kele
perec1
garas1
65. évfolyam
18. szám
Megjelenés:
2021. 05. 06.
kiscim1821
 

Intuitív, kreatív alkotásra vágyva

film241612Horvát Áron rendezőnek tanul a ljubljanai Színház-, Rádió- és Filmművészeti Akadémián (AGRFT). A lendvai ifjúban 2011-ben kezdett kibontakozni a nagy szenvedély: a fiatalok ekkor hozták létre az Our Videos Productions csapatot. Költségvetés nélkül, de kreatív lendülettel kezdtek forgatni Lendva utcáin – rövid játékfilmek, zenés klipek, promóvideók láttak napvilágot – így kezdődött.
Áron 2013-ban sikeresen felvételezett az akadémiára, közben már majdnem befejezte a rajztanári szakot Mariborban. Elmondta, hogy a vizuális világról a rajzpedagógiai szakon tanultakat sokszor kamatoztatni tudja a filmszakon. Ötleteit képekben és hangulatban is megpróbálja előre elképzelni. Áront sokszor látni gördeszkával a lendvai színház előtti téren, szabadidejében – ahogy ő mondja – szeret egy kicsit „nem csinálni semmit”, hiszen a filmforgatásnál állandóan készenlétben kell lennie, mindent tudnia kell, összpontosítva mindenre, főleg az előkészületek idején. „Amikor már kint vagyunk a terepen a stábbal, akkor már jó” – mondja mosolyogva.
film241613Horváth Áron filmjei az utóbbi néhány hónapban kitörni látszanak a névtelenségből, több filmfesztiválon szerepelt és kapott figyelmet. Többek közt a Szlovén Filmfesztiválon, a New Yorki Wiper Filmfesztiválon, a Római Cine Doc és a Yale Egyetem filmfesztiválján, Montenegróban a Herceg Novi Nemzetközi Filmfesztiválon, Kanadában a Toronto Indie Doc Festen és a Dél-Afrikai Johannesburgban az Ekurhuleni International Filmfesztiválon. Ezekről beszélgettem Áronnal egy kellemes lendvai vasárnapon.
– Az utóbbi pár hónapban robbantak a filmjeid külföldön. Hol és mikor kezdődött?
– Valahogy tavalyelőtt kezdődött a ljutomeri Grossman Fantasztikusfilm- és Borfesztiválon a Kígyóvér című filmemmel. Tavaly is bejelentkeztem a Grossmanra a Kígyóvér II-vel, első helyezést szereztünk a low-budget rövid játékfilm kategóriában. Az ilyen költségek nélküli projektekben itthon az Egy&Más Vándorszínház színészei segítenek, valamint a színészek az egyetemről. Egy hónapja fejeztem be az egyetemen egy dokumentumfilmet is Csillag címmel. Azon gondolkodtam, ha a Kígyóvérrel megnyertem a Grossman filmfesztivált, miért ne küldjem be ezt a dokumentumfilmet is más fesztiválokra. Az ismerősöm ajánlott egy filmes portált, ahonnan be lehet nevezni a filmjeimet különböző fesztiválokra.
– És így választották ki a Csillag című filmedet a világ másik oldalán?
film241614– A portálon különböző filmfesztiválok találhatók, vannak magas nevezési díjjal járó filmfesztiválok, de vannak ingyenes kisebbek és egyetemista filmfesztiválok. Én ilyenekre jelentkeztem, több mint ötvenre, és négyre vettek be.
– Milyenek ezek a fesztiválok, ahol a filmed látható?
– A New York-i például internetes filmfesztivál, egy csapat megalapított egy hasonló portált, mint a YouTube – ez a Wiper. Itt mutatják be havonta egyszer azokat a filmeket, amiket beválogatnak. A római filmfesztivál is érdekes, minden hónapban kiválasztanak 10-et az 50 bejelentett film közül, és ez a 10 száll versenybe a hónap legjobb filmjéért. Így volt a Csillag című filmemmel a márciusi turnusban, de nem választották a hónap filmjévé. Számomra legtöbbet a Yale Egyetem filmfesztiválja jelentette, a nagy hagyománnyal bíró New Haven fesztivál, ahova meghívást is kaptam, de útiköltségre – mivel Amerika messze van és minden önköltséges – nem futotta. A fesztiválon több mint 1500 filmből választottak ki negyvenet – és ezek között volt az enyém is. Ilyenkor jön az érzés és a felismerés, hogy a munkádat más is tudja értékelni. A film bemutatója a Nemzeti Filmfesztiválon volt Portorožban. A mű bemutatásra került Montenegróban is és a héten tudtam meg, hogy június végén Johannesburgban, Dél-Afrikában is vászonra kerül.
– Miről szól a Csillag?
– A Csillag dokumentumfilm, a második évfolyamnak volt a záróvizsgája. Mindig érdekeltek az összeesküvés-elméletek és a földönkívüliek. Csillag Jenő egy képzeletbeli magányos ember, aki eljön Lendvára földönkívüliek nyomait kutatni. A filmnek nem az a lényege, hogy bemutassa a különböző összeesküvés-elméleteket, hanem az ember és a társadalom ellentéteit sarkítja ki. Tehát ha valaki nagyon odaadóan végzi a dolgát, már marginalizálják, stigmatizálják a személyt. Ez jellemző Csillag Jenőre, a dokumentumfilm főszereplőjére is.
– Számodra a filmezés szenvedély?
film241615– Imádom a történeteket, szeretem a meséket. A világnak, amit egy történet megalkotott, részese lehetsz és mozoghatsz benne – ez lenyűgöz. Ez az, amit a filmben megalkothatsz. Itt nincsenek határok, egy történetben minden lehetséges. Én relatíve későn éreztem meg, hogy rendező szeretnék lenni. Minden, amit látok, amiket mesélnek az ismerősök, inspiráló számomra. Kicsit félek tőle, de mégis szeretem a szöveg megírását, mert itt van a legtöbb szabadság. Szerintem, mielőtt egyetemre iratkoztam, sokkal nagyobb volt ez a szabadságom. Mivel ma figyelembe veszem, hogy a projektet realizálni is kell, egyre jobban alkalmazkodom a körülményekhez.
– Mit szeretsz a legjobban a filmforgatásban?
– Talán a színészekkel való munkát szeretem a legjobban, ezt követi a terepmunka. Amikor már minden be van állítva, mindenki tudja, mi a dolga, és ott vagyunk egy csapatként. De ha jól felkészülök, nem akadok ki az improvizációs megoldások miatt sem. Ez korábban ki szokott borítani, de ma már tudom, hogy a kapott anyagot utólag még lehet formálni.
– Ezt hogy érted?
– Precízen kell dolgozni, de helyet kell adni az intuíciónak is. Egyelőre annak a híve vagyok, hogy sokkal jobbak azok a pillanatok a filmben meg bármelyik más művészetben, amik intuitívan keletkeznek. Elhiszem, hogy Kubrick mindent megtervezett, de szerintem az intuíció az én helyzetemben szerepet kaphat, természetesebb, nincs az az érzet, hogy be van állítva a mélysége a filmnek. Pont a kitervezetlen, véletlen dolgok adhatnak új dimenziót.
– Tervek?
– Ebben a hónapban dolgozom a diplomamunkámon, egy rövidfilmen. Ezt követi a vizsgázás, szeptemberben pedig felvételizek újra az akadémiára, mert folytatni szeretném a tanulmányaimat a mesterképzésen. Nyáron egy filmes tábort próbálunk szervezni Lendván, és megpróbálok minél többet olvasni meg írni. Szeretnék megvalósítani egy találkozót is Lendván, ahol bemutatásra kerülnének az elmúlt évben készült filmek. Utána pedig, ha lenne rá lehetőség, a játékfilmnél szeretném folytatni és kreatívan dolgozni.
MCSi Design