kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

35 gyertya a kapcai műkedvelők tortáján

kapca2416Szombaton ünnepelte a Kapcai József Attila ME a fennállásának 35 éves évfordulóját. Herženjak Mária egyesületi elnök beszédéből kitűnt, hogy az egyesület a népdal, a néptánc, majd a szavalóköri és később hímzési tevékenység terén szép eredményeket hozott.
Vida Törnar Judit, a Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség elnöke a 35 éves egyesületi élet és tevékenység kapcsán a kultúra és az öntudatőrzés fontosságáról szólt, majd átadta a tanács gratulációit és az elismerő oklevelet.
Balažek Anton, Lendva Község polgármestere köszöntőjében kifejtette: szombatra több találkozóra is hivatalos volt, hogy mégis a kapcait választotta, az az évforduló és az egyesületek munkájának a megbecsülése miatt történt. Különösen most fontos ez, amikor a Lendva Európa Kulturális Fővárosa címre az előkészületek zajlanak. – Brüsszelből kedvező hírek érkeznek már most, nagy lobbizás folyik a kisváros és Ljubljana közötti pályázati aktivitások keretében. Ez annál is fontosabb, mert a sok odafigyelést kívánó projekt éppen a műkedvelő tevékenységre épül. A toronyhoz hasonlóan ez is milliós nagyságrendű látogatót vonz majd Lendvára, s a nagyon fontos ágazat, a turizmus fejlődésének egy új fejezetét indíthatja el.
Az ünnepségre nem jött üres kézzel a polgármester, kitüntető oklevelet nyújtott át az elnök asszonynak.
Az egyesületi krónikából kiderült, hogy a kezdetekkor megfogalmazott törekvések jegyében folyt a munka az elmúlt 35 év alatt, s ebben a különböző csoportok szép sikereket értek el, így például a népdalkör, mely Kárpátaljára is eljutott, és Molnár Ferencné Ilona vezetésével egy hanghordozót is kiadott a csoport legsikeresebb muravidéki jellegű dalaiból.
A műsorban felléptek a helyi népdalkör tagjai és a szavalók, valamint a színjátszók két színpadi jelenettel, a külföldi vendégek közül a murakeresztúri asszonyok, a zalabaksai hagyományőrzők és a csesztregi népdalkör, a hazai vendégcsoportok közül a hármasmalmi és a radamosi népdalkör mutatkozott be.
A műsor végén Herženjak Mária okleveleket osztott ki az egyesület szinte minden aktív tagjának. Kepe Kocon Lili az MNMI nevében, Magdič Janja pedig a Kulturális Közalapítvány nevében adta át a művelődési egyesületnek az elismerő oklevelet az évforduló kapcsán.
MCSi Design