kele
perec1
garas1
65. évfolyam
16. szám
Megjelenés:
2021. 04. 22.
kiscim1621
 

pia 1621Idén is folytatódnak Novak Pia fiatal lendvai operaénekes-növendék, a Ljubljanai Zenei és Balett Konzervatórium harmadéves énekszakos hallgatójának sikeres fellépései. Márciusban részt vett két rangos (online) versenyen és mindkettőn kiváló eredményeket ért el.  

Bővebben...

petofi1621A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet mint a Petőfi Sándor Tanulmányi Verseny (PSTV) szervezője és lebonyolítója április 16-án rendezte meg a verseny iskolai fordulóit a muravidéki kétnyelvű általános iskolákban és a Lendvai Kétnyelvű Középiskolában. A versenyző tanulók és diákok száma az elmúlt évekhez képest nem változott jelentősen.

Bővebben...

hun tansze1621A Vendégoktatók a magyar kultúráért program keretében a belgrádi, valamint az újvidéki és a maribori magyar tanszékek közös szervezésében három részből álló online programsorozatot rendeznek Lackfi János költő közreműködésével.

Bővebben...

zala16211Zala Györgyre a születésnapján, április 16-án minden évben koszorúzással emlékezünk. A járvány miatt idén mindössze egy csendes koszorúzásra került sor: a nagy lendvai szobrászról elnevezett téren, a kultúrotthon előtt a muravidéki magyarság (közösségek és intézetek), Lendva Község polgármestere és Magyarország főkonzulja koszorút helyezett el Zala mellszobránál.

Bővebben...

szaval15211A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) április 11-én, a magyar költészet napja alkalmából a YouTube-csatornáján megjelentette a márciusban meghirdetett online versmondásra beérkezett videókat. „A legkedvesebb muravidéki versem” című kezdeményezésre rengeteg felvétel érkezett muravidéki költők verseivel.

Bővebben...

sabina15210Tavaly februárban szokatlan felkérést kapott Šinko Sabina lendvai festőművész és illusztrátor. A Brit Királyi Posta (Royal Mail) hat eredeti illusztrációt keresett a klasszikus angol sci-fi ünnepi bélyegsorozatához, és Frankenstein ábrázolására Šinko Sabinát kérték meg. Ő kihívásként fogadta a felkérést, így április 15-től egy angol bélyeg büszke „tulajdonosa”.

Bővebben...

cim1521hetesDr. Lendvai Kepe Zoltán nemrég megjelent, Hetéssel foglalkozó tanulmánykötete átfogó képet nyújt a száz éve kettészakított tájegység történelmi, földrajzi, néprajzi és kulturális jellegzetességeiről, rávilágítva az ott élő emberek sorsára, erős öntudatára és összetartozására. A mindenkori politikai döntések, a zászlók színeinek változása vagy a mesterségesen felállított határ ellenére a táj történeti és az emberek tudati jellemzői mindig is egységre utaltak, és bármi is történik, nem lehet két külön Hetésről beszélni. Vagy ahogy a könyv szerzője fogalmaz: „A magyar–szlovén határ mentén élőket még mindig elég vér és szellem köti össze, hogy együtt tudjanak élni.”

Bővebben...

koltnap1421A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Ebből az alkalomból a Muravidéken is minden évben különböző irodalmi rendezvényekkel, illetve szavalóversenyekkel tisztelegtünk a magyar líra előtt. Az idén a járványhelyzet miatt a programok a virtuális térbe kerülnek. Utánajártunk, milyen eseményekkel készülnek.

Bővebben...

gml13211A Lendvai Galéria-Múzeum (GML) múltheti, az online térben tartott tanácsülésén egyhangúlag elfogadták az intézet 2020-as beszámolóját és a 2021-es évre javasolt pénzügyi és programtervet, de felvetődött az intézetek összevonásának kérdése is.

Bővebben...

mnmi1321A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) Tanácsa hétfői online ülésén elbírálta a nyilvános felhívásra beérkezett pályázatokat a magyar kulturális programok támogatására. A Völgyifalunapot, a Magyar Bált és a filmes továbbfejlesztési projektet részesítették a legnagyobb támogatásban.

Bővebben...

olthatar1321Befejeződött a Kárpát-medencei „5 határon át” című online, interaktív honismereti vetélkedő, amelyen négy muravidéki tanuló – Kepe Buda György, Magyar Miha, Tóth Teodor az 1. Sz. Lendvai KÁI-ból és Sólyom Bori a Pártosfalvi KÁI-ból – sikeresen szerepelt. Kepe Buda György a Kárpát-medence térségében is a legjobbnak bizonyult.

Bővebben...

erd12211Erdélyi Tibor (89) Kossuth-díjas magyar táncos, koreográfus, népi szobrász életét a magyar népművészetnek szentelte. A Magyar Állami Népi Együttes munkájában a kezdetektől a nyugdíjazásáig vett részt, s nagyon sok emléke kapcsolódik a „hőskorhoz”, szavaival ezekből idézünk.

Bővebben...

hagymas1221Hagymás István: Shakespeare-látlatok II., Muravidéki Baráti Kör ME, 2020 – Négy évvel a Shakespeare-látlatok I. című, négy drámaelemzést tartalmazó könyv (János király, Julius Caesar, Antonius és Kleopátra, Athéni Timon) megjelenése után napvilágot látott a kötet második része is.

Bővebben...

leveltar1221A Maribori Területi Levéltár muravidéki egységének létrehozását a szlovén kormány tavaly nyáron prioritásként sorolta be a Covid-járvány gazdaságra gyakorolt következményeinek enyhítéséről szóló intervenciós törvényébe. Így a már 2016-ban kezdeményezett projekt – levéltáti egység Muraszombatban – megvalósítása végre elkezdődhet.

Bővebben...

huzjan1121Zdenko Huzjan: Mušji ples (Légytánc), Pedagoška fakulteta, Ljubljana, 2019

A lendvai származású Huzjan Zdenkót elsősorban festőművészként ismeri a nagyközönség, holott művészi kreativitása már közel harminc éve az irodalom világába is átáramlik. A művész eddig kilenc verseskötet adott ki, a Légytánc (Mušji ples) című kiadvány az első regénye.

Bővebben...

MCSi Design