kele
perec1
garas1
65. évfolyam
8. szám
Megjelenés:
2021. 02. 25.
kiscim0821
 

A csend és a misztikum világa

Huzjan06212000 és 2008 után A csendek földrajza (Geografija tišin) című tárlat Huzjan Zdenko harmadik önálló kiállítása a Muraszombati Galériában. A múlt csütörtökön megnyílt kiállításon a lendvai származású festőművész gazdag életművéből 107 magas színvonalú műalkotás kapott helyet.

Huzjan Zdenko, aki már ötven éve Ljubljanában él és tevékenykedik, 1948-ban született. A muraszombati kiállítás a művész 70. születésnapja alkalmából indult projekt végső állomása. – A jubileumi sorozat a Légytánc (Mušji ples) című regényem kiadásával kezdődött 2019-ben, amit a ljubljanai Equrna Galériában rendezett kiállítás követett. 2020-ban megjelent még egy könyvem, egy verseskötet Csendes hely (Zatišne lege) címmel, amelyet a maribori Art-KIT Galéria adott ki egy azonos című kiállítással összekötve. A Muraszombati Galériában felállított kiállítás ezen sorozat méltó befejezése – nyilatkozta a művész a tárlat megnyitásakor.

 

 

 

A kiállítást, amelyen elsősorban a Huzjan művészetére oly jellemző festmények – létezésünk kérdéseiről, az élet és a halál viszonyáról, a két világ közötti köztes terekről szóló témákban – kerültek a közönség elé, egy katalógus is kíséri (szerkesztette Robert Inhof és Žalik Huzjan Milojka). Ennek bevezetőjében Robert Inhof művésztörténész Huzjant Szlovénia egyik legeredetibb képzőművészeként jellemzi. „Rendkívüli életműve festményeket, rajzokat, grafikákat és szobrokat tartalmaz – ezek folyamatosan bizonyítják, hogy a művész kizárólag a saját kreatív eredetiségéhez hűséges és nincs a szándékában a munkáját a legújabb művészeti irányzatokhoz igazítani.”

A művész, aki két évvel ezelőtt befejezte professzori pályafutását a Ljubljanai Egyetem Tanárképző Karán és nyugdíjba vonult, a műterme csendjében továbbra is rendszeresen alkot. 

A kiállítás március 24-ig lesz látogatható a járványügyi feltételek betartása mellett.

 

 

MCSi Design