kele
perec1
garas1
65. évfolyam
19. szám
Megjelenés:
2021. 05. 13.
kiscim1921
 

Vendégoktatók a magyar kultúráért

hun tansze1621A Vendégoktatók a magyar kultúráért program keretében a belgrádi, valamint az újvidéki és a maribori magyar tanszékek közös szervezésében három részből álló online programsorozatot rendeznek Lackfi János költő közreműködésével.

A Vendégoktatók a magyar kultúráért (VMK) program a Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának koordinálása alá tartozó, szerte a világon számos állomáshellyel rendelkező vendégoktatói hálózat kulturális programsorozata a magyar kultúra külföldi népszerűsítéséért. A programok szervezése – együttműködve az oktatóhelyekkel, kulturális intézetekkel – az egyes állomáshelyekre kiküldött vendégoktatók, lektorok feladata. A programsorozat keretében az elmúlt években a maribori Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék közreműködésével több program valósult meg: irodalmi délutánok (Darvasi László, Tóth Krisztina kortárs magyar írók előadásai), kiállítások (Balla Demeter fotóművész kiállítása), filmes délutánok (Morcsányi Gézával, a „Testről és lélekről” című, Oscar-díjra jelölt film főszereplőjével), illetve a belgrádi és az újvidéki magyar tanszékekkel közös szervezésében egy háromrészes előadássorozat Lackfi Jánossal. A sorozat első része, az „Apám kakasa” című, középiskolásoknak szóló rendhagyó magyaróra a hét elején már lezajlott. A második, a „Száll a kakukk a fészre” című előadásra – amelyen belül a résztvevők Lackfi János képtelen képzeletének nyomába indulnak – április 26-án kerül sor 13 órakor. „Húrok és hangszálak” a címe a harmadik eseménynek, illetve Lackfi János költő, Lackfi Dorottya énekesnő és Sinha Róbert közös műsorának, amelyben egymást követik a szóban előadott költemények, valamint a gitárkísérettel elénekelt dalok a világzene és az igényes könnyűzene határáról. Az egyórás zenés est április 28-án 18 órakor kezdődik. A programhoz a Zoom applikáción keresztül lehet csatlakozni, a belépési adatok elérhetők a maribori tanszék közösségi oldalán.

– Ami a jövőbeli terveket illeti, májusban Muhi Klára, a nagy sikerű, „Akik maradtak” című, ugyancsak Oscar-díjra jelölt film forgatókönyvírója lesz online formában a tanszék vendége. A tanszéken már egy éve online zajlik az életünk, ezért is igyekszünk a távoktatást különböző érdekes előadásokkal felélénkíteni. Így a (Poszt)modern poétika: kortárs magyar irodalom című kurzus keretén belül nemrég Kukorelly Endre író, költő volt a tanszék online vendége, Radics Viktória irodalomkritikus, Nádas-kutató pedig szintén online előadást tartott Nádas Péter műveiről – tudtuk meg Rudaš Jutkától, a maribori Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék vezetőjétől.

 

 

MCSi Design