kele
perec1
garas1
64. évfolyam
3. szám
Megjelenés:
2020. 01. 23.
kiscim0320
 

persa0320Perša János sokak által ismert, kedvelt lendvai rajztanár, festő és grafikus, karikaturista. Számos fiatal tehetséget nevelt ki és terelgetett a képművészet irányába. Meggyőződése, hogy a sikerhez – legyen az az élet bármely területén végzett munka – három dolog elengedhetetlen: az első a tudás, aztán a kedv, majd az erő, vagy fogalmazhatunk úgy, a kitartás.

Bővebben...

inhof konyv0320Január végéig tekinthető meg a Muraszombati Galéria legutóbbi, a muravidéki szlovénok anyaországukhoz csatlakozása 100 éve kapcsán megrendezett Osamljenosti (Magányok) című kiállítás, melyet egy reprezentáns kiadvány kísér a Mura mentén kibontakozó, kezdetben elszigetelt és zárt, a lélekre nehezedő egzisztenciális szorongásérzéssel szembesülő képzőművészetről.      

Bővebben...

cim0230A magyar kultúra napi központi muravidéki ünnepségen a lendvai Színház- és Hangversenyteremben idén is kiosztották a legrangosabb muravidéki kulturális kitüntetéseket, a Zala György-díjakat és idén először az elismerő díszokleveleket is. Díjazottjaink Kósa Ferenc, Šetar Lucija, Szabó Ferenc, Schmidt István és Török Eta. A kultúra napja az ünneplés mellett egyben mindig elemzés is, hiszen a kultúra, a kultúránk kisebbségi létünk egyik fontos, ha nem a legfontosabb forrása. Hogyan látjuk a kultúránkat önmagunk és miként látják azt kívülről mások?

Bővebben...

hippol0220A Hippolyt, a lakáj múlt pénteki bemutatója teltház előtt zajlott Lendván a Turay Ida Színház előadásában, és a klasszikus darab itt is megnevettette a közönséget. 

Bővebben...

cim szuny0220A Szúnyogh Sándor Fogalmazási Versenyen idén is sok szép és okos írás született a legkülönbözőbb témákban. A Szúnyogh Sándor-díjas Somi Éva dolgozatának érdemei közül a zsűri a tiszta fogalomalkotást, a mai világban való biztos tájékozódás mellett a családi értékek továbbvitelének és a boldogságkeresésnek a célját találta fontosnak kiemelni. A Lavina Kultúrklub a verseny névadó költőjét megidéző összeállítást mutatott be, melyből kitűntek azok a versidézetek, amelyek a Muravidék első számú lírikusa társadalmi érzékenységéről, szenvedélyes igazságkereséséről és emberi tartásáról tanúskodnak. Ezeket testálta az utókorra: a nyomában járó fiatalok írásai alapján sikerrel.

Bővebben...

csente0120A csentei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület decemberben ünnepelte megalapításának 40. évfordulóját, melynek hangulati bevezetőjét Szúnyogh Sándornak az „örökszép faluhoz” írott verse adta Soós Péter tolmácsolásában.

Bővebben...

naptar0120A muravidéki magyar közösség évkönyve, a Naptár 1960-ban jelent meg először, és bár tartalma és külleme azóta sokban változott, a mai napig a vidék fontos krónikása, mely  minden évben megszakítás nélkül az olvasókhoz került. A 2020-as jubileumi kötetet, mely szintén már az olvasóknál van, társkiadóinkkal közösen december végén mutattuk be a Bánffy Központban.

Bővebben...

psajd5219Az időjárásról szóló ismeretek a Slovenske gorice-i, a muravidéki és a rábavidéki népesség körében az alcíme Jelka Pšajd: „Debeli sneg je düno” című néprajzi könyvének, melyet a Muraszombati Múzeumban mutattak be.

Bővebben...

budapest5219December 17-én kora este Budapesten kiállítás nyílt meg a Hegyvidék Galériában „Lendvai művészNők” címmel. A négy kiállító képzőművész Dancs-Roth Marika, Hojnik Cvetka, Király-Moss Suzanne és Šinko Sabina – akikben első ránézésre nem sok közös van.

Bővebben...

lakosdivat5119A Felsőlakosi Arany János ME által szervezett szombati divatbemutató már harmadik volt a sorban, s összességében a legsikerültebb is: a menyasszonyi ruhán lévő mintaegyüttes is jelezte, hogy a hetési hímzések csúcsát is a hetési viselet képviseli összes öltési, motívumbéli komplexitásával.

Bővebben...

goncz1A falusi életképek megörökítője volt  

A Bánffy Központban Lendván július 12-től augusztus végéig tekinthető meg Göncz János hídvégi születésű naiv festő születésének 85. évfordulója tiszteletére rendezett emlékkiállítás.  

Bővebben...

lindart27191A hét közepétől vasárnapig tartott Lendván a Galéria-Múzeum szervezésében a Lindart Junior ifjúsági képzőművészeti tábor az egykori polgári iskolában. Idén a szobrászat került előtérbe, a 13 résztvevő általános iskolás Lipovics János szobrászművész vezetésével alkotott.

Bővebben...

nimam2418A Lendvai Nyugdíjas Egyesület Nimam časa – Nem érek rá nevű vegyeskórusa múlt pénteken este a Lendvai Zsinagógában adott önálló koncertet. A kórus Pucko Matej tornisai kórusvezető irányításával folytatja az aktív gyakorlást és fellépést. Gazdag repertoárjukban népdalok, népdalfeldolgozások és műdalok egyaránt szerepelnek. Az est vendége a cserencsóci Belmura oktet volt. 

Bővebben...

szavalo2418A Dobronaki Kétnyelvű Általános Iskola szervezésében pénteken került sor a 8. szlovén nyelvű szavalóversenyre, melyen 15 szlovén általános iskola alsós és felsős tanulói mérték össze tudásukat szavalásból, előadókészségből.

Bővebben...

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben