kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

A magyar költészet napja a Muravidéken

koltnap1421A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Ebből az alkalomból a Muravidéken is minden évben különböző irodalmi rendezvényekkel, illetve szavalóversenyekkel tisztelegtünk a magyar líra előtt. Az idén a járványhelyzet miatt a programok a virtuális térbe kerülnek. Utánajártunk, milyen eseményekkel készülnek.

A Muravidéki Pedagógusok Egyesülete (MPE) az ünnepnap alkalmából a kétnyelvű tanintézményeknek minden évben irodalmi programot szervez. Idén az MPE a kétnyelvű óvodák és iskolák számára egy verses-zenés összeállítással készül, amelyet a Kis-Hétrét együttes fog elkészíteni. – Az elképzelés szerint kettő, egyenként körülbelül 20 perces videóanyag készül külön az alsós, illetve a felsős tagozatok részére. Az anyagot még április 11-e előtt minden intézménybe el szeretnénk juttatni. A videókat az óvodák, illetve iskolák a saját belátásuk szerint használhatják fel – nyilatkozta Tóth Erzsébet, az MPE elnöke.

A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) a költészet napja alkalmából online versmondást (Muravidék szaval) hirdetett a „Legkedvesebb muravidéki versem” címmel. A kezdeményezéssel a költészet napját, valamint a hagyományos Muravidéki Szavalóversenyt ünneplik meg. A felhívásra valamennyi korosztály jelentkezőit várják, az egyedüli feltétel, hogy az elszavalt vers muravidéki szerző alkotása legyen. A beérkezett videókat április 11-én az MNMI YouTube- csatornáján lehet megnézni. A legjobb versmondók ajándékot kapnak.

A Lendvai Könyvtárban a költészet napja alkalmából már hagyományosan a József Attila Versmondó Verseny megyei elődöntőjét szervezik meg az általános iskolás versmondók részére, ahonnan a nyertesek a verseny Zala megyei döntőjébe indulnak. Halász Albert, a Könyvtár és Kulturális Központ igazgatója elmondta, hogy idén is jött felhívás a zalaegerszegi József Attila Városi Könyvtártól, de sajnos az itteni iskolákból nem volt jelentkező. A könyvtár teljes lezárása miatt a gyermekrészlegen idén elmarad a József Attila könyveiből rendezett kiállítás is.

A vírushelyzetre való tekintettel a kapcai József Attila ME sem tudja megszervezni hagyományos költészet napi rendezvényét (kultúrműsor és koszorúzás). Herženjak Mária, az egyesület elnöke elmondta, hogy a teljes lezárás miatt a tervezett ünnepi kisfilm forgatása is elmarad.

Tehát idén másképp telik a költészet ünnepe. Ennek ellenére a magyar költészet még mindig kiapadhatatlan forrás lehet mindazok számára, akik szeretik a verset – e nap tiszteletére hát olvassunk egy verset a családnak vagy csak a magunk örömére!

 

 

MCSi Design