kele
perec1
garas1
65. évfolyam
8. szám
Megjelenés:
2021. 02. 25.
kiscim0821
 

Arc és test, életképek, víz…

pf0621A szlovén kultúra napja alkalmából hétfőn délelőtt a lendvai várban megnyitották az immár hetedik Pannonia Reflections nemzetközi fotóművészeti kiállítást. A megnyitóra virtuális formában került sor, de a kiállított 101 díjazott fotográfia (83 fényképész művei 29 országból) élőben is megtekinthető.

A bemutató videóban Baumgartner Dubravko, a Galéria-Múzeum igazgatója rövid köszöntőjében elmondta, hogy a nemzetközi projekt iránt, amely idén is a Pannonia Fényképészeti Egyesület szervezésében jött létre, évről évre nagyobb az érdeklődés – nemcsak a pályázó fényképészek, hanem a fotóművészetet kedvelők részéről is. – Örülök, hogy a Lendvai Galéria és Múzeum része lehet ennek a történetnek és hogy ma átadhatjuk a nagyközönségnek ezeket a magas színvonalú fényképeket – emelte ki az igazgató.

 

 

Dolenčić Davor, az egyesület elnöke szólt a projektről és annak szervezéséről. A pályázati felhívásra 393 alkotó jelentkezett 62 országból, akik összesen 6.088 fényképet küldtek be. – Már hagyományosan a legtöbb jelentkező Szlovéniából jön, idén 58 fotós nyújtotta be műveit, ebből ketten Lendváról. Évről évre nő a Magyarországról pályázó alkotók száma is, idén 34-en vannak. Észrevettük, hogy esetükben igencsak emelkedik a fényképek minősége is – idén a legmagasabb színvonalú fotók közül több pont Magyarországról érkezett. Magas számban pályáznak még Horvátországból, Olaszországból, Németországból, Nagy-Britanniából és Belgiumból, az Európán kívüli államokból pedig Kínából és Indiából – nyilatkozta lapunknak Dolenčić Davor.

A rangos, nemzetközileg is elismert fotósokból álló zsűri (Vasja Doberlet és Janez Kramar Szlovéniából, valamint Raša Milojević Szerbiából) az osztályozás során mindenekelőtt a kreativitást és az eredetiséget, valamint a fotók technikai színvonalát vette figyelembe – így a legmagasabb minősítést kapott fotókból kiválasztotta a 101 darab díjat érdemlő fényképet, amelyeket most a közönség is megcsodálhat.

Mivel a kiállítás a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) védnöksége alatt áll, minden évben ezen a rendezvényen osztják ki a FIAP-minősítéseket is – idén sajnos a minősített alkotók csak postai úton kapják meg a diplomájukat és a jelvényüket.

 

 

MCSi Design