kele
perec1
garas1
65. évfolyam
16. szám
Megjelenés:
2021. 04. 22.
kiscim1621
 

Könyv-elő

huzjan1121Zdenko Huzjan: Mušji ples (Légytánc), Pedagoška fakulteta, Ljubljana, 2019

A lendvai származású Huzjan Zdenkót elsősorban festőművészként ismeri a nagyközönség, holott művészi kreativitása már közel harminc éve az irodalom világába is átáramlik. A művész eddig kilenc verseskötet adott ki, a Légytánc (Mušji ples) című kiadvány az első regénye.

A színvonalas kivitelezésben megjelent regény története kettes számban íródott – egy festőművész és annak hasonmása, egy író közös története tárul az olvasó elé. „Kimondatlan világ voltunk” – írja kettőjükről Huzjan. Ennek ellenére egyikük sem törekszik ebből a „kimondatlanságból” kilépni, inkább szótól szóig, mondattól mondatig egyfajta határállapotként kezelik az élet-halál, a létezés-nemlétezés közötti viszonyt. A szerző a regényben a saját világtapasztalatainak lényegéhez irányítja az olvasót, ezzel egyidejűleg művészetének lényegét is magyarázva. Ugyanis „nincs megfelelőbb szavakkal kifejezett belépési engedély Huzjan képeinek világába, mint a Légytánc című regénye” – írja Miklavž Komelj a könyv előszavában, és így folytatja: „Egyben a könyv maga az írás önreflexióját is jelenti. Lényegében a könyv története az alkotás folyamatával foglalkozik – ezt a folyamatot pedig a festőművész és annak írói hasonmása a világ megteremtéseként látja, értelmezi.”

A regény a szerző gyerekkoráról is szól, amikor egy távoli világból figyelte az eseményeket a családján és a környezetén belül. Így a regényben töredékekben felbukkannak az akkori traumatikus időszakkal összekötött családi történetek, a pannon térség jellemzői, amely a szerző művészi érzékenységében nyilvánult meg. A könyvben, amelyet felesége, Žalik Huzjan Milojka tervezett, Huzjan Zdenko húsz művének reprodukciója is megjelent. A kapcsolódás érthető, Huzjant ugyanis az írásaiban (úgy ebben a regényében, mint a verseiben) ugyanolyan témák foglalkoztatják, mint a festményein.

 

 

MCSi Design