatfogók költészeti antológia kapcsán a Lendvai Kultúregyesületek Szövetsége által szervezett irodalmi estek és műhelymunkák során szerzett tapasztalatokat emelte ki, melyek bátorítóan hatottak rá.

Bővebben...

bronz48191Pénteken került sor a 47. Lendvai Nemzetközi Művésztelepen született bronzszobrok kiállításának a megnyitójára a lendvai vár padlásgalériájában.

A jelenlévő művészeket, Király Ferencet, Lipovics Jánost, Marijan Mirtet, Robert Jurakot és Gere László cizellálómestert Baumgartner Dubravko, a Galéria-Múzeum igazgatója köszöntötte. A művésztelep további két résztvevője, Rajcsók Attila és Stephan Lupino, valamint Gerič Ferenc művészeti vezető sajnos nem tudott jelen lenni a megnyitón.

Bővebben...

goicsko4819„Fontos, hogy a kultúra gazdag kincsestárából naponta meríteni tudjunk, hogy naponta meg tudjuk élni azokat az élményeket és tanításokat, amelyeket az irodalom, a néptánc és a népzene közvetíteni tud számunkra…”

Bővebben...

szintal4819Felhőtlen szórakozást, sok humort és néhány premierelőadást ígért a felsőlakosi színtársulat vasárnap délutáni színjátszótalálkozója, melyre a szomszédos települések csoportjait hívták meg.

Bővebben...

szepzala4819A lendvai Bánffy Központ folyosói és próbaterme pénteken megtelt színes öltözékekbe, népviseletekbe öltözött fiúkkal, lányokkal. Itt zajlott ugyanis a gyermekek számára meghirdetett, „Szép Zalában születtem” című népdaléneklő verseny térségi válogatója.

Bővebben...

martonpartos4719Pártosfalván már több éves hagyománya van a Márton-nap megünneplésének. Idén sem maradt el az újbor ünnepe, mi több, szombat este a szépen megtelt pártosfalvi tűzoltóotthonban valódi mulatság is kerekedett a rendezvényből.

Bővebben...

zscsj47191A magyar nyelv napja estéjén mutatták be a Bánffy Központban Zágorec-Csuka Judit Nyelvi mozaikok című vegyes tartalmú kötetét. A Muravidék Baráti Kör KE gondozásában megjelent könyvet dr. Gasparics Judit lenti tanár méltatta.

Bővebben...

hettorony4719A Héttorony fesztivál háromrészes hétfői rendezvénye a lendvai Színház- és Hangversenyteremben a Kós Károly Egyesülés által 1990-ben alapított Országépítő folyóirat kiállításával kezdődött. Az alapító-szerkesztő Makovecz Imre a folyóirat fő céljai között a „magyar organikus építészet és a magyar kultúrtörténet jelentős, de kevésbé ismert eredményeinek a felmutatását” és a környezeti problémáknak az „átfogó megközelítését” határozta meg. 

A zenei részben előbb a Vujicsics együttes, majd a szintén nemzetközi hírnévnek örvendő Mostar Sevdah Reunion bosnyák népi-cigány dzsesszegyüttes lépett a színpadra.

Bővebben...

nyelvnap4719A magyar nyelv napján, november 13-án a lendvai Színház- és Hangversenyteremben bemutatták az Édes anyanyelvünk rajz- és fogalmazásverseny sikerültebb alkotásait, melyet a budapesti Kiss Kata zenekar koncertje és a könyvcsomagok átadása követett.

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben